Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie lucernię spaliło, nie dała rady się ukorzenić, 15 metrów od lasu w cieniu ma 60 cm , reszta 20 i opadła :/ rumianek trujący został, pierwsze zabrałem do ścielenia, bo to trujące, teraz dalej to rośnie 😛 

Opublikowano

Ale w tamtym roku było w miarę żadnej krowy nie straciłem i w miarę się pozacielały a teraz 4 krowy tylko zaszły reszta powtórki albo wcale się nie gonią. Parametry ok. Macice też są ok zdarzają się cysty ale to rzadko. Dałem bolusy z karotenem ale cisza. Wiadomo ostatnio były upały ale teraz jest ok 

Mi teraz zależy żeby pozacielać krowy bo to najważniejsze. Z hormonami też słabo idzie. Może jak we wrześniu pójdą na wolność to pójdzie jakoś. 

Może za rok będzie lepiej z opadami. I kiszonek się zrobi na zapas 

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

jesli byloby Coli to lecialaby woda a nie mleko. robileś TOK??

przy Coli krowa nie je, ma wysoką gorączkę i moze dojść do zalegania. Na Coli to Twoje nie wyglada. Ćwiartka jest bolesna? gorąca? moze po prostu kolejne zapalenie.

Ona też już nie je. Co to jest ten test tok na płytkie zdoic czy jak ? 

Opublikowano

jutro temp jej zbadaj

@leszek1000 tam troszkę BVD ci męczy rozród , u mnie wyją, ale wysłodki, soję, glicerynę witaminy do oporu  sypię aby nie zakwasić tylko i w 30 dniu" drą mordę" ostatniej dzisiaj trudnej krowie znalazłem termin rui  po krwi, przez 120 dni nie zamruczała, ale już łątwiej bedzie

Opublikowano

TOK terenowy odczyn komórkowy. Tak, na tackę z czterema miejscami na mleko i dolewać odczynnik.

Jeśli to E.Coli to przede wszystkim antybiotyk domiesniowo i przeciwzapalne do żyły, dowymieniowo to coś ze sterydem? albo często zdajać. Jeśli się zatacza lub nie wstaje to lekarz.

Opublikowano (edytowane)

No bvd szczepie. Ale nie ma jeszcze zgody na zbadanie nosiciela ale co zrobić mała wydajność średnia cena brakuje kasy. Ale są miesiące gdzie kilka na raz łapie trzeba czekaj. Soje dostają witaminy z górnej półki. Czekam za oceną i robię dodatkową pasze energetyczną z dodatkiem premiku z karotenem Do 100dni laktacji. I tak dostają zmieloną kukurydze 

Mówię ostatnio parametry były ok mocznik 250 białko 3,3 tłuszcz 4,2-3. Teraz prawdopodobnie za duży mocznik jest ale to nie problem zejdę z rzepaku i będzie w normie. 

Tok to podstawa żeby sprawdzić wszystkie ćwiartki. Nie robicie tego? U mnie jak przyjedzie wet do zapalenia i sprawdzamy wszystkie ćwiartki. Bo zdarza się że dwie ćwiartki są do leczenia a tylko obrzęk jest na jednej. A leczenie jednej ćwiartki gdzie druga jest chora mija się z celem i generuję koszty. Jak nie je to kiepsko dałeś jej antybiotyk jakiś ? 

Marcin wysłodki też daje ile ciebie zjadają. 

Teraz miałem te 2 przypadki ale tak ketoz nie ma stadzie. 

8tyś kg od krowy średnio jest. Dopiero zaczynam siać lucernę. Pierwszy raz 0,5ha poszło w pryzmę. Za dwa lata zasieje 2ha lucerny z trawą. Nie chce większej wydajności na starej oborze gdzie krowy ciągle brudne są. Najgorzej latem jest a tak to nie ma problemu. Jak będzie obora to można wydajność zwiększać. Mi zależy na zdrowotności krów,ale jeszcze żaden żywieniowiec nie pomógł w tej kwestii. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

wysłodek w podstawie w wozie 0,5-0,7 kg, w premii dla wycielonych w premii  ponad 1,5 prawie 2 kg z gliceryną rozpuszczoną w wodzie...

rzepakowa sama idzie?/ ja bym energii trochę dodał , teraz latem to ważne, mocznik od energii sam zleci

Opublikowano

Ja daje mokre wysłodki 15kg na szt. 20kg kukurydzy więcej nie dam bo zabraknie i 20kg żyta plus pasza. 

No Jak przyjdą wyniki to zrobię pasze energetyczną połowa będzie z nutreny a połowa moja bo mam dużo jęczmienia i pszenicy 

Nie soja 250kg rzepaku zmniejszyłem i daję 200kg na na 1,1t paszy. reszta to zboże i dodatki 

gliceryna też idzie po wycieleniu i zmielona kukurydza. Ostatnio niektóre krowy miały idealne parametry do zacielenia ale w oborze cisza. 

Oby popadało to chociaż coś z kukurydzy będzie 

Opublikowano

Odchodzą. Są przypadki że zostaje jak ciężki poród. Ale wet daje wtedy tabletki na przeczyszczanie i za 3 tygodnie płukanie biolugolem 

Ostatnio wszystkie niecelne miały  USG. Jedna miała cystę reszta ok. Daliśmy kilku krową hormony i dalej cisza. 15lipca znowu przyjedzie i zobaczyły. 2 zostały pokryte ale te ruję były nie wyraźnie. 

Ogólnie jak długą nie ma rui to płuczemy macice. Prawie każda po porodzie jest płukana. 

Teraz założyłem zeszyt i wszystko pisze co wet robi. Mam tablet ale tam tylko ruję,krycia i wycielenia pisze. 

