Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mi tez sie bardzo podoba ten kombajn seri TC ale jednak zdecydowalem sie na na CX 8070 zobaczymy jak sie bedzie spisywal kupilem tez ciagnik T7060 i T6050

No to czekamy na fotki, bo ostatnio też pisałeś że "coś" tam kupiłeś, zdjęcia są tyle że na wystawie :lol:

Opublikowano

kombajn tc 56 kosztuje jakieś 320 000 brutto ale wersja mechaniczna a tc 54 będzie w podobnej cenie, kolego tvt mógł byś napisać ile spala NH T 6050 i wogóle jak się sprawóje bo jestem zainteresowany kupnem T 6030 ale to zależy czy mi wniosek przejdzie, a te ciągniki widziałem tylko na wystawie jak narazie, no ale wczoraj jeżdziłem T 8020 to dopiero maszyna 246 km +power buster razem koło 280km obecnie stoi w firmie Warpol-Agro Broszków.pozdrawiam

Opublikowano

no ok... ale tam za dużo nie ma wiadomości ...ja chce sie dowiedzieć jaka może być jego cena bo chce go kupić a raczej na wniosek złożyć...mnie interesuje wersja mechaniczna ale cena tej wersji i tej by mi sie przydała ...

Opublikowano

a ty wiesz kolego o tym że żeby na wniosek złożyć to musisz mieć 80 ha i kombajn musi pracować w sezonie 100 godz a jeśli chodzi o ceny to zadzwoń pod nr 025-641-47-78 i wszystkiego się dowiesz,

Opublikowano

Witam posiadam new hollanda tc 56 hydro i moja opinia nie jest najlepsz materiały w kabinie są niskiej jakości i nie najlepiej to się prezętuje.Miałem już kilka poważnych awari a zwłaszcza elektronika. Posiadam tagże mediona 340 i jestem z niego bardzo zadowolony jest bardzo wydajny bezawaryjny i dobrze wykończony. Nigdy nie kupię już kombajnu new hollanda

Opublikowano

Na początku był problem z klimą chyba była nieszczelna i jest do dzisiaj serwis był pare razy i jak dotąd nic nie zrobili tylko w żniwa przyjeżdżali i cochwile nabijali żeby chołodzila. Potem pojawił się problem z łożyskami na wytrząsaszach jedno się rozleciało i do dzisiaj nie wiem dlaczego potem dwa dni męczylismy się z silnikiem nie mógł wejśc na obroty a teraz na końcu jakieś kosteczki w joistiku czy coś takiego. Nie wiem czemu ciągle sie psuje ma zaledwie ok 1200 godzin na młocarni. Mamy też Mediona 340. 2500 godzin i jak dotąd poszło tylko jedno łożysko które złożyliśmy po 18 godzinach. Kupiliśmy new hollanda ponieważ cena była dosyc konkurencyjna. Mamy zamiar go wymienić na tucano 340 lub jd 1550 ale jeszcze zobaczymy bo ostatni sezon tc przeszedł bez większych awari może teraz będzie ok zobaczymy w sezonie 2008

Opublikowano

Użytkuje New Hollanda TC 56 Hydro plus z chederem 5.18 m , stół do rzepaku ma Chewala z 2 kosami elektrycznymi (piekna sprawa). Mamy go juzod dwóch sezonów praktycznie żadnej awari jedynie co to nie chciały nam sie zwiekszac obroty młocarni (zaśniedział elektryczny przekażnik) ale popryskłem WD- kiem i wszystko było ok. Mam w nim poziomowane sita (dobra sprawa) ale tylko na pagórkowate tereny akurat nam sie przydaja, ale gdy ktos ma przewage równych pól to nie ma co tego brac ponieważ troche zmiejsza sie powieżchnia sit a to ważne , pozatym bardzo fajna sprawa to automatyczne poziomowanie chedera nie żałóję wydania tych 10 000zł. No a z wydajnoscia to bym sie kłocił to co niektórzy piszą że 15 ton na godzine gdy pszenica sypie około 7-8 ton to gdy uzyska sie niecałe 13 ton/h to jest dobry wynik oczywiscie z separatorem. Apropo claasa to medion 340 ma chyba 16 ton/h. Cały zestawik FULL Opcja kosztował mnie 458 000 zł brutto. W sumie za te pieniądze nie znalazł bym porównywalnej nowej maszyny oczywiscie z wyższej półki. Nie żaałuje zakupu tego kombajnu. pzdr

Opublikowano

tak no może do 3 hektarów ale wtedy pszenica nie sypie 8 ton tylko 6 to sie zgodze

wszyscy to wiedza że claas 340 jest kombajnem potęzniejszym od TC 56 Hydro plus lecz nie może byc takiej róznicy w wydajnosci wystarczy spojżec na powierzchnie sit new Holand TC 56 Hydro plus ma powierzchnie 4,13 m(kwadratowego) natomiast Claas Medion 340 ma 5,10 m(kwadratowego) czyli o 1 m (kw) wiecej a gdy przykladowo TC wymłócimy 12-13 ton (bo wiecej nie przerobi na sitach) to wtedy medionem 3- 4 ton wiecej to wychodzi około 15-17 ton. (to sa tylko i wylacznie moje spostrzeżenia) bez urazy na innych uzytkowników tych kombajnów.

