Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

7600 to juz jest kawał krowy. Pamietaj tez ze konie mechaniczne liczone wg "standardów" ursusa czy starego zetora sa zupełnie inne jk konie JD czy podobnych ciagników. Moi znajomi którzy zamieniali 16 ursusa/zetora na 120-130km byli w ciezkim szoku ile moze taki ciagnik, poodbnie tez moze byc z pronarem

• Root Admin
Opublikowano

mam nadzieje ze ja też teraz bede mógł ale to się okaże w sezonie, miałem też brac 7610, ale przestraszyliśmy się jego mocy 14-142km i gabarytów jak go obejrzałem z bliska i sobie usiadłem w nim na tronie, stan tego wynalazku nie był zły i cena akceptowalna dla nas, jednak wtedy znów musiałbym wymienić cały park maszynowy

Opublikowano

Mówicie, że konie z Ursus/Zetor nie są porównywalne z ciągnikami zachodnimi. Pewien użytkownik zamienił NH na Zetora i niejednokrotnie stwierdzał pod swoimi zdjęciami, że Zetor wydaje się silniejszy.

Znajomy zamienił 16245 na JD6930. Podkreśla, bardzo często, możliwość dopasowania odpowiedniego biegu do odpowiedniej pracy w JD (20 przełożeń). W 16245 miał 3 biegi polowe/szosowe i wzmacniacz.

Opublikowano

stare ursusy miały mierzone moc na wom to są najmocniejsze konie

Opublikowano

ja mam jd 7600 i jestem strasznie zadowolony. ciagne nim 4 obrotowa(180cm) plus wal kambela idzie bez problemow. i w transporcie jest dobry wysoki wszystko ladnie widac. jedyna wada kolo 42 cale ciezko dostac uzywki nowe ok 7.500zl sztuka i jest wysoki.

Opublikowano

Jak tam, nadal jestes zadowolony ze swojego 7600? Na mojego JD3350 nadszedł czas sprzedaży. Ale zanim to zrobię to musze coś kupić, ponieważ sprzedałem latem jeden ciągnik i zostałem z trzema. Jak teraz sprzedam jeszcze jeden bez zastępstwa to zostaną mi tylko 2 a to zbyt mało. Mój wybór padł właśnie na JD7600 (ewentualnie7700). Chciałbym się dowiedzieć na co zwracać uwagę przy oględzinach? Kiedyś, ktoś mi mówił żeby wystrzegać się bezstopniowej skrzyni. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Jak tam, nadal jestes zadowolony ze swojego 7600? Na mojego JD3350 nadszedł czas sprzedaży. Ale zanim to zrobię to musze coś kupić, ponieważ sprzedałem latem jeden ciągnik i zostałem z trzema. Jak teraz sprzedam jeszcze jeden bez zastępstwa to zostaną mi tylko 2 a to zbyt mało. Mój wybór padł właśnie na JD7600 (ewentualnie7700). Chciałbym się dowiedzieć na co zwracać uwagę przy oględzinach? Kiedyś, ktoś mi mówił żeby wystrzegać się bezstopniowej skrzyni. Co o tym sądzicie?

I jak Jelonek kupiony? mam na bezstopniowej skrzyni i nie narzekam myśle że żle o tej skrzyni piszą tylko Ci którzy takim traktorem nie jeździli .

Opublikowano

I jak Jelonek kupiony? mam na bezstopniowej skrzyni i nie narzekam myśle że żle o tej skrzyni piszą tylko Ci którzy takim traktorem nie jeździli .

Oczywiście że fajnie się jeździ. Ale nie ukrywajmy ta skrzynia nie jest tak niezawodna jak PQ. Jej obsługa też nie jest łatwa. Ot choćby kalibracja po wymianie oleju. Rozmawiałem z chłopakami z serwisu i mówili że to powalone urządzenie, patrząc z perspektywy napraw.

Opublikowano

bo taki serwis w Polsce kochanej mamy, że wiedzą tylko jak kase wysysać z rolnika a jak przyjdzie się do naprawy to nie wiedzą z której strony podejść. i to nie tylko w JD ale wszystkie serwisy takie są, dla przykładu powiem że przyjechał serwis Fendta do znajomego na przegląd 933BB to za głowę się łapali bo pierwszy raz widzieli taki ciągnik z takim wyposażeniem jak on ma a maszyna była zakupiona w Niemczech:)

Opublikowano (edytowane)

Znajomemu mechanicy naprawiali 6800 i na pytanie która skrzynia lepsza to od razu odpowiedzieli że bezstopniowa. Skrzynie pod względem mechanicznym dużo mocniejsza i wytrzymalsza niż PQ. Jak ktoś jeździ z głową to ciężko zarżnąć ja.

Niestety przy naprawie 30 nie twoje.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

7600 to ciagnik sporo słabszy od 1634 patrz testy dlg,różnica 20 kW ,skrzynia bezstopniowa w nim nie występuje , we wszystkich postach na ten temat spotkałem się z opinia że skrzynia PQ jest dużo lepiej dopracowana ,skrzynia powershift jest lepsza dla mechaników ze względu na to że mają więcej roboty.

Opublikowano

I co z tego że niby 1634 ma 155km jak Jasiek lub Case 130 minie go w polu.Teściu i szwagier też tak sądzili i w tamtym roku przepieliśmy kompaktora 4 metry z 1634 do Case MX 150,który ma 148km, to musiałem go opuścić z 5 cm niżej i jechał o polu z połowę szybciej, O jakieś 17km/h.

Teściu tylko głowę spuścił i powiedział że do niego to 6 metrów bo z 4 to nie ma co robić.

I skączyła się gatka że ursus to super ciągnik. A mają ideała 1634.Wygląda i chodzi jakby niedawno z fabryki wyjechał.

Opublikowano

Maciek może według danych racja słabszy

Ursus 1614 (155KM/ 2200) waga traktora 5190kg, podnośnik udźwig 5500kg przy wzmocnionym 6700kg, wydajność pompy 40l/min były modele 90l/min(za dopłatą),hałas w kabinie 80-84 dB,

John deere 7600 (130KM/2100) waga 6490 podnośnik udźwig 7982kg, wydajność pompy 90l/min, hałas w kabinie 72 dB

Ale reasumując w praktyce Ursus dużo gorzej wychodzi pod względem mocy sam użytkowałem Ursusa i wiem jak sie takim ciągnikiem pracuję na dzień dzisiejszy użytkuję JD 7600 ze skrzynią powershift i jestem bardzo zadowolony. w transporcie czy w polu można sobie bez sprzegła redukować bądź dodawać bieg. Tak na marginesie znajomy miał Ursusa 1614 do niego agregat uprawowo siewny jednego sezonu w czasie pracy padł podnośnik. Zamienili na szybko ciągniki i zamiast Ursusa poszedł w jego miejsce Fendt 309 (95KM) po za tym że trzeba było obciążyć przód bo ciągnik był za lekki to szedł z tym samym agregatem bez problemu. I tyle o wyższości mocy Ursusa nad innymi markami NIESTETY nasza krajowa myśl techniczna jest "troche do tyłu" .

Opublikowano

nie piszę o danych fabrycznych ale o danych testowych DLG

http://www.dlg.org/traktoren-archiv.html

moc na kołach czyli uciągu jest wyższa o 35 koni i to jest jedyna zaleta tego ciagnika no i cena jeszcze

1634 trzeba porównywać do 7700

największą wadą jest słaba dokładność wykonania i mizerna jakość użytego materiału przez co trwałość naszego sprzętu jest 3,4 razy mniejsza.