U większości macice wyglądają ok. I ruję powinny być. A co ciekawe jesienią i zimą najwięcej jest zacieleń. A wiosną i latem lipa 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Za pozno sie obudzilem bo bym nutri honey sobie zamowil i posial odrazu po pszenzycie a teraz juz niedostepne nasiona. Po tym co mam wsiane to rosnie jak glupia jak cieplo i jeden mega pokos by byl i na piachu

Siales juz nutri honey po zbozu ? Uroslo to do jesieni na kolejna ozimine czy pole zostawiales na jare ? To chyba trzeba wysokie kosic, bo kwas pruski ? Robiles to w baloty czy pryzme? To chyba bardziej jako kiszonke z kuku traktowac niz jako sianokiszonke w przypadku zycicy ?

Mam ten kawalek zycicy co sie wypalila, moze tam sprobowac przesiac jeszcze teraz tym nutri honey jakby jednak te nasiona byly dostepne? Rzeczywiscie taka rewelacja na piasku bez wody ?

Tutaj zapytaj o nasiona.

https://www.kalnas.pl/trawa-sudanska/

Edytowane przez asus921
Opublikowano

@marcinffff wczoraj bez gorączki dziś osłabienie 37.7 temp mierzyłem dwa razy. Obrzęk spadł apetyt wrócił tata akurat ją rano doił i pokazały się fluki ma zapalenie.

U nas drugi pokos wykoszone narazie trawy kończyna i lucerna średnio po 5 bel/ha reszta 15ha stoi tylko tam gdzie dołki to jest trawa a tam gdzie góra nie ma nic. W tym roku siany dsv 2.2ha 3t wapna w tamtym roku w tym 1 t na wiosne przed siewem i rewelacji nie ma, wszystko schnie. Dobrze że pierwszy pokos był przyzwoity to paszy powinno starczyć z tamtego roku też było dosyć sporo zapasu poprzez spory areał traw. W tym roku myśleliśmy że zrobimy zapas na drugi rok a tu kicha.

Opublikowano

Nie sialem nigdy po zbozach ale ze w tym roku szybko zboza zejda to chcialem sprobowac ale na razie nigdzie nie moge dostac nasion a pole pozniej pod qq by bylo. U mnie lucerna pieknie wygladala a jak przyszlo do koszenia to z 3ha 29 bali. I ciagle sie glowie co zasiac jak nie dostane tej nutri honey po zbozach aby podbudowac zapasy. Rok temu mialem rzodkiew + gorczyca + gryka + facelia. Ladnie uroslo ale pewno z 1/3 badyla wywalalem potem. A potrzebuje cos raczej na lekkie ziemie 4b w zwyz

Opublikowano
32 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Nie sialem nigdy po zbozach ale ze w tym roku szybko zboza zejda to chcialem sprobowac ale na razie nigdzie nie moge dostac nasion a pole pozniej pod qq by bylo. U mnie lucerna pieknie wygladala a jak przyszlo do koszenia to z 3ha 29 bali. I ciagle sie glowie co zasiac jak nie dostane tej nutri honey po zbozach aby podbudowac zapasy. Rok temu mialem rzodkiew + gorczyca + gryka + facelia. Ladnie uroslo ale pewno z 1/3 badyla wywalalem potem. A potrzebuje cos raczej na lekkie ziemie 4b w zwyz

W zeszłym roku gorczyca z badylami poszła w paszowóz i straty niewielkie,może 2-3 procent,Skarmiłem ją byle prędko,po 2 miesiącach zaczęła łapać pleśń. No cóż to dziadostwo ciężko owinąć,by nie uszkodzić folii,a już samozaładowczą najlepiej wywieżdż poza plantację,gdzieś na trawę,nie dość że badyl przebije folię,to i ściernisko poprawi  .     Jakby nie patrzeć,żeby była masa potrzebna jest zasobna gleba,woda i ciepełko,no i odpowiednio sporo czasu. U mnie na suwalszczyżnie nie dość że póżniej żniwa a po 20 września,to już na przyrost nie ma co liczyć,także z poplonami do tej pory o ile agencja nie przymusi ,mało kto się bawi. A o wiosennym  koszeniu poplonu już jest zbyt póżno by urosło w miarę i po tym posiać kukurydzę.

Opublikowano

No ja paszowozu nie ma, plesniec nie plesnialo ale wygladalo jak w dzien zbioru. Plus taki ze zostawilem to na zime pod qq to tyle co na wiosne zielone samosiewy pszenzyta wyszly a reszte wymrozilo to totalnym pojechalem i czysto bylo a w zime mi wiatr i na wiosne piachu nie kradł a u sasiada w ziemniakach jak na stole bylo

Opublikowano

@poziomka z bólu wymienia apetyt spadł...

@leszek1000 zadbaj o jak największy areał pasz objętościowych, olej zboża , jeśli brakuje areału , dał bym się na spokój z treściwą. Kiedyś Mieliśmy 29 ha i 70 szt  bydła, zboża zdarzało się że tylko 3 ha szło na ziarno, reszta rotacyjną i w pryzmę... mleka i kasy na słome i granulki było, zboże w żniwa też można kupić taniej, ale objętościowa to podstawa

gorczyce po Orkanie krówki chętnie zjadały, pachnie kapustą , te dolne od podstawy badyle zostawiały, ale w październiku i listopadzie miały zielonkę z pola :D  

Opublikowano
1 minutę temu, damianzetor9540 napisał:

i bym yebał te krowy

Inseminator ??😉

Opublikowano

No też tak myślę. z dzierżawami razem 100ha ale nie o to chodzi w życiu. Chcę coś osiągnąć ale brat przy krowach nie lubi robić a on będzie gospodarzem. Musze jakoś powiększyć areał kukurydzy i trawy to będzie lepiej