Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jest to takie trudne masz aplikację na telefon gdzie po wpisaniu rodzaju nawozu i dawki wychodzą wszystkie wyliczenia na tacy - wysokość rozsiewacza, obroty wom, prędkość km/h, ustawienie zasuw i łopatek. jedynie czasem jakiegoś nawozu nie ma w bazie ale są wzory nawozów na takich "karteczkach" (przykłady granuli) i zawsze dobierzesz ustawienia. później próba kręcona, korekta i w pole. Rozsiewa dość precyzyjnie nie mam zastrzeżeń. W 18.2 z big baga każdego nawozu wchodzi jeden big bag drugi nie wejdzie jak chcesz do pełna to ręcznie wiaderkiem. potrzebne nadstawy. 18.2 ma 700 litrów w podstawie to łatwo policzyć ile czego wejdzie w aplikacji Rauch jest podana gęstość nawozu na 1m3. polecam telimat, sam chyba dokupie bo mi np. nie chce się wysiadać co chwilę przestawiać łopatek na siew graniczny bo np. objeżdżam pole akurat dookoła. Ale ustawienie graniczne łopatek ładnie odcina w MDS od granicy nie robi nakładki do rowu. Na plus dla mnie zbiornik jednokomorowy, szybki montaż próby kreconej zamiast tarczy, Mam 18.2 od 2020 roku, polecam Rauch MDS.

Opublikowano

Różnica polega na tym że mając nowszy model z regulacją łopatek masz już świadomość że każdy nawóz inaczej się rozsiewa i innych ustawień potrzebuje.

Możesz robić jak starym rozsiewaczem nic nie regulując i wówczas będziesz kombinował jak jechać z nawozem, raz dalej, raz bliżej od miedzy czy ścieżka od ścieźki i oceniać stopien rozrzutu wizualnie, a możesz robić zgodnie z tabelami o które ktoś się postarał by mieć równe pokrycie na całej powierzchni i wymierne korzyści z bardziej precyzyjnego rozsiewu.

Zaznaczę że nie znam starszego modelu i może nie jest różnica w jakości siewu tak znaczna.

Przestawienie łopatek to kwestia 1-3 minut przy wprawie łącznie z czasem wejścia i wyjścia do ciągnika.

Opublikowano
10 godzin temu, nexeqadore napisał:

Witam użytkowników mds po przeczytaniu kilku str tego forum mam dylemat ,ponieważ  planuje wymianę starego  kuna n 800 na mds 20.2 albo 18.2 ale czytając te posty zaczyna mi się odechciewa,, jakieś ustawianie łopatek,co inny nawoz ,prędkości odpowiednie ,wysokości rozsiewacza też, zasuwy hydrauliczne terz jakoś ustawiać trzeba hyba mnie to przerasta nie to co w starym mechaniczna dźwignią kiedy chce więcej to dźwignie pyk ,kiedy mniej pyk  od granic jed,iesz to widzisz czy dosypuje czy nie scierzek nieuzywam posiano rowno więc sam niewiem czy sobie bym poradził z tym nowym sprzętem poradźcie  coś i jeszcze pytanie. Ile wchodzi nawozu np.mocznika w mds 20.2 a ile w 18.2

Przezcież w rauchu również możesz nie korzystać z ustawień tak jak np w lejku  jak będzie leciało za wąsko to jedziesz bliżej jak za daleko to dalej. Minusem takiego rozwiązania jest to, że do każdego nawozu będziesz jechał inna ścieżka i dawka bezie od np 200 do 400kg dlatego powstały rozwiązania typu zmienne katy łopatek czy gotowe kalkulatory żeby takich problemów uniknąć niemiej jednak nie ma obowiązku korzystania z nich 

Opublikowano
Dnia 23.11.2023 o 22:44, nexeqadore napisał:

Witam użytkowników mds po przeczytaniu kilku str tego forum mam dylemat ,ponieważ  planuje wymianę starego  kuna n 800 na mds 20.2 albo 18.2 ale czytając te posty zaczyna mi się odechciewa,, jakieś ustawianie łopatek,co inny nawoz ,prędkości odpowiednie ,wysokości rozsiewacza też, zasuwy hydrauliczne terz jakoś ustawiać trzeba hyba mnie to przerasta nie to co w starym mechaniczna dźwignią kiedy chce więcej to dźwignie pyk ,kiedy mniej pyk  od granic jed,iesz to widzisz czy dosypuje czy nie scierzek nieuzywam posiano rowno więc sam niewiem czy sobie bym poradził z tym nowym sprzętem

Wersja MDS funkcjonuje już prawie 30 lat .Nie ma się czego bać, aplikacja załatwia wszystko. Nie wiem jak obecnie ,ale do niedawna były dostępne wersje ze sterowaniem ręcznym , na obecną chwilę hydraulika to wygoda.

