Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja sobie chyba już odpuszczę mastibiovac. Nie warty tych pieniędzy.

@Thomas2135 myślałem o tej szczepionce i Dzisiaj gadałem z wetem na temat, mówił że z niej zrezygnował bo w ogóle nie działała. A ty ja chyba stosujesz? 

Opublikowano

Zdaję się na wiedzę weta. To był BioBos IV. Po czym stwierdza, że szczepionka nie działa? Robił badania? Nie zawsze był to biobos, bo czasem jak czegoś nie było to łączył 2 w 1 przed podaniem. Jest jakiś problem ze szczepionkami. Wet zamawiał już z 2-3 miesięcznym wyprzedzeniem. Mówił, że miałby być, ale nie dzwoni. Zapytam jak będzie, bo 6 msc minęło od podania. 

Opublikowano

Nie pomyliłeś się? Za samo bvd koledze tu 30 zł wychodzi a za 4 przeciw 9wirusy 17?

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Zdaję się na wiedzę weta. To był BioBos IV. Po czym stwierdza, że szczepionka nie działa? Robił badania? Nie zawsze był to biobos, bo czasem jak czegoś nie było to łączył 2 w 1 przed podaniem. Jest jakiś problem ze szczepionkami. Wet zamawiał już z 2-3 miesięcznym wyprzedzeniem. Mówił, że miałby być, ale nie dzwoni. Zapytam jak będzie, bo 6 msc minęło od podania. 

Mówił z stosował jakiś czas nie było żadnych efektów, i sporo zrzutek. Po bovilisie podobno ma efekty. 

Opublikowano

Bierzesz 10 próbek mleka od krów które najczęściej dostają mastitis bądź jak się trafi to od sztuki która właśnie dostała wysyłasz to do laboratorium i na podstawie tych badań wiedzą jakie szczepy bakterii u Ciebie występują najczęściej i produkują dla Ciebie szczepionke pod konkretne potrzeby.

Opublikowano
1 godzinę temu, KARGO napisał:

Bierzesz 10 próbek mleka od krów które najczęściej dostają mastitis bądź jak się trafi to od sztuki która właśnie dostała wysyłasz to do laboratorium i na podstawie tych badań wiedzą jakie szczepy bakterii u Ciebie występują najczęściej i produkują dla Ciebie szczepionke pod konkretne potrzeby.

Tylko my tu o wirusówkach pisaliśmy, ibr, bvd, brsv.  Co do autoszczepionek na zapalenia to wet mówił, że to lipa o taką szczepionkę jak robią to każdy zrobi przy odpowiedniej wiedzy.

Opublikowano

Stosowalem tylko że dwie pierwsze dawki i było lepiej w tym roku nie stosowalem i jest dużo gorzej wraz jestem w trakcie robienia i będę już regularnie ja podawał co poł roku

Opublikowano

Panowie mam pytanko do was. Stoje przed kupnem wozu paszowego. Ale nie wiem na jaki sie zdecydowac euromilk czy alima? Czy cos innego polecacie ? I jaka dawke zywieniowa mieszac aby uzyskac 30 litrow od krowy ?? Z góry Dzieki za pomoc !!😀

Opublikowano

Korzysta ktoś z aplikacji WWSu do wypełniania zaswiadczeń? Podobno mozna tam ze wszystkich firm wpisywać. I czy w Stadzie online jest już możliwość wysyłania kwitów inseminacji??? 

Opublikowano
Dnia 18.11.2018 o 14:31, krzysieek napisał:

No niestety jeśli są pasze złej jakości to cudów szczepionka nie zrobi

Dokładnie. Nauczka jest. Na wysokobiałkowe koniecznie cukry i/lub bakterie kiszonkarskie. Na brzegi pryzmy dodatkowy ciągniki do ujeżdżania z czystymi kołami😉 W tym roku wyszło elegancko. Ciekawi mnie pryzma z lucerną. Oby wszystkie zabiegi i zawracanie sobie d*py były owocne.

Dnia 18.11.2018 o 17:58, Thomas2135 napisał:

30 zł i tylko na bvd? To już wolę dołożyć kilka złotych i mieć szczepionkę na 4-5 wirusów.

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Nie przypadkiem każą między szczepieniami 3 tygodnie zrobić przerwy. Stosuję Bovela(BVD) i Rispoval(IBR). Ocenię działanię, jak zbadam młode na obecność przeciwciał wirusa terenowego itp.

5 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Korzysta ktoś z aplikacji WWSu do wypełniania zaswiadczeń? Podobno mozna tam ze wszystkich firm wpisywać. I czy w Stadzie online jest już możliwość wysyłania kwitów inseminacji??? 

Będzie od stycznia. Pytaliśmy moderatorów SOL.

Opublikowano

Na wiosnę miałem taki sam przypadek, jeśli jest dobrze włożona to powinno być z nią ok. przy wkaładaniu stała? moja nawet się podnosiała pare razy zanim dwóch wetów przyjechało. Ma założone takie duże agrafki?