Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Trawa przez siatkę nie przerośnie, za drobne oczko. Trzeba przykryć całość, żeby nie było widać folii, bo ptaki zrobić dziurę. Osobiście miałem jednak siatkę 8 m na 10 m folii i do brzegów nie wystarczało. Obywało się bez uszkodzeń, ale nie zawsze może tak być. Pryzma z wierzchu musi być równa, żeby nie było dołków czy kolein w których może zbierać się woda po opadach. W takim miejscu jak siatka przymarznie do folii bądź opona do siatki to jest problem z oderwaniem bez uszkodzeń. Najlepiej kupić 2-3 siatki na długość, żeby potem przy odwijaniu było łatwiej. Siatka trochę waży i zwijanie jest kłopotliwe. Warto dać też folię przezroczystą podkładową.

Trawa przerośnie szybciej niż się wydaje, wystarczy, że będzie miała wodę, mam pryzmę przy polu to przez siatkę rośnie komosa i co tylko może

17 minut temu, Primula94 napisał:

Jeśli myszy sie.nie wpierdziela, to praktycznie nie ma odpadu.

IMG_20180911_095530.jpg

Co to za siatki? Masz jakiś link?

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Piasek tylko na dół foli? 😛 sam sie zastanawiam czy kupować siatki na kukurydze? 

Tylko na sam dol przycisnac folie. Jak dasz na gore piasek na to siatka to pozniej zima porwiesz siatke jak bedziesz odkrywal.

Opublikowano
Dnia 29.08.2019 o 05:46, slawek74 napisał:

Od roku wsypuje 1kg dziennie do paszowozu

Paszowa jest droższa od spożywczej

Różnica to pewnie na spożywczą 8% wat a na paszową 23% tak mi się wydaje

Od kiedy droższa ? W internecie nawet za 12,5zl za 25kg znalazłem 

Opublikowano

Ja wczoraj skonczylem tzn firma skonczyla😁 czekam jeszcze na dostawe wieksza opon (na razie symbolicznie opony plus pol metra w kolo ziemia przykryte), u mnie z wronami raz byl problem jednodniowy i to na 3m qq ktora zostala. Ciekawe kto zgadnie z czym/kim ja walcze .🤣

20190830_111035.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Trawa przez siatkę nie przerośnie, za drobne oczko. Trzeba przykryć całość, żeby nie było widać folii, bo ptaki zrobić dziurę. Osobiście miałem jednak siatkę 8 m na 10 m folii i do brzegów nie wystarczało. Obywało się bez uszkodzeń, ale nie zawsze może tak być. Pryzma z wierzchu musi być równa, żeby nie było dołków czy kolein w których może zbierać się woda po opadach. W takim miejscu jak siatka przymarznie do folii bądź opona do siatki to jest problem z oderwaniem bez uszkodzeń. Najlepiej kupić 2-3 siatki na długość, żeby potem przy odwijaniu było łatwiej. Siatka trochę waży i zwijanie jest kłopotliwe. Warto dać też folię przezroczystą podkładową.

Perz kłączami potrafi nawwet przebić się przez folię, więc siatka dla chwastów raczej nie będzie stanowić żadnego problemu ;)

A jak z odkrywaniem tej siatki? Bo teraz ziemię sobie odrzucę, folię zwijam i nie ma dostępu powietrza, a siatkę jak odkrywacie?

12 godzin temu, ASZv3 napisał:

Potrzebujesz jeszcze słomę? (podpis pod postem), bo mam jeszcze wolne 2-3 auta z pszenicy jarej :) PS Polecam również bele sianokiszonki premium mojej produkcji ;)

Co do siatek ochronnych to wg mnie raczej na całość warto. Jeśli chcesz zrobić perfekcyjnie to warto zakupić worki do tego ;)

A nie, temat słomy już nieaktualny. Zapomniałem zdjąć ;) Worki są ok, ale mam za darmo opony od osobówek ;)

Opublikowano

Na legowiska trocin siebie nadaje Kargo jakiś czas temu o tym pisał przykwasza ziemię, lepsza łuska owsiana.

My dajemy sól do tresciwej w ilości 1kg na 1t paszy.

Siatkę stosujemy na kukurydzę dwa lata i przy kopcu 10 i siatce o tych samych wymiarach chwasty ładnie przerastają przez nią.  8 m pryzmy 10m też mamy przykryte i jest ok .  

Opublikowano

właśnie mam słomy sporo, ale pierwszą zebrałem suchą, a później zmokła i właśnie tą suchą mam zastawioną, a takiej po deszczu wolał bym nie dawać i tak to. A wszystkie ogłoszenia z łuską to trzeba prawie 100m3 kupić od razu

Opublikowano (edytowane)

Preparat mlekozastępczy Biofeed Premium Calfmilk ktos stosował na stację odpajania? lub też wiaderkowo? jak się spisuje?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 godzin temu, ChiquitaB napisał:

z wronami raz byl problem jednodniowy i to na 3m qq ktora zostala. Ciekawe kto zgadnie z czym/kim ja walcze .🤣

u mnie tatuś utoopioną wronę czepiał na kiju przy pryzmie :P wrony tak się drą że heja od tego. Działa ale tylko na ok miesiąc, dodatkowo typowe strachy na wróble stoją

18 minut temu, Paulina1985 napisał:

Preparat mlekozastępczy 

miałem wspomnieć o moim testowanym sprayfo excellent i ciech super premium, obywa na mleku pełnym i mleku odtłuszczonym, cielęta rosną w koncu identycznie jak na krowim 👍   nie zauważyłem różnicy u 2 proszkowane piły i 2 cielęta od krowy. Warto dopłacic te 20-30 zł do "sproszkowanej serwatki" W taksówce nie wiadomo jak się sprawdzi takie  mleko hmm 

Opublikowano
21 minut temu, Paulina1985 napisał:

Preparat mlekozastępczy Biofeed Premium Calfmilk ktos stosował na stację odpajania? lub też wiaderkowo? jak się spisuje?

Ja miałem ostatnio worek, ale maluchy nie piły. Dobry preparat na pierwszy rzut oka, skład też.

Opublikowano

Dzięki, wzielam poł tony,  bo już mnie szlag trafia na to mleko z deheusa z zatykające i wężyki od stacji odpajania 😬😬😬😬😬 zobaczymy 😒 zmartwiłeś mnie

Opublikowano

nieeeeeee Gold.

Tzn caly czas bierzemy, w taksowce jest Ok. Na stacji odpajania chyba zbyt duza koncentracja, nie wiem albo zbyt maly czas mieszania w mikserze i zapychają się wezyki doprowadzające 😒😒😒

Opublikowano

eeee...a jak może mieć 0,0% włókna coś co ma białko pszenne w składzie? 🤔 

szo to za firma??