Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, kewink napisał:

Cytat z podręcznika,, Doimy ją rano, ale pomijamy ją przy wieczornym udoju oraz przez cały następny dzień. Doimy ją ponownie rano trzeciego dnia, a następnie robimy przerwę w dojeniu przez co najmniej 1,5 doby. Należy próbować doić ją jak najrzadziej."

Też takkiedyś robiliśmy i co chwila zapalenie i antybiotyk i tak wkoło, a teraz jest normalnie dojona i po ostatnim doju na zasuszenie i zostawiamy wszystko jest ok , aż ostatnio miałem ponownie na klasy brane przez skup bo 50 somatycznych wyszło.

Opublikowano

Paulina1985 napisał:

@kewink ja wiem jak się robiło kilkanascie lat temu :) jeszcze wstawialo się na samą slomę i zakrecało wodę 😁 te czasy już minęły. Są nowe rozwiazania, sa czopy keratynowe, choć ja ich nie stosuję.

Ta wspomniana publikacja to tylko podstawy, a nie biblia postępowania :) poczytaj najnowsze publikacje i badania na ten temat :) dojenie coraz rzadsze mija się z celem i moze prowadzić do zapalenia wymienia.

No cóż mozna mi nie ufać :) ale zasuszam okolo 30 krow miesiecznie :) coś tam liznęlam tematu 😁 i to tak jak wspomnialam od razu, zadnego cackania. Ale trzeba pamietac o zmianie zywienia od razu. 

Chciałem się pochwalić, że podręcznik przeczytałem 😜 Nie przypominam sobie żeby zasuszało się krowy jak w publikacji piszą. Zawsze przestawało się doić i antybiotyk na zasuszenie. Bo po antybiotyku zerwie mleko według starszyzny, ale coś ostatnio starym odp******liło i zaczęli doić raz dziennie i bez antybiotyków zasuszać.🤷‍♂️ A że póki co robię za parobka to co ja mogę wiedzieć. Najwięcej i najszybciej można się czegoś dowiedzieć z tego forum 😜 a nie jakichś badań naukowych.

Opublikowano

poomłotowe siano najlepsze na zasuszenie :D nawet przypasione simy zaczęły znów przypominać krowy. Co do tego przeźroczystego gluta u nas dużo krów to ma ale nie zwracamy na to uwagi niekiedy widać to miesiąc przed ocieleniem, niekiedy 3 dni przed ocieleniem także kolego wyluzuj bo robisz jak rząd z koronawirusem :D

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, chuck00 napisał:

U mnie tyle samo wołają za to, ale ja stosuje firmę Drako 180-200zł komplet. 

Kupuje komplet po 270zl. Ostatnio kupowałem 3 tygodnie temu.

Opublikowano (edytowane)

@marcinffff  w pierwszej fotografii masz legende oznaczeń.

@przezuwaczka  Mamy zrobioną pierwszy rok pryzmę z trawy ( 1 pokos wtedy był jeszcze jakoś deszcz a rok temu na 2 pokos nie dawaliśmy praktycznie nawozów bo czytałem wtedy Twoją wypowiedz że można krowy rozwalić przez takie coś) za te całe badanie 1000zł miało być taniej a wyszło sporo, nawet wet się zdziwił. Spytaliśmy się najpierw weta powiedział że fosforu 1 wapniowego dajemy za dużo i wapn wypłukuje i przez to słaby rozród 5.2 słomki na skuteczne zacielenie. Żywieniowiec powiedział dołożyć betakarotenu, zmieniliśmy teraz tydzien temu witaminy na z betakarotenem niby jest go trochę ale może coś pomoże, dodatkowo problematycznym będziemy pewnie dawać w czystej postaci przez 3 tygodnie

Edytowane przez poziomka
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, kr9292 napisał:

Lepsze to niż niż nrf aczkolwiek do HFa im daleko 😁 prawda Paulina?

jaki zlosliwy 🤣🤣🤣🤣 no coooooo no. Może się przekonam jeszcze do NRFów, ciągle daję im szansę!! bo się cielą🤣 nie mam wyjścia 🙄 moze mnie zaskoczą zdrowotnoscią racic i dlugowiecznością 🥴🥴🥴🥴🥴

Opublikowano

Rob rób, bedziemy podziwiać :).😁😁😁😁😁😁

Opublikowano
1 godzinę temu, poziomka napisał:

fosforu 1 wapniowego dajemy za dużo

Żywieniowiec uwzględnił wyniki badań w bilansie mineralnym? Betakaroten napewno coś pomoże.

