Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam w mojej renowce hamulce wygladaja na zapowietrzone. po nacisnieciu na pedal wpada do konca za 2,3 razem juz jest dobrze, po chwili to samo .odpowietrzanie nic nie pomagalo. dzis rozebralem pompki i wymienilem płyn hamulcowy i nadal nic . w pompkach wygladalo ze jest wszystko ok , poza tym układ nie ma zadnych przeciekow . macie pomysl co moze byc przyczyna "zapowietrzonych" hamulców . czy moze wystarczy podkrecic troche sruby regulacyjne ? dodam ze jak zaciagne reczny na 2 zabek hamulce sa jakby nigdy nic .czy moze mial kos z was taki problem ? moj ciagnik to ceres 95x

Opublikowano

A masz je na wspomaganiu? i to jest na 1 kole czy na obydwu? .Znajomy miał podobnie w 133,14 i winą był zapchany przewód a ściślej mówiąc do środkowy płaszcz przewodu zawinął się i blokował przewód ale po kilku naciśnięciach ciśnienie się zwiększało i przepuszczał przewód płyn więc może warto zajrzeć do przewodów ;[

Opublikowano

przewód albo moze cylinderki przy kołach ? dodam ze jak puszczam jeden pedal to słychc "pisk" od pompy to nie zalezy bo zamienilem pompy z lewej na prawa i odwrotnie i jest to samo na tym pedale. sa bez wspomagania ale nie wiem napewno jak wyglada sprawa z hamulcami na przyczepe. kiedys rurka wychpodzaca na przyczepe byla przetarta i zaspawalem ja , tam nic nie bylo odpowietrzane z tego co wiem to tam idzie olej ze skrzyni

Opublikowano

U mnie w takim samym ceresie z kolei bierze przy podłodze, ale zawsze tak samo - pewnie już kończą się klocki, bo ręczny też daleko się wyciąga. Jak odpowietrzałeś, bo do tego są potrzebne 2 osoby. Jedna pompuje pedałem, a druga odkręca odpowietrznik tylko w momencie wciskania pedału, a dokręca przed jego odpuszczeniem. W innym przypadku będą się ponownie zapowietrzały w momencie zwolnienia pedału. Oczywiście w międzyczasie trzeba pilnować poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku.

Opublikowano

juz naprawione ... pompki i cylinderki wszytskie rozebrane i wyczyszczone -wszystko bylo OK . okazalo sie wystarczylo podkrecic sruby regulacyjne przy kolach. jedno nacisniecie pedala nie wystraczalo zeby wypchnac daleko cylinderek.

Opublikowano

Witam. w mojej reni 103-14 zablokował się dziś hamulec na prawym kole. po odpowietrzeniu ujechałem może z 50-60metrów i znów się zblokował. Po wykręceniu śruby odpowietrzającej mogłem dopiero zjechać. Pomocy. Płyn był nowy.

Opublikowano

Witam. Posiadacze renóweczek. Potrzebuję do mojej 103-14 taśmy od hamulca recznego i uszczelniacze na cylinderki. Proszę o jakieś namiary na te części lub ile was to kosztowało. Pilne. Potrzebne od zaraz. po za tematem, KUPIĘ KATALOK CZĘŚCI I KATALOG Z PODZESPOŁAMI DO MOJEJ RENI.

Opublikowano

Witam

Mam prośbę i to pilną Jestem posiadaczem ceresa 85 MWM. Niedługo przegląd a tu hamulce znikneły nożne. Ręczny działa. Zauważyłem wyciek płynu w okolicy deski rozdzielczej. po zdjęciu wyświetlacza z prawej i lewej strony są Pompki (cylinderki ja 3p) to z tamtąd wycieka płyn zarówno z lewej i prawej. I teraz mam pytanie czy to są pompki hamulcowe czy może jakiejś wspomagające. Jestem ciemny w tym temacie dla tego moż ektoś doradzi jak to się nazywa  bo widziałem zestaw naprawczy do pomki hamulcowej i do cylinderka hamulcowego. z góry dziękuję

a i jak odpowietrzyć w ceresie hamulce

Opublikowano

Przy pedałach są pompki, jak płyn z nich wyciekł to do regeneracji lub wymiany całe.

Co do odpowietrzenia, to dość normalnie jak hydrauliczny układ hamulcowy. Szukasz odpowietrzników na cylinderkach hamulcowych i nimi odpowietrzasz, robisz to w dwie osoby.

Jedna pompuje, a druga z kluczykiem , wężykiem i zbiorniczkiem na płyn operuje odpowietrznikiem.

Najpierw zajmij się pompkami, bo musisz najpierw kupić zestaw naprawczy, a to może chwile zająć w zależności od sklepów w twojej okolicy.

Opublikowano

mówisz że przy pedałach ( to napewno w ceresie 85)

a co z tymi (cylindekami czy jak to zwać) po lewej i po prawej stronie  wyświetlacza ( w kabinie widać je jak zdejmę obudowę i wyjmę ekran wyświetlacza one są dość głeboko usadowione i jest do nich trudny dostęp). Zauważyłem że jak wlewam płyn hamulcowy ( za wyświetlaczem jest zbiorniczek) to przy nich jest przeciek  i teraz pytanie (bo zakładam że to  są te pompki hamulcowe). Czy do obywdu sa takie same zestawy naprawcze czy  są różne. Odpowietrznie Dość normalnie ( obcykany to ja nie jestem dopiero się wdrażam), właśnie a gdzie są te odpowietrzniki

Opublikowano

to są pompki hamulcowe,

obie są takie same, prawdopodobnie idzie dopasować je od u360 po drobnych przeróbkach, nowe koszt z tego co pamiętam ok. 150zł/szt

trochę dziwne że obie padły na raz, może gdzieś masz pęknięty zbiorniczek czy przetartą rurkę

odpowietrzniki z pewnością są na cylinderkach przy kołach

Opublikowano

witam. wreszcie zabrałem sie do naprawy i jet lipson. zakupiłem zestay naprawcze 80 zł na 1 pompkę. założone poskręcane i bach kolanko przy zbiorniczku pękniete ale idzie dopasować od samochodowego węża. zalałem płynem i zacząłem odpowietrzać. poluzowałem odpowierzniki wcisnąłem pedał i zrobiłem nadciśnienie w zbiorniczku ( niewielkie) tak aby było szybciej. następnie odpowierzyłe jeszcze pedałami by się upełnić czy będzię dobrze. Było oki płyn juz nie przeciekał ale hamulców nadal brak ( dodam że ręczny jest). teraz pytanie czy tacze już padły czy może jest regulacja ( widziałem niewielką regulację przy pompkach, tam reguluje sie ten pręcik co jest wciskany w pompkę). Czy też może płyn musi dotrzeć do tych tarcz moę tam tez jest jakiś ustrojstwo.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Z tego co opisujesz to źle odpowietrzyłeś w dwie osoby jeden popuje drugi luzuje odpowietrznik przy wciśniętym pedale i zakręca przy wciśniętym i znowu pompuje i tak do skutku aż wyjdzie powietrze, dla każdego koła tak.

Opublikowano

dzięki za odpowiedź. Mam wątpliwośc jeszcze co do prawego koła. lewy hamulec po ich rozprzęgnieciu natomiast leci w pogłogę  a płyn wycieka z odpowietrznika czyli powinno być git mimo to po zakręceniu i puszczeniu pedały przy następnym wciśnięciu pedał znowu wpada