Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zwracam się do Was z zapytaniem następującej treści.

Mam okazję kupić ciągnik Case 745 xl po okazyjnej cenie z Niemiec. Ciągnik nie pracował w polu, był jedynie stosowany do przewozu pasz w gospodarstwie. Ciągnik ten wogóle nie wyjeżdżał poza gospodarstwo stąd jego właściciel nie zarejestrował go (czy to wogóle możliwe w Niemcach??) Stąd mam pytanie czy po przywiezieniu tego ciągnika do Polski będę mógł go zarejestrować??

Opublikowano

A ma Brief?

Witaj tego ciagniaka niezareistrujesz w polsce , bo musisz miec dwa brify zeby go wposce zarejstrowac,.ja mam do sprzedania deutz 30.70 z turem i sprzednim napedem 87 rok w bardzo dobrym stanie i ine maszyny tel. 00491631474043 e-mail jupet@gmx.net

Opublikowano

Brief ma na pewno bo jest jego pierwszym właścicielem, kupił go z salonu. Okazja jest bo chce za niego 6 tys euro a pracował tylko w przewozie pasz w gospodarwstwie. W polu nie pracował z żadną maszyną. Tylko boję się własnie żeby nie bylo problemu z rejestracją.. będę musiał wejść chyba do wydziału komunikacji i popytać..

Opublikowano

czesc !kupiłem ciągnik ursus c360 w 1999 roku i od tego czasu nie bylo płacone oc

.Dowiedziałem sie pytajac o rejestracje że teraz bede musiał spłacic wszystkie te lata czy to prawda ?

Jesli tak mozna to jakos obejsc bo to troche sie pewenie nazbiera .bardzo prosze o pomoc

Opublikowano

Witam,chciałbym się dowiedzieć jakie dokumenty i opłaty są potrzebne aby zarejestrować ciągnik sprowadzony z krajów UE.Czy są to takie same dokumenty jak w przypadku samochodów czy też inne?

Opublikowano

no masz jeszcze urząd skarbowy od 2011 jest nowy przepis stała opłata 160 zł no i przy wypełnianiu dokumentu z UŚ trzeba wpisać powyżej chyba 5 tyś moto godzin bo opłata wzrośnie

Opublikowano

no o tej opłacie skarbowej to pierwsze słysze :P

jeżeli masz ciągnik z holandi to tam nie masz dowodu to tylko faktura do tłumaczenia ale musi byś na niej klauzura że ciągniki rolnicze w holandi nie podlegają rejestracji :)

Opublikowano

no niestety jest ta opłata w uś bo w tym roku rejestrowałem ciągnik z Francji a i co do tablic rej. to lepiej przy formularzu na zarejestrowanie i przy przeglądzie zamotać ze nie miał tablic rej. no chyba że tablice które ma zgadzają się z rzeczywistymi;d

Opublikowano

no o tej opłacie skarbowej to pierwsze słysze :P

jeżeli masz ciągnik z holandi to tam nie masz dowodu to tylko faktura do tłumaczenia ale musi byś na niej klauzura że ciągniki rolnicze w holandi nie podlegają rejestracji :)

Z Holandii wystarczy nawet zwykła umowa kupna-sprzedaży. Znam kilku agentów co tak rejstrowali ciągniki kupione w Polsce bez papierów.

Opublikowano

tia a WK sprawdzi czy sprzedawca istnieje i goście mają pozamiatane w papierach.

Co do pierwszego pytania - z jakiego kraju chcesz ciągnik - inaczej wyglądają dowody, mają inne wpisy itp.

Nie ma czegoś takiego jak ciągnik z UE. Konkretne pytanie i konkretna odpowiedź a nie każdy pisze o innym przypadku i robi się bajzel na forum.

Opublikowano

tia a WK sprawdzi czy sprzedawca istnieje i goście mają pozamiatane w papierach.

Co do pierwszego pytania - z jakiego kraju chcesz ciągnik - inaczej wyglądają dowody, mają inne wpisy itp.

Nie ma czegoś takiego jak ciągnik z UE. Konkretne pytanie i konkretna odpowiedź a nie każdy pisze o innym przypadku i robi się bajzel na forum.

Ciągnik sprowadzony z Francji lub Niemiec.

Opublikowano

@slaw17 - jeżeli nie był zgłoszony jako skradziony to wiele nie zrobią ale np przy odsprzedaży i zmianie właściciela ktoś może zacząć pytać, sprawdzać VIN itp.

@jankes91 - no to zmień w temacie zamiast z "Krajów UE" na "Z Niemiec, Francji".

Będę trochę strzelał ale z rajhu było ze dwa razy opisywane na forum co trzeba (chyba mały i duży brief i dowód zakupu).

Natomiast najlepszą odpowiedć powinieneś uzyskać w swoim Wydziale Komunikacji bo to oni będą rejestrować ciągnik.

Opublikowano

@Nikita maż w zupełności rację. Dlatego jak ktoś już kombinuje powinien to zrobić dobrze i znać ewentualne konsekwencje swoich decyzji a nie biadolić jak prokurator zapuka do drzwi i się tłumaczyć że nie wiedziałem.

Opublikowano

Witam! Ja też mam podobny problem... Mam C-330 który jest zarejestrowany na dziadka który zmarł 21 lat temu. Czy da się go jakoś zarejestrować? Może być i jako SAM. Posiada dowód lecz nie ma rejestracji. Proszę o pomoc! Pozdrawiam.