Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@radekz200 to tylko pogratulować😁 U mnie wczoraj podobna sytuacja. Rano cielak sam biegał po oborze, jałóweczka  po buhaju Barocco z Konrada. Porostu piękna, długa wysoka na nogach i od dobrej krowy więc liczę że córka też będzie dobra.😁😁

Edytowane przez dejmian90
Opublikowano

@radekz200 też dziś miałem niespodziankę już wylizany był bo się pod pysk przemiescil a 3 dni temu wycieliła się jalowka apetyt przed i po porodzie super mleka dość dużo jak na start od jalowki wchodzę wczoraj do obory niechętnie wstała uszy opuszczone odrazu po weta przyjechał i trawieniec prawa strona i temp 41,4 wymie ok płuca ok cielia się sama ciele małe nic nie porwane płuca ok dostała antybiotyk rozkurczowe z nocy już wyjedzone wszystko i mleka ok 15 litrów dziś rano może bedzie dobrze🙄

Opublikowano

Będzie coś z cielaka ze złamaną nogą czy spisywać na starty? Przednia noga złamana pomiędzy raciczką a stawem kolanowym. Noga włożona w gips i usztywniona rurką. Zastanawiam się jakie są szanse że uzyska normalną sprawność

Opublikowano

@ramzes10 probowac zawsze trzeba. Leki przeciwbólowe, za 2 tygodnie zmiana opatrunku i zobaczysz. Dobrze zeby ta "szyna" była na tyle długa zeby cielak nie obciążał tej nogi tylko na szynie stawał. 

Opublikowano

@Paulina1985 Dostała przeciwbólowe, szyna jest właśnie lekko dłuższą niż noga. Normalnie wstaję i chodzi. Ograniczyłem jej ruch do powierzchni skręconych 4 palet żeby jak najmniej chodziła. Sam jestem ciekaw co z tego wyniknie. Weterynarz niby mówił że w 9/10 przypadków zrasta się bez problemu ale niektórzy żeby sprzedać leki wszystko powiedzą

Opublikowano

Jak dobrze złożone i nie obciąża kości to jest szansa 👍 będziemy trzymac kciuki 👍

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

A mi najwydajniejsza krowa rozwaliła strzyk. Skóra zwisa i trzeba kanulkę wkładać. Tragedia😩

Ja stosuję częściej kolumbusy te puszyste i jakoś lepiej się to goi i szybciej .

Opublikowano
11 minut temu, leszek1000 napisał:

A mi najwydajniejsza krowa rozwaliła strzyk. Skóra zwisa i trzeba kanulkę wkładać. Tragedia😩

Ja u swojej zostawilam kaniulę na stałe, wyciagałam tylko zatyczkę na dój zeby mleko zleciało, nie babrało się tak jak przy ciąglym wkladaniu i wyjmowaniu. Jak strzyk się wygoił (zmiekczany wazeliną), strup zszedł to zaczelismy podlaczac normalnie. 

Opublikowano

To lepiej nie wyciągać ?? No ale jak będzie kaniula to szybciej zapalenie dostanie czy nie ? 

Bo to jest krowa która szczególnie mocno się brudzi. 

A przed włożeniem mogę ten kanał wyczyścić i zdezynfekować. 

Sam nie wiem. Po wydojeniu tubka słabego antybiotyku ale tylko do strzyka. 

Z trzech strzyków prawie pełna kana. Paulina nie macie takich kan 30l ? Bo ja mam tylko 20l 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ramzes10 napisał:

Będzie coś z cielaka ze złamaną nogą czy spisywać na starty? Przednia noga złamana pomiędzy raciczką a stawem kolanowym. Noga włożona w gips i usztywniona rurką. Zastanawiam się jakie są szanse że uzyska normalną sprawność

U mnie jak ciagneli wycielaczem to zlamali jaloweczce noge. Za 2 dni w gips i sie zrosla, teraz ma ponad 3 miesiace i trzeba sie przyjzec ktora to jest, jest lekko skrzywiona.

Snapchat-531790127.jpg

Snapchat-1470851410.jpg

Edytowane przez damiano12332
  • Like 1
Opublikowano

U mnie właśnie też przez wycielacz się to stało. Dobre urządzenie ale trzeba uważać

Opublikowano

bez wycielacza też można połamać. To się po prostu raz na milion wycieleń moze zdarzyć.

@leszek1000 nie wiem o namnażaniu jakich bakterii piszesz...pileś dzisiaj coś??? 🤪   chodzi o to, ze wyjmując i wkladając nawet zdezynfekowaną nie wiem jak kaniulę wsadzasz tam bakterie chociazby te z okolicy zwieracza strzyku, od tego są zapalenia a nie od samej kaniuli. Zapalenie bedzie miala na bank, ale jak zostawisz kaniulę to raz przeleczysz nawet wkladajac antybiotyk przez kaniulę, a potem już bedzie z górki.

Opublikowano

Witam, mam pytanie z okazji zbliżającego się dnia dziecka i zamiłowania mojego syna do rolnictwa, czy wiecie może czy Jarekogarek1986 zaprasza czasami gości na swoją gospodarkę i czy takie ewentualne spotkania organizuje dla osób zainteresowan ych jego kanałem?