Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja się nie spieszę z qq, 3 ha gotowe tylko azot rozsiać reszta nie ruszona i dopóki nie będzie pewnego deszczu na horyzoncie to nie ruszam. Jeszcze 5ha ziemniaka posadzić. 

u kolegi mam 18ha owsu do zasiania, a jeszcze orki nie skonczylem, azotu po trawach nie rozsiał jest sens teraz siać? Poszedł na wycięcie kamienia z nerki konowały przecieli mu jelita i po robocie na kilka msc. 

Opublikowano (edytowane)

Późno wiosna przyszła to i roboty w brud. Ja tam tez najwcześniej kolo 15 sie wyrobie z siewem

U nas na tej Syberii to jeszcze i przymrozki możliwe

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

Czemu czasowy? Zawalam robotę u siebie bo u niego robię... Zeby tylko zboże i qq to już bym się obrobił dawno, ale ok 23tony sadzeniaka samo się niestety nie przebierze. Obornik z całego roku też na wiosnę rozwozilem. Ogólnie sam czas do 10tego spokojnie na qq na Podlasiu jest optymalnie. Zośka pokazuje pazury

Opublikowano

Propos pryskania QQ, to znajomy poleca Majstra. Adengo ja nie polecam, przeważnie nic nie daje. Polecam Ikanos 040 OD 1l/ha, jak jest perz to 1,5l/ha w fazie 2-7 liści.

Opublikowano

Szczerze zastanawiam się, czy mi paszy nie zabraknie. Wszystko takie małe. Za Wys Maz już trawy pokoszone widziałam. Pewnie na sucho będzie robić😝 Szukam do koszenia trawy na sprzedaż. Tak 15-20 km przyczepami w pryzmę opłaciłoby się przywieść. Nie wiecie, czy ktoś sprzedaje, a u niego padało. W Zambrowie kilka dni temu tak lało, że ludziom do domów woda wchodziła i takie bujne wszystko wkoło.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A skąd ty jesteś? Widziałem ogłoszenie na szepietowie 6ha na pniu do sprzedania na olx. Ja do mazowiecka mam rzut beretem, a jeszcze nie widziałem żeby ktoś kosił. No i nie gadaj, trawy są jak narazie bardzo ładne.

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

Podpowiedzcie ile tego adengo dac? Wziąłem akurat na 1,3ha działeczke wyjdzie ok 0,38l/ha. Niektórzy mówią żeby zaniżyć dawke. Wiadomo wszystko zależy od warunków w wilgotną ziemię minimalna dawka będzie mocna.. 

Opublikowano

Ja zanizalem poniżej 0,3 bo jak sucho to mocno kuku pali. W tamtym roku dałem taka dawkę i chwastów nie bylo znajomy dał dawkę powyżej 0,33 to ta kukurydza 2 tyg się męczyła. 

Ja daje hectora nie wiem czy nie zsnizyc trochę dawki czy dać minimalna 330 z adiuwantem to jest. 

Opublikowano

Ja również działki tylko kliniaste opryskałem przedwschodowo żeby później bałaganu nie robić, reszta pójdzie powschodowo. Przykład z tamtego roku, ludzie popryskali przedwschodowo i musieli poprawiać później, ja poczekałem i za raz wyczyściłem całe pole z chwastów. Na ten moment nikt u mnie na wiosce nie pryskał przed wschodami.

Opublikowano

Środek doglebowy powinien wsiąknąć w glebę by dobrze działał i tworzył warstwę dla kiełkujących chwastów.Jak wsiaknie jak nie pada?W 2015 po lumax miałem taki busz na nowej działce że zrezygnowałem.W tamtym roku też wszyscy nalistnymi poprawiali. Przypalenia kukurydzy za bardzo nie ma co się bać bo to trzeba ze 3 razy przejechac. Wtedy przyczerwienieje ale odzyje zaraz i zrówna się z resztą. 

Opublikowano
17 godzin temu, Zawisza napisał:

A skąd ty jesteś? Widziałem ogłoszenie na szepietowie 6ha na pniu do sprzedania na olx. Ja do mazowiecka mam rzut beretem, a jeszcze nie widziałem żeby ktoś kosił. No i nie gadaj, trawy są jak narazie bardzo ładne.

Jestem bliżej Czyżewa i u mnie nic nie padało. Trochę wymokło przez bobry. Młoda była ładna i już nie rośnie. Starsze podsiewane i nic z tego. Może 30-40% plonu jest, ale jak nie popada to będzie jeszcze mniej. Koszone po lewej, jak z Zambrowa na Białystok jechać. Zazdroszczę ci deszczu. Ja większego 2mies nie widziałam.

Opublikowano

Ja w tym roku jadę mieszanina Lumax 2 L + nikosulfuron 40- 50g     bierze wszystko     i działa bardzo dlugo stosować w fazie 2-4liści w tamtym roku też tak pryskalem i bomba

Opublikowano

Jak nie popada to i qq nie wzejdzie z opryskami niech się martwi ten kto posiał. Tak jak mówiłem będzie widać pewny opad to dopiero ruszam, dwa dni i ogarnę. Kolega wczoraj posiał 3 ha na lepszej ziemi, a 3ha piachu zostawił bo na 6cm leżała w suchym 

Opublikowano (edytowane)

To mozesz w tym roku wcale nie posiac.:D

Ja stosuje succesor tx + innovate w fazie 2-4lisci. Wczesniej przedwschodowo pryskalem ale ciezko z pogoda bylo trafic. I slabo dzialalo. Ta mieszanke doradzil mi kolega. Tansza od przedwschodowych a podobno lepiej dziala.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

Mówisz, że nie popada?  Przynajmniej zostanie na drugi rok, ty już wywaliłes wszystko ☺️ ja po majstrze i mustangu się zraziłem do powschodowych, perzu nie mam to lumax był najmniejszym złem nigdy nie było problemu aż do zeszłego roku 4 ha do poprawki. Teraz zostało nam tylko czekać czy posiana czy nie, czy doglebowo czy powschodowo bez deszczu nie ma sensu