Opublikowano

Witam, orientujecie się czy łopatki/talerze z innych MDSów podejdą do Rauch Alpha 1131? Mam talerze M3, a po zmianie opryskiwacza z 15m na 24m chciałbym siać nawóz szerzej. Jeśli tak to jakich szukać

Opublikowano

Wejdź w aplikacje Rauch, zrób sobie profil dla posiadanego rozsiewacza i pokaże jakie łopatki potrzebujesz

Podejrzałem

M3 są do 18

M4 są do 25m ( tu pewno może np mocznika nie dorzucić)

M5 są od 24m

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wejdź w aplikacje Rauch, zrób sobie profil dla posiadanego rozsiewacza i pokaże jakie łopatki potrzebujesz

Podejrzałem

M3 są do 18

M4 są do 25m ( tu pewno może np mocznika nie dorzucić)

M5 są od 24m

Mam aplikację i wiem że tarcze czy łopatki m4 lub m5, bardziej chodzi mi o to czy to będzie pasować z innych modeli nie Alpha( np łopatki z MDS 932 do mojego). Jeśli będzie pasować fizycznie to czy zostanie zachowana dawka, odległość itp. i czy będzie się to zgrywać z tabela wysiewu

Edytowane przez maszdzon
Opublikowano

Witam nie dawno kupiłem kuhn mds 1131 i mam tarcze M5 a ścieżki 21m sieje tak ktoś wystarczy zmniejszyć obroty? 

A może ktoś chce się zamienić za M4 albo M3 jestem z Lubelskiego

Opublikowano

Ostatnio kupiłem rozsiewacz rauch MDS 735 z 2006 roku i zauważyłem że jedna zasuwa jest więcej otwarta druga mniej czy i na skali po obu stronach tak samo ustawione dodam że ma siłowniki dwustronnego działania, czy ktoś też tak miał? Czy coś jest źle?

Opublikowano

Cześć. Mam pytanie w kwestii technicznej remontu rozsiewacza rauch MDS61. Czy odcinaliście dno rozsiewacza od lejka. Mam niewielkie ilości rdzy pod silikonem którym był uszczelniony spód  . Dno do lejka jest zgrzane na 8 spawów . Zastanawiałem się czy nie rozwiercić spawów i zrobić dno przykręcane tak żeby wszystko wypiaskować i zabezpieczyć przed korozją a póżniej to skręcić. Blachy mam całe ale jak zostawię to na kilka lat to będą dziury.

Opublikowano (edytowane)

MDS-y z tego okresu miały właśnie tego typu wadę -łączenie dna ze zbiornikiem na zakładkę , zostało to poprawione w następnej  serii - połączenie do czoła . Wątpię aby połączenie śrubowe było dobrym pomysłem ,bo jak zaczniesz kombinować z wierceniem ,to ostatecznie zmieni się ustawienie dna względem mieszadła i może być problem ze szczelnością. Jeżeli jest korozja ,to proponuję skorodowane fragmenty wyciąć,a  jeżeli trzeba to zrobić wstawki i przyspawać dno z bocznymi ścianami . Najlepiej robić to we fragmentach np po ćwiartce,aby nie " zgubić ' ustawienia dna. Osobiście robiłem wstawkę przy dnie ,ok 5cm,  wycinałem skorodowany  fragment ,który służył jako forma i dorabiałem identyczny z blachy nierdzewnej , spawane drutem nierdzewnym ,punktowo do dna .

Tak to wyglądało na etapie spawania :

Screenshot_20240903-223047.png

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Panowie użytkuje ktos z Was raucha, kuchna z siłownikami elektrycznymi? jest to awaryjne rozwiązanie?patrzac na cene nowych siłowników to nie są to tanie rzeczy, ewentualnie czy ktoś to naprawiał we własnym zakresie

Opublikowano

Panowie czy można siać całe pole na wysiewie krawędziowym na ustawieniu łopatek z obydwu stron bo tak co chwilę zmieniać to nie za bardzo?

Opublikowano

Moim zdaniem spowoduje to nierównomierny rozsiew bo MDS fajnie nakłada tak na oko po 30 procent powierzchni i uzyskuje dzięki temu wyrównany rozsiew. Może najpierw jedź wszystkie kawałki do okoła żeby tylko raz zmienić ustawienie łopatek?

Opublikowano

Witam, przejrzałem cały internet, całe forum i nie ma nigdzie takiego chłopskiego wytłumaczenia jak działa telimat wysiew graniczny w rozsiewaczu rauch mds albo nawet w podobnych .

Pola nie są szerokie nawet po 40m , czy wygląda to tak że jak stanę w scieżce 15m , włącze telimat to wysieje na 7,5 czy mniej

Byłbym wdzięczny jakby ktoś wytłumaczył tak po chłopsku 

Opublikowano

To czy wysiejesz w miarę pełną dawkę na tych 7,5 m czy całkowicie utniesz na między i na pewno 1-2 metry będą biedniejsze w nawóz zależy czy ustawisz telimat na wysiew graniczny czy na skraju pola - rozróżnia się te dwie opcję graniczny i krańcowy. Jest to ładnie opisane w instrukcji od  str. 121 i jest ona dostępna w internecie bez problemu. Poniżej instrukcja.

5900491-c-pl-0109.pdf

Opublikowano

Raczej coś się wysypało na przekładni spróbuj zdemontować tarcze i zakręć ręka czy trochę haczy ta przekładnia kątowa będzie czuć czy jeszcze są jakieś wręby czy wytarło je do końca itp.

Opublikowano

Cześć . Czy mógłby ktoś podrzucić jak wygląda sterowanie otwieraniem zasuw w rauchu. Mam MDS61 i zastanawiam się nad dołożeniem zamykania hydraulicznego . Interesuje mnie czy zamykanie / otwieranie zrealizowane jest na tych 2 zasuwach czy jest 3  zamykająca. Przydałyby się zdjęcia mocowań siłownika do zasuwy. Znalazłem coś na internecie ale słabo widać.... Z góry dzięki