Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ale slomy ani zboża chyba nie dostawały zaraz po oprysku lub kilka dni po??

Ja tam nie wiem. Nie znam się na opryskach 😁 Ale śmierdząca sprawa 🤔🤔🤔🤔 nikomu nie życzę. Biedne krowy i biedny własciciel.

Opublikowano

Mieliście przypadek gazującej pryzmy z kukurydzą? Rok temu skoszone i okryte jednego dnia a na drugi dzień folia napompowana jak balon i trzeba gaz spuszczać. Uznałem, że musi odleżeć przez noc i dopiero okrywać. W tym roku skoszona w czwartek po południu, w piątek dołożone jeszcze trawy na wierzch i okryta w sobotę rano. Każdego dnia ugniatana. W sobotę wieczorem wszystko było dobrze a rano w niedzielę wyrwane z 6 m folii spod piachu. Musiało nieźle strzelić. Folię poprawiłem, nasypałem więcej piachu na brzeg a dziś rano znów balon. Nigdy czegoś takiego nie miałem poza tamtym i tym rokiem a kukurydzę robimy blisko 20 lat. 

Opublikowano

U mnie nic takiego nie było. Może trochę z kiszonką z żyta . A dajesz folie podkładową.

Rano mama mnie woła że cielak mocno wzdęty jest. Po doju poszedłem i upuściłem mu gazy. Pytanie czy to od picia z wiadra czy tak się zdarza. NIe mogę nauczyć brata aby podawał wiaderko ze smoczkiem. Szczególnie tym które szybko piją. 

Opublikowano

Podkładowa miała być, ale przy wysyłce się pomylili. Rok temu była podkładowa a w tym roku nie. 

Cielak od takiego picia nigdy nie będzie wzdęty. Najadł się pewnie za dużo śruty czy czegoś innego.

Opublikowano

Silovit premium biało-czarna. Rok temu silovit reflect zielono-czarna.

Opony leżą i unoszą się na siatce razem z folią.

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Mieliście przypadek gazującej pryzmy z kukurydzą? Rok temu skoszone i okryte jednego dnia a na drugi dzień folia napompowana jak balon i trzeba gaz spuszczać. Uznałem, że musi odleżeć przez noc i dopiero okrywać. W tym roku skoszona w czwartek po południu, w piątek dołożone jeszcze trawy na wierzch i okryta w sobotę rano. Każdego dnia ugniatana. W sobotę wieczorem wszystko było dobrze a rano w niedzielę wyrwane z 6 m folii spod piachu. Musiało nieźle strzelić. Folię poprawiłem, nasypałem więcej piachu na brzeg a dziś rano znów balon. Nigdy czegoś takiego nie miałem poza tamtym i tym rokiem a kukurydzę robimy blisko 20 lat. 

To Ci ciekawe. Przy klasycznej fermentacji mlekowej gaz nie powinien powstać. Wiem, że jednak czasem w mleczarstwie, przy zakażeniu innymi bakteriami zachodzi fermentacja pseudomlekowa, i niby taki produkt nie jest szkodliwy, ale puchnie i pęka, oraz ma gorzki smak. 

Opublikowano (edytowane)

Miałem w 2015. D*py nie urywało.

2 minuty temu, leszek1000 napisał:

Temu cielakowi co rano był wzdęty to dzień głodówki zrobić ?? 

Wlej 150 ml denaturatu zapobiegawczo, zabierz granulki. Dobrze byłoby jakbyś kupić preparat typu BoviTympanic na wzdęcia. Możesz zabrać mleko i dać elektrolity.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał:

U mnie nic takiego nie było. Może trochę z kiszonką z żyta . A dajesz folie podkładową.

Rano mama mnie woła że cielak mocno wzdęty jest. Po doju poszedłem i upuściłem mu gazy. Pytanie czy to od picia z wiadra czy tak się zdarza. NIe mogę nauczyć brata aby podawał wiaderko ze smoczkiem. Szczególnie tym które szybko piją. 

Wiele osob daje z wiadra i są zachwyceni tym sposobem odpoju. Ale może to powodować wlasnie wzdecia, bo mleko idzie od razu do żwacza, a powinno dzięki rynience przelykowej iśc do trawieńca. W żwaczu kiśnie.

Co nie zmienia faktu, że wzdecia mają też cielęta pijące ze smoczka. Powodem moze byc tez zbyt duza ilość paszy białkowej podobno, ale nie wiem jakie masz musli i nie podejrzewam zeby wpierniczało niczym krowa :)

jak tu film wstawić ?? musi być jakis format pliku odpowiedni?

Opublikowano
Thomas2135 napisał:

Miałem w 2015. D*py nie urywało.

2 minuty temu, leszek1000 napisał:

Temu cielakowi co rano był wzdęty to dzień głodówki zrobić ?? 

Wlej 150 ml denaturatu zapobiegawczo, zabierz granulki. Dobrze byłoby jakbyś kupić preparat typu BoviTympanic na wzdęcia. Możesz zabrać mleko i dać elektrolity.

Tomek dynaturat to sam wypij a nie cielakowi dobrej wódki żołądkowej setkę dać😃

• Haha 1
Opublikowano

Kilka lat temu zrobiliśmy jedną pryzmę i posypaliśmy solą tak dla testu, to też tak ją napompowało 😁 ale nie wyrwało foli. Drugiej pryzmy już nie sypaliśmy solą bo się pszestraszyliśmy 😂 i w tej nie gromadziły się gazy. Ale nic nie było dla tej pryzmy gaz gdzieś przepadł. Facet z wioski to jak mu kiedyś napompowało to rozciągnął przewód od dojarki i wysysał 😂 w tym roku dwie posypałem solą i nie pompuje. 

Opublikowano (edytowane)

rolstudent  kiedyś fotkę wystawiał takiej pryzmy i pisał coś o gazoszczelniści pryzmy 🤔 o ile dobrze pamiętam

Edytowane przez kewink