Opublikowano

ale medion jest mniej awaryjny a wydajnośc 310 i tak jest większa od tc 56 wiem bo w sąsiedniej wiosce pracuja takie kombajny a poza tym claas jest o wiele lepiej wykończony od nh

Opublikowano

claas medion 310 ma taka sama wydajnosc co New Holland TC 56 hydro plus ( z separatorem ) jest lepiej wyposarzony nie zaprzeczam tylko nie podoba mi sie silnik za kabina w nowych kombajnach claas odszedł od tego (teraz z wyposarzeniem new holland zrobił dosc duzy postep np TC 5080 jest podobnie wyposażony jak claas medion 310 ) ale dzieki za opinie pisz dalej swoje spostrzeżenia

new holland TC 56 hydro plus (z separatorem) ma ta sama wydajnosc co medion 310 a z wykonczeniem to tak claas miał lepsze troche nowoczesniejsze rozwiazania. Nie podobał mi sie silnik za kabina ciekawe dlaczego claas w nowych kombajnach od tego odszedł biggrin.gif:D Teraz New holland zrobił ogromne postepy w unowoczesnieniu TC i standardy w obydwu kombajnach sa podobne. A apropo awaryjnosci to nie ma maszyny bezawaryjnej raz popsuje sie new holland raz claas a raz john deere. poprostu wszystko sie psuje i nie ma maszyny doskonałej.

Opublikowano

Tylko że ja miałem new hollanda tc i nie byłem z niego zadowolony claas jest o wiele lepszą maszyna jest lepiej wykończony mniej awaryjny i chyba troche bardziej wydajny a silnik za kabina mi nie pszeszkadza i tak jest ciszej jak w new hollandzie a poza tym nh ma kabine bardziej usytułowana po prawej stronie i gorzej się jezdzi

Opublikowano
Tylko że ja miałem new hollanda tc i nie byłem z niego zadowolony claas jest o wiele lepszą maszyna jest lepiej wykończony mniej awaryjny i chyba troche bardziej wydajny a silnik za kabina mi nie pszeszkadza i tak jest ciszej jak w new hollandzie a poza tym nh ma kabine bardziej usytułowana po prawej stronie i gorzej się jezdzi

a porownaj omlot i czyszczenie ziarna, bo w sumie to ciekawy jestem spostrzezen, gdyz nie mialem bezposrednio okazji porownywac mediona z tc

Opublikowano

Wydaje mi się że omłot w claasie jest chyba taki sam jak w new hollandzie może w rzepaku claas jest troche lepszy a co do nh wiem że są nowe tc ale nie można zapominać o tym że claas wprowadził nową serie tucano i silnik jest z tyłu a zbiornik ziarna za kabiną

Opublikowano
Wydaje mi się że omłot w claasie jest chyba taki sam jak w new hollandzie może w rzepaku claas jest troche lepszy a co do nh wiem że są nowe tc ale nie można zapominać o tym że claas wprowadził nową serie tucano i silnik jest z tyłu a zbiornik ziarna za kabiną

mnie zawsze wkurza jak pojade na usluge i ktos wlazi mi do kabiny, mowiac:

panie troche niedokladnie wymlaca, albo za duzo plewow leci, podczas gdy dobrze wiem, ze jezeli przestawie sita o 1 dziurke to nie pojade wiecej jak 2 km/h i wez im tlumacz, ze to maly kombajn i ma tylko jeden beben i jest to dobrane optymalnie :rolleyes:

albo panie zmniejsz szczeline - a ona na samym dole :rolleyes:

Opublikowano

tak are seria tucano zapene tyle kosztuje co New Kolland CS a to juz nie TC my porównywalismy TC i mediona wsumnie teraz nie ma róznicy miedzy tymi kombajnami new ma zbiornik na ziarno 6000l a claas 5800 wsumnie podobnie to wydajnosc ta sama. Ale wydaje mi sie ze claas medion ma lepszy rodzaj omłotu od new hollanda.

Opublikowano
Ale wydaje mi sie ze claas medion ma lepszy rodzaj omłotu od new hollanda.

moze jakieś szczegóły np:

- podaj system omłotu (bo chyba o to chodziło ci, pisząc słowo "rodzaj") zastosowany w Claas oraz jaki jest w NH

- podaj parametry... obu tych systemów

- jakieś swoje wnioski z tego tytułu, czyli czemu jest lepszy..

a nie jakieś slogany.. :rolleyes:

Opublikowano

ja na dodatek powiem jedno, ze w medionie jest pewna granica nazwijmy to wydajnosci. po przekroczeniu jej zboze jest bardzo dobrze wymlocone, odseparowane i oczyszczone, ale wydajnosc spada o polowe, pojedziesz szybcie duzo tylem wyleci. jesli nastawisz kombajn optymalnie, wydajnosc jest w porzadku i do tego bardzo malo ziarna ucieka, ale musisz przymknac oko na "niedomlocone koncowki" i to ze czesc plew przedostaje sie do zbiornika. w skupie nie ma to wiekszego znaczenia (przynajmniej na pomorzu nie obcinaja za to ceny, tylko liczba opadan sie liczy :rolleyes: ), ale do siewu trzeba przeleciec pytkusem i cala prawda o medionie :rolleyes:

rozpatrywane dla zbioru pszenicy, w innych zbozach nie mam doswiadczen (poza niewielkim z jeczmieniem).

dla rzepaku mozna miec zastrzezenia co do ilosci polowek, wynika to z dosyc duzej predkosci obrotowej bebna mlocacego, w medze wyglada to duzo lepiej.

przyzwyczailem sie do tych minusow i mi nie sprawiaja przykrosci (ostatecznie i tak idzie do skupu i liczy sie kasa na koncie), ale jak to kolega darolee chyba w jakiejs prywatnej rozmowie zauwazyl - tobie sie marzy poprostu wiekszy kombajn :( i bylo to trafne spostrzezenie

denerwuja mnie czasem komentarze rolnikow u ktorych wykonuje uslege, ale to juz wczesniej przytaczalem :(