Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od kilku dni mam problem z kierowcami ginie mi ok 7-10 l mleka na odbiór. Jaka u was jest tolerancja na listwie? Zbiornik 1200 l roczny także listwa i odczyt z miary dostałem ze zbiornikiem. Kierowcy się tłumacza ze oni maja legalizowany licznik a jakoś wcześniej litry się zgadzały. Macie jakieś sprawdzone sposoby żeby ich przykrucic? Mam zamiar zrobić legalizację ale nie wiem czy to coś da

Opublikowano

A co powinno pisać?  Nie patrzyłem jak miałem średnio na dostawę 600 l to się wszystko zgadzało a jak idę do góry mam ponad 800 to mi zaczęło ginąć mleko. Chyba musze zadzwonić do mleczarni. 

A jaki jest % błędu?  Gdzieś wyczytałem ze jest 0,5% a jak waszym zdaniem? 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a na listwie do mleka mierzenia nie masz nabitej legalizacji ? jak nowy zbiornik brałes z listwą orginalną to legalizacje powinienes mieć .ukaszProcho

Ale pieczątka legalizacji nic nie da, gdy można stwierdzić, że zbiornik jest źle wypoziomowany

Opublikowano

Mi raz znikło 70l 

Dzisiaj przyjedzie projektant. Jakie powinny być wymiary legowisk ? będą do legowiska w którym będzie sieczka słomy i wapna. 

Obora ma długość 25m ile wejdzie legowisk. 

trzeba odjąć ganki boczne 

Opublikowano
58 minut temu, leszek1000 napisał:

Mi raz znikło 70l 

Dzisiaj przyjedzie projektant. Jakie powinny być wymiary legowisk ? będą do legowiska w którym będzie sieczka słomy i wapna. 

Obora ma długość 25m ile wejdzie legowisk. 

trzeba odjąć ganki boczne 

Obore budujesz? Zależy czy Hala udojowa w środku obory na ganki boczne trzeba by odjąć po 3m i zależy minimalna szerokość legowiska to 1.10 A idealna 1.30-1.25 długość przy ścianie 3m a podwójne 5.5 ganek gnojowy przy stole 4.5m powinien mieć

Opublikowano (edytowane)

Legowisko musi mieć 1.2 cm szerokości. A długość to już zależy. Obora wolnostanowiskowa? Jeśli tak to przy ścianie 2.8 m i za nimi korytarz gnojowy 3.5m. Natomiast 5 m podwojne. Jeśli będą dłuższe krowy Ci się mogą dalej kłaść i dużo roboty z sprzątaniem może być. Przy korytarzu wystarczy 4 m korytarza gnojowego. Chodzi o  to żeby krowa mogła przejść za krowa która stoi przy stole paszowym i jee. Natomiast pomiędzy legowiskami 3.5 metra korytarza gnojowego. Na przejścia pomiędzy legowiskami wystarcza szerokość 2-3 legowisk więc zależy ile będzie tych przejść przy majej obsadzie 2 wystarczy. Przy dużej 3 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
22 minuty temu, Farmer6820 napisał:

Legowisko musi mieć 1.2 cm szerokości. A długość to już zależy. Obora wolnostanowiskowa? Jeśli tak to przy ścianie 2.8 m i za nimi korytarz gnojowy 3.5m. Natomiast 5 m podwojne. Jeśli będą dłuższe krowy Ci się mogą dalej kłaść i dużo roboty z sprzątaniem może być. Przy korytarzu wystarczy 4 m korytarza gnojowego. Chodzi o  to żeby krowa mogła przejść za krowa która stoi przy stole paszowym i jee. Natomiast pomiędzy legowiskami 3.5 metra korytarza gnojowego. Na przejścia pomiędzy legowiskami wystarcza szerokość 2-3 legowisk więc zależy ile będzie tych przejść przy majej obsadzie 2 wystarczy. Przy dużej 3 

Od tego jest rura karkowa żeby się dobrze położyła z długością legowiska chodzi o komfort podczas wstawania i lerzeknos krowa jak wstaje robi ruch do przodu, Z tymi wymiarami tez można ale krowy komfortu duzego nie będą miec, chyba ze jersey tam będą

Opublikowano

Spokojnie dają sobie w takich legowiskach duże hfy. Teraz zamiast rury stosuje się pas

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

Nawet w nowym zbiorniku musi być legalizacja. A żeby zrobić legalizację to muszą być nóżki zabetonowane na stałe i ustawiony. A koszt to 1 zl za każdy litr

Ja mam legalizację i mam nóżki na płytkach

Opublikowano

Będę dzwonił jutro to napisze ile kosztuje. Wypozionowany jest idealnie a po drugie u mnie można miarę powiesic po dwóch stronach zbiornika i na listwie jest to samo. Ustawiala go firmaco zbiornik kupowałem