Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak coś o tym ateście wspominali muszę dokładniej dopytać chociaż jak dla mnie to trochę nieporozumienie... ale cóż trzeba będzie ogarnąć bo dłużej po 1.10-1.15 to nie mam ochoty doić

Opublikowano

witam pytanie o biegunki u cieląt prawie każdy cielak ma około 3 tyg daje pectspedd i pectolit bez mleka a po podaniu mleka z powrotem  leci jak z kranu . chyba trzeba by badania zrobić bo już mnie to wkurza . tylko pytanie w jakim kierunku iść . jakieś porady ? 

Opublikowano

Niedawno wałkowali tu ten temat. Na początek szybki test terenowy i rozpoznać patogen, bakteria, wirus, czy pierwotniaki. W międzyczasie możesz oddać kał do zbadania. Ważna też jest profilaktyka. Napisz lepiej jak wygląda odpajanie i  czym poisz, bo może tu popełniasz błędy.

Opublikowano

powiat węgrowski na mazowszu miał darmowe badania w ubiegłym roku lub 2 lata temu na ibr\bvd   . tzn weteryniarze musieli podpisać umowy i oni mieli zwracane pieniądze z urzedu i to było darmo rolnik za nic nie płacił .

Opublikowano
30 minut temu, ThePerkins napisał:

Ktoś się pytał o koszt badania na BVD/IBR . To jest to darmowe, tylko w razie wykrycia , dopłacamy 20 zł do próbki aby znaleźć siewce.

Ok. Dzięki za informację. 

Opublikowano
9 godzin temu, misiek napisał:

image.png

image.png

image.png

Nie pozacielały się. Środkowa 2 tygodnie temu poroniła. Chyba nie ma sensu już o nie walczyć?

Z ciekawości, co się podziało między czerwcem a lipcem? Szkoda Bomby, idzie 11 rok... A u mnie najstarsza 7 lat chyba 😑

Opublikowano

Ja będę musiał chyba pozbyć się 10latki. We wrześniu 2018 skręt macicy, martwy cielak, wielki jak skur.., którego ręcznie wyciągaliśmy. Krowa nie coś zerwane w trzonie macicy i nie trzyma nasienia. Z bykiem może by załapała, ale nie mam. Szkoda, bo tak to zdrowa jak na swoj wiek.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Dodi napisał:

@zetorr6441Wzmacniacz WiFi kupujesz np. jakiś z TP Linka kosztuje 70zl i u mnie sięga do około 200m. Kamera teraz ze 150zł + karta pamięci żeby ewentualnie zapisywać obraz na pętli. 

https://allegro.pl/oferta/zewnetrzna-kamera-dvs-ip-wifi-full-hd-2mpx-1080p-7610262782

A jeśli obore masz dalej są mocniejsze wzmacniacze też TP Linka, tylko muszą mieć zasilanie w oborze z tej samej fazy do której podłączony jest ruter w domu. 

Widok z kamer poprzez apke na smartfonie, komputer, telewizor. 

Masz to kamerę u siebie? 😛 w nocy dobrze widać? Chyba zainwestuje w nią u siebie bo ostatnio 3 razy zachodzę do obory a cielak w kanale, całe szczescie wszystko OK z nimi 😛

17 godzin temu, Dodi napisał:

Edytowane przez radekz200
Opublikowano
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Niedawno wałkowali tu ten temat. Na początek szybki test terenowy i rozpoznać patogen, bakteria, wirus, czy pierwotniaki. W międzyczasie możesz oddać kał do zbadania. Ważna też jest profilaktyka. Napisz lepiej jak wygląda odpajanie i  czym poisz, bo może tu popełniasz błędy.

Odpajanie pełne mleko ze  smoczka przez pierwszy tydzień od matki potem z ogółu. Test terenowy to u weterynarza pytać?

Opublikowano

Ale fajnie byłoby mieć taki podglad do obory za nie duzo pieniądze 😛 teraz 3 razy szczęśliwie ale na jesieni cielak się udusił bo zaklinował się w jałowce, jeden uratowany cielak zwraca koszty kamery 

Opublikowano
9 minut temu, bartlomiej456 napisał:

Odpajanie pełne mleko ze  smoczka przez pierwszy tydzień od matki potem z ogółu. Test terenowy to u weterynarza pytać?

Tak w lecznicy może mają. 

Opublikowano
26 minut temu, bartlomiej456 napisał:

A ilość i temperatura mleka ok bo tu może być przyczyną. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

powiat węgrowski na mazowszu miał darmowe badania w ubiegłym roku lub 2 lata temu na ibr\bvd   . tzn weteryniarze musieli podpisać umowy i oni mieli zwracane pieniądze z urzedu i to było darmo rolnik za nic nie płacił .

To ja Sokołowski.