Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, danielhaker napisał:

Przede wszystkim każ weterynarzowi sprawdzić ph. Sam niski tłuszcz to jeszcze nie oznaka kwasicy. Przy tym powinny być biegunki i śmierdzi z pyska

Tych oznak niezauwaźam tylko jeszcze jest wysoki mocznik 320 ze stada 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Tylko skąd potem bedziesz brał małe cielaczki? Chyba ze się dogadasz z jakimś bambrem i bedziesz mu odchowywal a potem sprzedawał 

Ogłoszenia są na cieliczki, kilkudniowe i zerunki i roczniaki. Robiłem rozeznanie w temacie byczek ogłoszenie się pojawi i zaraz nie ma, a jaloszki jak nie mięsne to nie rwą. Wszystko wyjdzie w praniu. Wiadomo, że kto ma mleko to najlepszych nie sprzeda. 

Opublikowano
28 minut temu, potrekk napisał:

Podoba się dla mnie ;) Dla takiej to w sumie i bydło by sprzedał. Pomaga dla Ciebie przy pracy dla krow?

Mam czuć się zazdrosny? 😂Pomaga, nawet razem paszowóz mieszamy, a Ty gdzie ja widziałeś czy tylko tu na zdjęciu?

Opublikowano
Spaniala kobieta. Widziałem Ją na zdjęciu przy paszowozie:) W sumie mógłbyś dodać kolejne 💕
Opublikowano
Kolego skąd jesteś i ile cenisz ? To jest przewodowka?
Opublikowano
okey już pisze. Jak coś to kubek możesz sobie zostawić bo ja chyba sobie Nowy kupię
Opublikowano
42 minuty temu, zetorki12 napisał:

Co oznacza słowo "Spaniała" ?

U nas to negatywne słowo i oznacza kobietę, która udaje wielką panią damę, mówi się właśnie spaniała, bo tylko na pani można mówić. Wiem jednak o co chodziło koledze, ale tak dziwnie ze zdjęcia zachowanie  postawę oceniać.

Opublikowano
Ładna figura i buzia. Pomaga w gospodarce dla meza. Czego chcieć więcej ?
Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Tylko skąd potem bedziesz brał małe cielaczki? Chyba ze się dogadasz z jakimś bambrem i bedziesz mu odchowywal a potem sprzedawał 

jest sporo dobrych  gospodarstw które nie odchowują cieląt  tylko cena jaka jest mi znana za ciele płci żeńskiej to 1000 zł  być moze dla stałego odbiorcy z ceną by zeszli tylko kwestia byka użytkowanego . Brałem kilka cieląt z jednego gospodarsta  to za stadnika służył  zwykły rynkowy HO . Wiec wątpliwe jest by ktoś kto z gury wie ze cieląt niebedzie odchowywał bedzie stsował byka klasy sredniej 

Opublikowano
ja miałem iść na kurs inseminacyjny. właśnie w poniedziałek czy tam wtorek się zaczyna w Łomży w schiuz, ale 12 mam do notariusza. mam w styczniu się z nimi kontaktować a chcę zacząć inseminować nasieniem sexowanym aby szybko powiększyć stado bo kolejne zakupy się szykują i lepiej mieć swoje jałówki na powiększenie stada jak kupić od kogoś gówno albo dać za krowę 7tys jak w tej cenie odchowam 2szt, a w razie czego to i na mięso tak nie szkoda. z resztą mam spory obrót stada bo krowy na uwięzi cały rok, więc jak młodsze sztuki to i komórki somatyczne są mniejsze i na nogach mają lżej
Opublikowano

Ja spod Siemiatycz od gościa słomę biorę co roku i on mówi, że woli sprzedać cielaka, a potem na wycieleniu Jałowice kupuje... Radek u mnie urodził się byczek ślepy jak pień, oczy zamglone, zatrzymał się dopiero jak dotknął ściany. Wet jakoś to nazwał i mówił żeby zostawić przejdzie, 3msc i wszystko ok 

Opublikowano

Według 2 prawników i rzecznika praw konsumenckich, mama po zawieszeniu produkcji mleka dostanie karę w wysokości 18tyś. Ciekawa sprawa. Ktoś coś doradzi 

Jakim prawem ma dostać karę jak nie będzie producentem mleka. Nie będzie miała atestu na mleko bo weterynaria wpiszę brata. 

Opublikowano

Kontrakty też da się przecież jakoś zakończyć. Macie w umowie tę karę za przedwczesne rozwiązanie umowy?

Opublikowano
Dnia 4.12.2018 o 21:24, karol091193 napisał:

ale w Mońkach chyba musisz mieć poreczyciela, chyba że jak bierzesz więcej niż masz zebranych udziałów? z tego co jeszcze nie tak dawno mój brat cioteczny przeżywał to aż głowa mała. poręczył dla sąsiada(w sumie ktoraś woda po kisielu) kredyt a ten go nie spłacał. przekazał mleko na syna bo budował oborę i nie mógł odzyskać udziałów do momentu aż ten spłaci kredyt. w innym przypadku pokryli by tymi udziałami te zobowiązanie.

trzeba mieć dwóch poręczycieli ale z tym nigdy nie ma problemu

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Kontrakty też da się przecież jakoś zakończyć. Macie w umowie tę karę za przedwczesne rozwiązanie umowy?

Tak. 3 miesiące przed nagłym niedostarczaniem mleka. Wypowiedzenie dostali 18 października tylko umowa kończy się z dniem 31 grudnia 2019 bo taki haczyk jest w umowie. Jak ojciec żył to umowa była inna. Ale po śmierci mama miała inne problemy i podpisała bo nie miała wyboru 

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

Ja spod Siemiatycz od gościa słomę biorę co roku i on mówi, że woli sprzedać cielaka, a potem na wycieleniu Jałowice kupuje... Radek u mnie urodził się byczek ślepy jak pień, oczy zamglone, zatrzymał się dopiero jak dotknął ściany. Wet jakoś to nazwał i mówił żeby zostawić przejdzie, 3msc i wszystko ok 

kupiłem kiedyś taka jałówkę dorosła do normalnej wagi rzeźnej, u kolegi taką ślepą byk pokrył i ma teraz ślepą mamkę -żebyście zobaczyli jak to wygania i zgania z pastwiska:D