Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znowu korki wyskoczyły. Kabelek był nie dokręcony a był wczoraj elektryk i go prosiłem żeby zobaczył te bezpieczniki ale nie. Wieczorem przyjadą i wymienią.Pompa 1500zł po regeneracji ale wziął tamtą bo normalnie 2300zł. 

Prawie nie zdążyłem wydoić przed przyjazdem mleczarka 

Opublikowano
To tak trudno samemu kable sprawdzić i dokręcić? No sorry ale trzeba trochę samodzielnie radzić sobie.Na mnie ojciec krzyczy bo ja wszystko sam robię zawsze a przynajmniej próbuję i nieraz się uda a nie raz gorzej skopie się robotę ale hydraulikę samemu się robi, elektrykę co widać gołym okiem ...łożyska w pompie z bratem zmienialiśmy już też.Koszt 100zl także widzisz ile zarabiają.Z tym że to stres i ryzyko nie wydojenia krów ale wtedy nikt nie chciał pomóc....
Opublikowano

Elektryka prad nie tyka🤣 jak kolega pisal co idzie to samemu, raz sie zrypie to juz na drugi raz wiadomo co i jak. Chociaz u mnie jak po tescia przejelem to instalacja w oborze od nowa robiona byla bo taka maniana zrobiona przez tescia. Zostalo jeszcze w domu na automaty wymienic ale to grubsza sprawa bo chce wszystko przeniesc na zewnatrz.

Opublikowano

Licznik i tak musi zostać w domu. Taki chyba jest wymóg. Brat budował dom i licznik w korytarzu był.

Opublikowano

No jak przyszedlem do tesciow to co drugi bezpiecznik drutowany ze automaty nie dzialaly jak trzeba w oborze. Kurde niektorym zlotowke na bezpiecznik szkoda wydac a przeciez to wlasne bezpieczenstwo. Powoli wszystko sie ogarnia

Opublikowano

Możliwe, pęcherzyki do następnej owulacji dojrzewają jeszcze podczas ciąży. Jednak rzadko zdarza się że krowa pokazuje pierwszą ruję, u mnie rekord to ruja z objawami w 7 dniu po porodzie ale to prawdziwa nimfomanka ;D 

Opublikowano

Jasne, że możliwe :) zdrowy objaw, cykl się kręci i tak trzymać.

Opublikowano

Leciał tylko śluz ale trzeszczenia łańcuchów nie widzę już kupę czasu... mimo ze nie mam wydajności. Ale zawsze jak jest taki śluz jak dzisiaj to jest i ruja, staram sie zapisywać i trzyma się to kupy, pierwsze ruje są ok 17-19 dni po porodzie, fakt niektóre nie mają i trzeba leczyć. Tylko teraz 14 dni, wydawało mi się podejrzane. Poleciał wpis do SOL i będę czuwać. 

Opublikowano

Gość wziął ode mnie w grudniu krowę 4 laktacja, mówił że to już i tak po krowie bo u niego rzadko która po 4-5 cielaku pokazuje ruję, a  i tak nie może załapać. W marcu wziął jałówkę, pytam jak tam czy pokazała, a on z tekstem że dokładnie 12 dni jak wziął ode mnie bydlowala czyli 14dni po porodzie, co 3 tygodnie piękna ruja i już pokrył miesiąc temu... Beke miałem bo się obawiał jak dziecko,a potem w szoku był że taka nimfomanka 😉

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

No jak przyszedlem do tesciow to co drugi bezpiecznik drutowany ze automaty nie dzialaly jak trzeba w oborze. Kurde niektorym zlotowke na bezpiecznik szkoda wydac a przeciez to wlasne bezpieczenstwo. Powoli wszystko sie ogarnia

Nie tylko własne bezpieczeństwo, u mnie kiedyś nie było odpowiedniego uziemienia, z termy zaczęło bić krowy prądem, było przebicie ale na szczęście na tyle małe, że nic krowom sie nie stało i żadna nie padła, szybko to ogarnęłiśmy i spokój. Prąd jak dla mnie w oborze to podstawa musi być bdb ogarnięty. Jak zajeżdzaliśmy na robote to łatwo było poznać gdzie majster zrobił prądy książkowo mianowicie wystarczyło zajrzeć do jakiejkolwiek rozdzielni i jeżeli każdy kabel żył swoim życiem to robił to po prostu partak, a jeżeli były poukładane powyginane do termików to robił tam fachowiec, jednak takich obór było mało

Opublikowano

A co,rękawicy rektalnej zapomniales zalozyć? 🤪

Mnie czeka, w czwartek rano krycie 10szt ustawianych 🤪już się cieszę 😁

Opublikowano

Eeeej, ale to czuć???😳😳😳 u mnie nie.

Najgorszy smród z obory, którego ciezko się pozbyć to majstrowanie przy linowym zgarniaku obornika, dłużej zostaje niż dziegieć i rozlane ropnie czy smród po starym 7dniowym łożysku 😁 pozdrawiam wszystkich delikatnych 😁

Opublikowano (edytowane)

Czuć i to mocno jakieś lipne rękawice mi się trafiły chyba. Mnie to nie rusza. A jak odejmuje łożysko to sam. Bo ojczulek wymiotuje dalej niż widzi 😂

Edytowane przez kr9292
  • Like 1
Opublikowano

Z tymi rękoma to różnie bywa, jakiś czas temu siedzimy z narzeczoną a ta "z czapy" zaczęła mi wąchać ręce bo oborę poczuła 😃 nie z jakimś obrzydzeniem tylko z ciekawości skąd ten zapach bo wiadomo, mydło i ciepła woda to dzisiaj standard. Okazało się że to nie ręce tylko gumowe etui na telefon tak wciągnęło aromaty

• Like 2