Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Kara się należała nie nagroda😂😂😂

Rzadko tak się wściekam, ale jakoś nie docierało do niego, że trzeba w domu siedzieć i się przelała czara goryczy😤

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Najpierw karanie, a potem "najlepsze danie dnia" przysmak każdego chłopa 😛

Opublikowano
1 godzinę temu, norbert098 napisał:

A ile litrów miesięcznie oddajesz? U mnie 1.31 przy 18.500 za tamten miesiąc było 1.42 upadli na głowę chyba

U mnie w tym miesiacu wyszlo 1.36 przy 11tys tylko inna mleczarnia. Mysle ze z taka iloscia bys mial ponad 1.40.

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Kara się należała nie nagroda😂😂😂

Rzadko tak się wściekam, ale jakoś nie docierało do niego, że trzeba w domu siedzieć i się przelała czara goryczy😤

Może PSM hehe i całe napięcie kwarantannowe i epidemiczne poszło mu w pięty ale może się chłopina nauczy żeby siedzieć na tyłku. Ciekawe czy jadąc teraz w pole też trzeba będzie maseczkę założyć?

Opublikowano (edytowane)

Tylko w miejscach publicznych trzeba będzie od czwartku w maseczkach, chustkach czy szalikach na twarzy. Do ciągnika musiałbyś kilku sąsiadów zaprosić, to będzie miejsce publiczne wtedy😆

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
artek27 napisał:

1 godzinę temu, norbert098 napisał:

A ile litrów miesięcznie oddajesz? U mnie 1.31 przy 18.500 za tamten miesiąc było 1.42 upadli na głowę chyba

U mnie w tym miesiacu wyszlo 1.36 przy 11tys tylko inna mleczarnia. Mysle ze z taka iloscia bys mial ponad 1.40.

A jaka mleczarnia?

Opublikowano
9 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Jaki jest według Was najlepszy okres na podanie Kexxtona? Tydzień przed wycieleniem, może dwa, a może miesiąc?

Ja wczesniej podawalem 2tygodnie przed terminem porodu a teraz czekam az juz zacznie wymie nabierac to wtedy podaje.

Opublikowano
1 minutę temu, danielhaker napisał:

Ja teraz tylko tym, które mogą mieć problemy z ketozą. Min. 10-14 dni przed porodem, bo po podaniu zwykle widać przychamowanie z jedzeniem.

Wcześniej dawałeś wszystkim? Przystopowałeś z ilością po tych seriach z trawieńcem? 

1 minutę temu, przezuwaczka napisał:

Ja daję zawsze 3 tyg przed na okres przejściowy. Za często mi się przed czasem cielą, żeby tyle zwlekać z przestawianiem żwacza.

Wszystkim sztukom podajesz? 

Czyli lepiej podać za wcześnie niż za późno? 

Opublikowano

W tamtym roku przegapiłem i daliśmy 5-7 dni przed porodem. Od razu po podaniu następnego dnia przestala jeść i tak do wycielenia. Po wycieleniu trawieniec

Dokładnie po tych trawieńcach. Za wczesnie na miesiąc też nie ma co bo ryzyko ketozy jest po kilku tygodniach od wycielenia a nie od razu 🙂

Na to konto zamiast kexxtone to glicerynę przed i po porodzie

Opublikowano
2 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Wszystkim sztukom podajesz? 

Czyli lepiej podać za wcześnie niż za późno? 

Wszystkim profilaktycznie daję.

3 tyg przed ocieleniem jest wskazane. Działa przez 100 dni z tego co pamiętam.

Opublikowano

Plastiki wypluwają ostatnio dwie ,,marchewki'' w pmr znalazłem najlepszy okres to trzy do max dwóch tygodni gdyby patrzeć na zbirane wymię to czasem krowa w 3dni potrafi przed ocieleniem i może być za późno

Opublikowano

mam problem z zacieleniami, nieduze stado 20 sztuk, dostaja dobrze energie, na byka nie mam miejsca, ogolnie raczej bez wiekszych problemow zdrowotnych, a 3-4 slomki na sztuke to norma, ktos wie co jeszcze warto zrobiic zeby jakos lepiej to szlo?

Opublikowano

Również 3 tyg przed wycieleniem. Na każdym kexxtone jest oryginalny numer i warto zapisac której podany bo mialem przypadek ze po podaniu po 30 minutach wypluła i myślałem ze to sąsiadki pusty

• Like 1