Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co ma wspólnego dodatkowy rozdzielacz z podnośnikiem? NIC!

kolego Arek chyba wyraznie napisałem chydraulike a nie podnosnik a miedzy chydraulika a podnosnikiem jest troche róznicy

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich AGROFOTOWICZÓW !!

Mam takie pytanie dałoby rade założyć do Ursusa 1204 taki rozdzielacz jak na tej aukcji

http://allegro.pl/rozdzielacz-hydrauliczny-na-linki-tur-p40-3-8-i1400412647.html

Potrzebuję dodatkowych wyjść do siewnika i agregatu i fajnie by było jak by się udało założyć taki rozdzielacz z joystickiem bo zawsze mało miejsca zajmuje i duża wygoda na joysticku :)

Edytowane przez mocher
Opublikowano

Nie wszystkie ciężkie ursusy mają wyjście z przodu pokrywy na dodatkowy rozdzielacz. Chyba żeby podłączyć wszystko w szereg kiedyś już o tym pisałem. Można by zastosować rozdzielacz z możliwością dalszego przekazywania ciśnienia. Wtedy można by go wstawić jako pierwszy zaraz za pompą a dopiero potem podłączyć hydraulikę ciągnika.

Opublikowano

Witam, Założyłem tura do ursusa 902, ten ciągnik ma 4 wyjścia hydrauliki, Gdy podłączyłem do tych po lewej stronie, to rozdzielacz wogóle nie działał.

Co zrobić żeby te gniazdo dawało olej na rozdzielacz ?

Opublikowano

Kiprujesz tymi gniazdami? to pod nie podepnij.

pewnie wystarczy dźwignią od podnoszenia ramion dać na podnoszenie bo pewnie pod to gniazdo się podpiąłeś

Nie chcę podłączać tam gdzie wywrót bo często ich używam do innych maszyn :)

..

Podłączyłem do gniazda lewego górnego i rozdzielacz wogóle nie reagował, spróbuję tak, ... a jak by to nie pomogło to co może być ?

Opublikowano

2 złącza z lewej strony są nie czynne, górne jest od siłowników wspomagających, a dolne szybki spływ oleju do skrzyni biegów.

Nie masz wyjścia, musisz podłączyć do kipra, a drugi wąż, możesz z lewej strony dolne szybko złącze, do szybkiego spływu oleju.

I jak będziesz pracował turem, to musisz mieć zawsze kiper włączony.

Możesz jeszcze trochę inaczej, ale do tego szybko złącza założyć zawór trój drożny, i z jednej strony dać tura, a z drugiej szubko złącze, i w zależności co będziesz używał, tak będziesz przełanczał.

3 opcja, wężem z pompy podnośnika, ze skrzyni pośredniej, dać do rozdzielacza tura i z rozdzielacza do podnośnika z tyłu.

Opublikowano

Dzisiaj znowu podłączyłem do tego gniazda, to tur bardzo wolno podnosił, widocznie olej podawała pompka wspomagająca, mam zawór tylko że przelotowy, może spróbuje coś pokombinować z nim

Dzięki za odpowiedzi :)

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałbym odświeżyć troszke temat dodatkowego RBS-a w ursusie. Koledzy dużo pisali o tym ale ciężko mi coś konkretnie skumać z tego ponieważ linki do konkretnych zdjęć zamieszczonych w temacie wygasły i nie można ich zobaczyć. Fotkę plecaka w moim ursusie zamieściłem w linku poniżej i prosiłbym o wskazanie miejsca gdzie fabryka podłączała dodatkowy rozdzielacz. pozdrawiam

http://PICT0278J_nphxphw.JPG

Edytowane przez bayu86
Opublikowano (edytowane)

Nie mam takiego korka u mnie niestety :( jest gładki jednolity odlew. Czy jest opcja że mam inny typ podnośnika i to wyjście może być w innym miejscu??

Edytowane przez bayu86
Opublikowano

Czyli wcale nie mam możliwości rozbudowy hydrauliki w tym sprzęcie w fabryczny sposób... tego sie obawiałem. Potrzebuje dodatkowego złącza, chciałbym jakoś podpiąć tzw RBS'a bo już mam dość przepinania tych przewodów. Podpięcie rozdzielacza pod standartowe wyjścia wydaje mi się niepraktycznym rozwiązaniem, nie dość że zajmę już istniejące 2 złącza to jeszcze musiałbym kupić, inny dużo droższy rozdzielacz. Doradźcie panowie jak to zrobić skutecznie i tak żeby nie miało to wpływu na skuteczność pozostałych podzespołów ursuska. pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Masz taki sam podnośnik jak ja.

Na tym zdjęciu nie widać korka.

Pod siedzeniem masz blachę przykręconą na 4 śruby, za nią patrząc od przodu masz trójnik (wg. grene: Zawór odcinający pompy wspomagania) przesłania on widok ale po lewej stronie jest wkręcony korek wykręcasz go wkręcasz w to miejsce złącze rozdzielacza hydraulicznego (88407084) + oring. Ja podpiąłem w to kolanko zarobione na wężu (nie dało się w normalny sposób przykręcić z powrotem blachy, siedzi na tulejkach) drugą stronę węża do rozdzielacza wyjście z rozdzielacza podpięte pod spływ siłownika pomocniczego.

Edytowane przez redaa
Opublikowano

dodatkowego rozdzielacza takich jakich wiele na allegro nie można podpiąć szeregowo pomiędzy pompę hydrauliczną a podnośnik ciągnika, gdyż ten dodatkowy rozdzielacz poprostu rozerwie. a co z rozdzielaczami od bizona? przecież one są połączone szeregowo, a mimo to, ten dwusekcyjny, a z którego wychodzi zasilanie na nastepny rozdzielacz nie pęka? czym to jest spowodowane? czy on jest inaczej skonstruowany?

Opublikowano

Ja kiedyś miałem Ursusa 914, to też dokładałem dodatkowy rozdzielacz. Był to RBS taki jak w bizonie, tylko zmniejszyłem go do jednej sekcji (można włożyć dwie sekcje). Wpięty był szeregowo pomiędzy pompę a plecak, tylko nie pamiętam czy podłączałem odpływ od zaworu przeciążeniowego. Raczej tak i podpoiłem to pod to gniazdo od wolnego spływu. Wszystko działało bardzo dobrze.

Opublikowano

Jest troszkę inaczej skonstruowany. W tych tanich rozdzielaczach z Allegro linia powrotna (zlewowa T) może być obciążona tylko niskim ciśnieniem (przeważnie 25 bar). Więc gdy taki rozdzielacz wepniesz szeregowo przed "plecakiem" to w momencie podnoszenia cięższej maszyny lub kipowania przyczepy na linii powrotnej pojawia się ciśnienie 165-180 bar (zależy jak masz ustawiony zawór pod plecakiem). I wtedy wiesz co się dzieje. Mam nadzieję że zrozumiałeś o co mi chodzi.