Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Wynika to z niewykorzystania azotu na wzrost i zmniejszonej ilości cukrów przez suszę. U mnie dodatek zakiszaczy i/lub melasy pomógł to zniwelować. Amoniak w paszy to skryty zabójca😥

A jak u Ciebie z rozrodem przy takim pH? 

38 minut temu, przezuwaczka napisał:

Stosuję od 4 lat i chwalę sobie😉

Witaminy z dodatkami osłaniającymi wątrobę hepacośtam najczęściej z ostropestem. W paszach treściwych ograniczyć mocznik i białko łatwo rozkładające się w żwaczu. Na jelito mocniej inwestować. Środek na mykotoksyny i detoksykujący nie zaszkodzi.

No i oczywiście zwiększyć ilość cukrów prostych które "złagodza" negatywne skutki N amoniaku. 

• Like 1
Opublikowano

@kokoman0 Ty chyba masz magnesy w paszowozie? Możesz jeszcze raz wrzucić zdjęcie w którym miejscu masz zamontowane? Będę wdzięczny.

Opublikowano
10 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Rozród zawsze może być lepszy. Średnio 2,3 słomki na ciąże nam schodzi. Co ciekawe ostatnio lepiej u dojnych niż u jałówek zacielanie wychodzi. Wszystkie sztuki powyżej 11 tys trochę opór stawiają😜 

A jaki masz omcw? 

Z tego co pamiętam to bylas w piatnicy na forum, mozesz powiedziec jak ten indeks ekonomiczny będzie wyliczany? 

Niby niedługo ma ruszyc a nigdzie szczegółów nie można znaleźć 

Opublikowano
53 minuty temu, Thomas2135 napisał:

@kokoman0 Ty chyba masz magnesy w paszowozie? Możesz jeszcze raz wrzucić zdjęcie w którym miejscu masz zamontowane? Będę wdzięczny.

wiem, ze nie do mnie pytanie 😁 , ALE my mieliśmy w starym paszowozie przy wylocie tmru, na zewnątrz wozu nad wylatującym zarciem 😁 mega dużo tam sie zbierało. Tesciu nawet miał swoj woreczek ze skarbami i wszystkim pokazywał swoje znaleziska 😁

Opublikowano

W tamtym roku reinseminacje u jednej sztuki robiłem 3 razy, była w rui 4 dni.

Zawsze inseminator sprawdza na drugi dzień czy pęcherzyk pękł, jeśli nie to kryjemy.

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinffff napisał:

ja zamontowałem na przedniej ścianie , neodymowy w osłonie stalowej, 450 kg bydle potrafi utrzymać a nic nie złapał :/ na ślimak chyba przeniosę, tylko te opory przy mieszaniu ...

Pamiętam, że montują pod ślimakiem czy za ramieniem wygarniającym. Tam są najmniejsze opory. Nad ślimakiem czy na ścianie zawsze zerwie, za duże są tam opory.

1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

wiem, ze nie do mnie pytanie 😁 , ALE my mieliśmy w starym paszowozie przy wylocie tmru, na zewnątrz wozu nad wylatującym zarciem 😁 mega dużo tam sie zbierało. Tesciu nawet miał swoj woreczek ze skarbami i wszystkim pokazywał swoje znaleziska 😁

Przepraszam, że Cię pominąłem. Nie mam taśmy i raczej kiepsko w oknie wyłapie. 

Opublikowano

haha 😅 bo ja zawsze muszę dodać swoje 3 grosze 😅 nie umiem się pohamować 🤐🤐🤐🤐🙉

Opublikowano (edytowane)

Ja jak zobaczę, to też 😂😂

4 godziny temu, zetorr6441 napisał:

A jaki masz omcw? 

Z tego co pamiętam to bylas w piatnicy na forum, mozesz powiedziec jak ten indeks ekonomiczny będzie wyliczany? 

Niby niedługo ma ruszyc a nigdzie szczegółów nie można znaleźć 

Okes międzywycieleniowy mam wg SOL 395.55 dni. Liczy tylko krowy o skończonej laktacji, a jest pare zawsze takich, co sprzedaję, bo już się nie opłaca zacielać dalej.

Indeks ekonomiczny owiany tajemnicą😎 Za 2 tygodnie będzie wycena, to i publikacje wyskoczą. 

Diagramy i porównania z innymi indeksami ze świata były na wykładach, ale zdjęcia nie zrobiłam niestety.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
2 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Ja jak zobaczę, to też 😂😂

Okes międzywycieleniowy mam wg SOL 395.55 dni. Liczy tylko krowy o skończonej laktacji, a jest pare zawsze takich, co sprzedaję, bo już się nie opłaca zacielać dalej.

Indeks ekonomiczny owiany tajemnicą😎 Za 2 tygodnie będzie wycena, to i publikacje wyskoczą. 

Diagramy i porównania z innymi indeksami ze świata były na wykładach, ale zdjęcia nie zrobiłam niestety.

To jesteś o 6.5 dnia przede mna 😉

Ale będzie miał coś wspólnego z rzeczywistością czy tj pf będzie się opierał wyłącznie na rodowodach? 

Da się spr w solu sredni wiek krow badz ilość laktacji? 

Opublikowano

PF opiera się w 30% na rodowodzie, a reszta z genomu i następnie z wyceny córek. Z samego rodowodu masz 0,2 powtarzalność cech, z genomowania 0,7, a z wyceny córek rośnie z ich ilością. Takie buhaje po badaniu genetycznym i wycenie 2 tys córek mają ponad 0,9 powtarzalności.

IE będzie brany ze wszystkich dostępnych informacji. Będą w nim cechy najpopularniejsze w ankietach i podane w złotówkach. Dużo w nim PFa, ale więcej cech funkcjonalnych.

Zapytałam😜

Screenshot_2019-11-26-14-51-26~2.png

Opublikowano

problem w tym że średnio międzyciążowy  w Polsce to 160 dni , te co w 60 czy 80 nie załapią, to już wiem  że  dopieru w 5-6 miesięcy będzie walki i płukanek. Papier przyjmie wszystko... a podliczam wszystko, jałowe 2 lata tez które do rzeźni jechały  i średnio ponad 450 wychodziło

Opublikowano

oooo, dzięki! w sumie zawsze na wydruku tylko sprawdzałam 😁👍

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Dla krow też będzie wyliczony? 

Mam nadzieję, że tak. Choć bez badania genetycznego, to nie ma wartości. Jak w rodowodzie brakuje jakiegoś przodka, to biorą średnią krajową z danego roku. Są u mnie sztuki bez dziadka lub pradziadka o tak zaniżonym przez to PFie, że szkoda gadać. Dobór w Doko też wtedy o d potłuc. Wszystko poprawia wycena pokroju córek i matek i oczywiście genomowanie. Chciałabym, żeby sztuki bez rodowodu też badali.

Edytowane przez przezuwaczka