Drogie te badania jak diabli. 

Podejrzewałam sianokiszonkę, bo i jałówki (te na dole) mają podwyższony potas i fosfor.

Opublikowano
8 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Żywieniowiec uwzględnił wyniki badań w bilansie mineralnym?

Nie rozumiem.

Mam jeszcze dwa pytania , czy da się tej sztuce zrobić korektę paszy za pomocą treściwych ? bo taki stosunek chyba nie jest odpowiedni?

d40a8abd4041f10516e9ff0b25f949cd.jpg
II pytanie czy jałówka która niby była cielna ( i okazało się że jest nie cielna i sprawdzaliśmy ją miernikiem później od śluzu ( wet) powiedział że śluz mętny strasznie że brudna jest . Jałówka w ogóle może się brudzić czy tylko krowy mogą się brudzić ?

Opublikowano

W artykule nie ma przedstawuonego żadnego konkretnego dowodu, mają jedynie jakieś domysły

A to, że "75% krów jest w ciąży" ma taki sam związek jak stwierdzenie, że 99% krów pije wodę z poidła- i co z tego?

• Like 1
Opublikowano

Potrzebuje pomocy!!!

Mam czerwona jaloweczke ma 7mies od wczoraj rana niewstaje na przednie nogi. Caly czas tylko lezy a gdy probowalem ja podniesc to podnosi zad i porusza sie na tylnich wyprostowanych nogach a na przednich kolanach i znowu lezy..

Co jej dolega ???

Opublikowano
1 godzinę temu, poziomka napisał:

II pytanie czy jałówka która niby była cielna ( i okazało się że jest nie cielna i sprawdzaliśmy ją miernikiem później od śluzu ( wet) powiedział że śluz mętny strasznie że brudna jest . Jałówka w ogóle może się brudzić czy tylko krowy mogą się brudzić ?

Jeśli byla cielna, to znaczy, że rog macicy przyjął zarodek, byly tam wody plodowe, wykształcało się lożysko...zalezy jak wysoka ciąża, czy 40dniowa czy 100dniowa, im wyzsza tym bardziej macica musi się oczyścić i tym bardziej sztuka bedzie brudzić niezaleznie czy byla jalowką czy krową, jednak ciażę straciła i te zmiany w macicy nastapiły. Jeśli ciąża niska to zwykle po kolejnej rui już jest ładny śluz.

@Kret1992  może jakaś na nią naskoczyła i uszkodzony jest kregosłup?? lekarza weź, poda pewnie steryd, witaminy i trzeba bedzie rehabilitować. Chociaż na FB ostatnio ktoś leczył takie cos wlewami dozylnymi z de..czegoś 🤔 @danielhaker kojarzysz??

Opublikowano
2 godziny temu, poziomka napisał:
11 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Żywieniowiec uwzględnił wyniki badań w bilansie mineralnym?

Nie rozumiem

Czy pokazałeś wyniki żywieniowcowi? To on powinien coś z tym zrobić i uwzględznić działania weterynarza.

Wiem, że was może zadziwia moje zaufanie do żywieniowca, ale po to jest, żeby pomóc. Nie pomoże, jeśli nie będzie wiedział, że coś jest nie tak. Powodzenie współpracy od szczerości zależy.

Opublikowano (edytowane)

U was też problemy ze sprzedażą byczków? Znowu ruchu nie ma i aż mnie to zadziwia😏

Mam pierwszego w tym roku i gość z ogłoszenia przyjechał i wybrzydza, że słabiej niż na zdjęciu wygląda. Ma tydzień i ponad 50 kg, więc jak ma wyglądać😅

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

za uścisk ręki by wziął, zeby Cię "odciążyć" najlepiej 🤣 

Opublikowano

Mi się udało sprzedać. Znajomy miał 9 sztuk Hf 8 tygodniowych i poszły na mięso, nikt przez miesiąc nie zadzwonił a byczki były ładne jak na Hf, a przede wszystkim zdrowe.