Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi ostatnio walnęło zapalenie u 4 pierwiastek, i pare ładnych dni szło do wylania, część dla cieląt no ale co zrobić. Ktoś ma jakieś pomysły dlaczego u 4 na raz? Zywienie te samo, pogoda?

Opublikowano
Panie Tomek2135 nie mogie załadować Pańskiego profilu dla mnie a mam kilka pytan.
Opublikowano
23 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Ale to jest zapalenie wymienia?? Ze wszystkich ćwiartek woda? Warto by poznać przyczynę. Zaraz po wycieleniu mleko bylo Ok? Jest leczona? Dostala jakies antybiotyki oprocz furosemidu?

Zapalenia raczej nie ma, somatyka 300. Mleko jest ok. Z tą wodą chodzi mi o to że wymie jest wielkie ale miękkie tzn jak się palcem naciśnie to dołek zostaje. Po wycieleniu się jej nie zmniejszyło. Wet zalecał ograniczyć jej wodę i podał hydrokortyzol na odwodnienie o i mówił żeby na samym sianie kilka dni. Zauważyłem również, że takie co doją się już chwilę 5-6 mies też jaką takie powiększone wymiona ale tylko trochę i też takie miękkie. U innej zauważyłem, że na coś podobnego na podgardlu. Mleka ma cały czas tyle samo ale apetyt średni. Z tą podą chodziło mi o to że wet mówił że woda jest w wymieniu z powodu nieszczelnych naczyń z niedoboru wapnia. Maść była stosowana ale nic nie pomogło.

Opublikowano

A nie podkwasiły Ci się??? Podobno histamina może powodować takie opuchnięcia "dziwne". Poza tym nie dawac soli (lizawki też), bo zatrzymuje wodę, ale to pewnie wet Ci powiedział.

Ta maść, o ktorej Thomas pisal jest dobra, nawet ocet z wodą i robić okłady, bo jak bedzie się opuchlizna przedluzala to tkanka się uszkodzi nieodwracalnie.

Opublikowano

Przypomniało mi się, że miałem w tym roku taki przypadek u krowy po 2 wycieleniu. Obrzęk utrzymywał się chyba ponad miesiąc. Dojenie to była mordęga, bo strzyki rozeszły się na zewnątrz i aparat ledwie je łapał. Trzeba było cały czas trzymać. Mleko było zdrowe, ale później złapała zapalenie, tylko to już inna historia. Miała akurat problem z racicami, wrzody ma 2 racicach. Pierwszy raz spotkałem się z takim długim obrzękim u krowy.

Opublikowano
10 godzin temu, Paulina1985 napisał:

A nie podkwasiły Ci się??? Podobno histamina może powodować takie opuchnięcia "dziwne". Poza tym nie dawac soli (lizawki też), bo zatrzymuje wodę, ale to pewnie wet Ci powiedział.

Ta maść, o ktorej Thomas pisal jest dobra, nawet ocet z wodą i robić okłady, bo jak bedzie się opuchlizna przedluzala to tkanka się uszkodzi nieodwracalnie.

O soli wiem żeby nie dawać zasuszonym. Z wyników wygląda jakby raczej ketoze chciała złapać tł 6.30 bi 4.00 mocznik 227. Tak jak Thomas pisze strzyki jeden w prawo drugi w lewo. Doić masakra albo we 2 osoby albo najpierw jedna strona później druga. Smaruje maścią chłodzącą

Opublikowano

Próbój tym Alta dermem co podałem. To ma jakiś ocet a ten ściąga obrzęki.

Opublikowano

Całe opakowanie tego zużyłem i nie pomogło, od weta go dostałem. A jak czemuś takiemu zapobiegać? Pierwszy raz mam taki przypadek, zawsze w ciągu kilku dni obrzęk po ocieleniu przechodził i było ok a teraz lipa

Opublikowano

Nie ma pojęcia, bo pierwszy raz miałem taki przypadek. Krowy jiż nie ma. Cierpliwie czakaj i smaruj nie ma innego wyjścia. Masaż powinien pomóc, bo to mogą być uciśnięte naczynia limfatyczne i stąd woda.

Opublikowano
Dnia 17.12.2018 o 13:25, zetorr6441 napisał:

Nie znam nikogo osobiscie kto by po te czasy wylewal dobre mleko w kanal tylko dlatego ze w jednej cwiartce jest antybiotyk, jedna w separator reszta do zbiornika po kilku dniach badanie , jak dobre to po temacie.

Przeciez czasem od tylko jednej krowy to byloby i z 400zł w plecy przez te kilka dni na mleku, ale kto bogatemu zabroni cale wylewac...

My od zawsze tak robimy. Jeżeli jedna cwiartka dostaje antybiotyk to na wszelki wypadek jest zostawić te mleko dla cielaków bo kto wie czy nie trafi przez przypadek do zbiornika...

Dnia 17.12.2018 o 13:57, Zawisza napisał:

Mi ostatnio walnęło zapalenie u 4 pierwiastek, i pare ładnych dni szło do wylania, część dla cieląt no ale co zrobić. Ktoś ma jakieś pomysły dlaczego u 4 na raz? Zywienie te samo, pogoda?

U nas jednego razu u 7 sztuk na raz podniosły się komórki ale tylko dlatego że raz nie dostały śruty rzepakowej w mieszance... taki dziwny zbieg okoliczności...

Opublikowano

To mi ver poradził, bo dużo zapaleń na zasuszeniu . Przeważnie do 10 dnia po. 

A jak głęboko wkładacie cielętom rurkę z sondy ? Bo  często nie chcą pić w pierwszych godzinach życia.. ja próbowałem dwa razy to się strasznie rzucały, kopały i ksztusily , więc przestawałem..

Opublikowano

Może do krtani wpychałeś? Nigdy nie sondowałem i nie będę. Nie napije się teraz to później. Nic im się nie dzieje. Zdarzało się z raz na rok, że siary nie było a cielaki rosły tak samo, nie chorowały.

Opublikowano

jeszcze nie wszystko , leje i sram kiedy mi sie zechce a nie im xD

choć z tą żydowską dominacją to racja , w światowej finansierze wioda prym i w innych dziedzinach mają spory  wpływ , nawet taki hitler tego trendu nie odwrócił , troche szarych prostych obywateli usuną ale co lepsi przetrwali i rządzą światem , Izrael nie musiał istnieć by narodowość żydowska przetrwała 

kiedyś była tego zbieranina w europie ,teraz w usa