Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, gregor1284 napisał:

znajomy kupił 2 jałówki z obory ponad 10tys, dwa tygodnie przed ocieleniem, trzy tygodnie przed skończeniem 2lat, z obory wolnostanowiskowej  i z tmru do uwięziówki bez paszowozu. czarno to widzę.

Tak to zazwyczaj wygląda z tymi zagranicznymi. Dodać jeszcze przejazd i tyle zmian w krótkim okresie to bieda murowana. 

Za tydzień ma termin ta do sprzedania i dzisiaj jeszcze ma gość oglądać😒

Jak się ocieli, mam klienta na nią na 200%. Zostanie mi wtedy cielak. Z ostatniej jest bardzo zadowolony, a to była moja najsłabsza linia mleczna😅

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Augustów 120 km ode mnie. Jałówki wysokocielne po 6-6.5 tys, a takie miesiąc cielne 3.5 do 4 tys. Nie mam specjalnego ruchu, bo każdy chce kilka, a ja mam małe stado. 

Teraz muszę małych kilka sprzedać, bo nie ogarnę wszyskim miejsca na zimę😂

Opublikowano
6 minut temu, przezuwaczka napisał:

Augustów 120 km ode mnie. Jałówki wysokocielne po 6-6.5 tys, a takie miesiąc cielne 3.5 do 4 tys. Nie mam specjalnego ruchu, bo każdy chce kilka, a ja mam małe stado. 

Teraz muszę małych kilka sprzedać, bo nie ogarnę wszyskim miejsca na zimę😂

Małe w jakiej cenie? I ile sztuk? 

Opublikowano

U mnie małe na wybiegu pod ściółką mają 10 cm wody. Pompowało tak, że nadmiar wody poszedł pod zadaszenie😒

1 minutę temu, dejmian90 napisał:

Małe w jakiej cenie

W zależności od wieku. Od tysiąca najmłodsze +100 zł za tydzień odchowu. Muszę przejrzeć karty, ale 3 na pewno. 

Opublikowano

Ale Ci to za jalowki, w jednorożcu jeden miał ponad 10 wydajności ale już schodzi poniżej dychy dla zdrowotności. Na przasnyszu nie wiem kto tam dychę przewala, na szli Ci co mają koło 10 to nie sprzedają. W gola ach też wątpię żeby sprzedawał. W słabo górze też raczej nie sprzedają 

Opublikowano

W szli Pan Jarek właśnie sprzedawał  w Brzeskach pan B ma dobry towar mam od niego sztuki w Przasnysz i okolicach  10tys to mogę wymienić sporo w jednorożcu to mój kumpel akurat koło 10trzyma tylko obora nie z gumy z kad jesteś 

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Sprzedałam jałówkę i byczka na buhaja. Będą chodzić po pastwisku u nowego właściciela🥰

Tak z ciekawości ile za takiego byczka na buhaja można wziąść? 

Opublikowano
4 godziny temu, Bibiego napisał:

witam . co powiecie na temat jalowek do 100 kg z litwy . czy jest to dobry materiał na krowy

daj se spokój. wiecej dziadostwa do obory zwieziesz niż świat widział. 

Opublikowano

No w sumie, zawsze mozna przywiezc cos czego w PL jeszcze nie widzieliśmy 😂 ach te emocje  ! 🙈

Opublikowano
5 godzin temu, Optimus napisał:

W szli Pan Jarek właśnie sprzedawał  w Brzeskach pan B ma dobry towar mam od niego sztuki w Przasnysz i okolicach  10tys to mogę wymienić sporo w jednorożcu to mój kumpel akurat koło 10trzyma tylko obora nie z gumy z kad jesteś 

Mały z Jednorożca? no to oni właśnie "podobno" mają zmniejszać, bo krowy po 2 laktacji wypadały. Nie wiesz czy ten Pan Jarek sprzedaje też małe jałoszki? w dobrej cenie były jałówki pod zacielenie z leszna. Ja pochodzę z jednorożca a gospodarstwo mamy 21km od jednorożca

Opublikowano
Ja też może będę trochę z różnych grup wiekowych jałówki sprzedawał bo nie mieszczą mi się w kojcach i trzeba by było w każdej grupie zrobić trochę redukcji tylko nie wiem jak to liczyć za nie... przezuwaczka podaj cennik jak to się przedstawia hehe🙂
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Mały z Jednorożca? no to oni właśnie "podobno" mają zmniejszać, bo krowy po 2 laktacji wypadały. Nie wiesz czy ten Pan Jarek sprzedaje też małe jałoszki? w dobrej cenie były jałówki pod zacielenie z leszna. Ja pochodzę z jednorożca a gospodarstwo mamy 21km od jednorożca

Mały mały ostatnio mi łąkę orał bez kroi 😀ale ładnie mu poszło małych raczej nie sprzedaję ja będę sprzedawał bo już nie ma gdzie stawiać a na okólniku baljez błoto muszę posadzkę zalać ale pogoda licha w stronę Krasnosielc a mieszkasz?