Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przymierzam się do zakupu rozsiewacza z kompem, ma jeśdzić z NHtd80. Czy coś lepszego się znajdzie w tej chwili niż MDS?

I teraz druga kwestia czym sie różnią modele 18.2 i 20.2 oprócz tych 200kg pojemności? Domyślnie chce sypać 2 BB ale też przy najniższej wysokości, bo nie posiadam dźwigu. Jakie są różnice w cenach między więc pozstaje jeszcze wybór nadstawek.

Opublikowano

Różnią się tylko tym co napisałeś, nie mają zwiększonej ramy czy coś. Bierz 18.2 plus nadstawki 400  to masz 1200. Każdy mowil ze dwa bb mocznika nie wejda a wchodzą spokojnie.

• Thanks 1
Opublikowano

Stałem się posiadaczem rozsiewacz Kuhn 921. Mam pytanie odnośnie wałka i mieszadła, jest delikatny luz promieniowy  (na boki) nieduży ale wałek z mieszadłem  ma ok 1,5cm luzu osiowego tzn mogę mieszadło podnieść z wałkiem do góry i przestaje się zazębiać z bocznym uzębieniem od talerzy. Czy jest to normalna sprawa czy może wypadł pierścień zabezpieczający  seger. Może mi kto podpowiedzieć ewentualnie mam możliwość sprawdzenia?

Opublikowano

@_Mechanic zdejmij kosz i odkręć pokrywę skrzyni przekładniowej i wymień łożyska seger i uszczelniacz.

Koszt nie przekroczy stówki .

Opublikowano

Czy są różne nadstawki 600l do MDS 18.2? Jak zamawiałem to handlowiec twierdził, że jest tylko jeden typ o szerokości 2m i wysokości 30cm, a czytając instrukcje od MDS wygląda jakby były różne, bo są szersze ale i niższe.  Pytam sie dlatego czy wysokość 120cm nie będzie problematyczna do załadunku? Załadunek  turem od c-330, zaczep na wysokości 3m jest. Nie wiem czy nie lepsze była by opcja niższa, ale i szersza o ile taka jest.

Opublikowano

Błędny wysiew po zrobieniu próby kręconej kuhn mds z quatron A co może być przyczyną? Z aplikacji wychodzi lepiej ale też nieraz okk 20 kg różnicy na hektar wyjdzie. 

Opublikowano

Może błędnie odczytuje prędkość, źle skalibrowana?  A właśnie, też sobie sprawiłem taki rozsiewacz i w gratach dostałem czujnik prędkości plus tarcze do niego. Problem w tym, że ciągnik to NH TD na zwolnicach i nie widzę możliwości gdzie ten czujnik montować. Szpilek nie ma, piast też, tych tarcz też nie ma gdzie przykręcić zbytnio. Obczaiłem jeszcze korek wlewu oleju tam widać zęby ale niestety z boki i to niecałe, spróbuje tam sie wkręcić może będzie odbierał impulsy. 

Opublikowano

Dzień dobry, przyszedł mi dziś rozsiewacz nawozu kuhn mds 20.2 w wersji d. Ma on 4 przewody hydrauliczne. Czy będę mógł otwierać obie zasuwy jedna dźwignią hydrauliki czy jedna będzie służyć do jednej zasuwy a druga do drugiej ? Bo jakoś dziwnie mi się to wydaje o nie mogę tego pojąć 

Opublikowano

Tak. Dla porównania sialem siarczan magnezu i z aplikacji pokazało 0.92 współczynniki przeplywu a ja jeździłem na ustawieniu 0.82 z tamtego roku i wysłał rowno tone na 10 ha przy założeniu 100kg na ha. 

Opublikowano

Mam nowego MDS 18.2Q jeszcze nie uruchomiany przez serwis, a najpewniej coś w tym tyg będę chciał już rozsiewać. Ogólnie już obczaiłem mniej więcej, zainstalowałem też aplikacje. Korzystanie z niej jest w miarę precyzyjne czy trzeba robić próbę kręconą? Widziałem tam też ikonką exportu do sterownika? Ale po naciśnięciu piszę błąd sieci LAN, trzeba połączyć kablem USB? I ostatnie pytanie czy w zestawie powinna być jakaś pamięć USB? 

Opublikowano

W zestawie nie masz pamięci usb .Parametry nawozów ze strony są do przyjęcia i w miarę dokładne. Nawozy i ich parametry mam wprowadzone ręcznie i zapisane na qantronie .Do każdego nawozu w praktyce i tak musisz przestawiać łopatki na tarczach. Parametry podane w aplikacji są względne, wystarczy że  partia nawozu o tej samej  nazwie będzie delikatnie odbiegała parametrami czy też twoje ustawienia takie jak szerokość robocza oraz dokładność przejazdów na polu i wysiew będzie niezgodny z tym co podaje kuhn.

Opublikowano

To jeszcze mam pytanie uzupełniające, czy na ustawieniach tarcz zalecanych w aplikacji można polegać? Ustawiłem sobie na saletrę z anwilu wedle zaleceń apki E4 C1, a kuzyn twierdzi, że mu na takich ustawieniach nie siał równo.