Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co to za bujanie ;d dostanie w d*pe slome jakies chwasty i przestanie zobaczysz :P moj stary bizon sie buje ze malo kabina nie spadnie :)

co do kalamitki na tym wariatorze od przyspieszcza (co kiedys gadalismy w tym temacie) znalazlem ja trzeba dac przyspieszacz do oporu na max speed i ona jest od srodka na tym wariatorze tam od strony blach ;)

Opublikowano

witam :)

mam kilka pytan zwiazanych z kombajnem Class Dominator 96. Nie chce zakladac nowego tematu zeby nie zasmiecac moze tu mi ktos pomoze a wiec do rzeczy:

1. Gdzie moze znajdowac sie korek wlewowy oleju do skrzyni biegow ? Spustowy jest, od razu go widac, nie moge namierzyc wlewowego.

2. ile i jakiego oleju tam zalac ( chodzi o skrzynie zwykla, kombajn nie ma hydrostatu) ?

3. Przy fotelu sa 2 dzwignie z czerwonymi galkami: jedna dluga , druga krotsza i ta krotsza ma 3 otwory wiec na ktorym otworze powinna byc ustawiona ? Wiem ze ta dluzsza to sluzy do opuszczania i podnoszenia klepiska jezeli sie nie myle ?

4. pod kolami pasowymi z lewej strony kombajnu ( tu gdzie rura wysypowa) w okolicy okienka do bebna mlucacego sa dwie dzwigienki prawdopodobnie od jakis klapek pod klepiskiem. Te klapki powinny byc otwarte czy zamkniete ?

z gory dziekuje za pomoc :)

pozdrawaim :)

Opublikowano

Ze skrzynia nie pomogę bo nie wiem gdzie jest korerk wlewowy, natomiast jeżeli chodzi o te dźwigienki obok fotela, to obie są do ustawianie klepiska. Gdzieś na forum jest instrukcja po polsku do dominatora 130/150 jak dobrze pamiętam. Tam jest dokładnie opisane jak ustawia sie te dźwignie do poszczególnych rodzajów zbóż, w dominatorze 96 ustawienia będą identyczne. Co do tych dźwigienek przy klepisku jest to tzw domłócanie. Chodzi o to ze tymi dźwigienkami zamykasz część klepiska przez co kłosy nie wypadają bezpośrednio na sita a niejako wracają na ponowny omłot. Normalnie te dźwignie są otwarte a klepisko odsłołoniete. Bardzo dobrze widać ruch tych klepek jak odkręcisz tą osłonę ponizej dźwigni.

Opublikowano

mam do Was pilne pytanie, otóż mam zamiennik bagnetów o numerze 676235 jest to jakiś zamiennik od JAG, ale problem polega na tym, iż pozostałe bagnety mają numer 676235.4 i ten zamiennik przede wszystkim nie trzyma wymiaru, ale zdaje mi się nieznacznie mniejszy, czy to jest to samo czy też jest to inny rodzaj bagnetu? bo nie wiem teraz czy męczyć się z tym, aby dopasować to w jakiś sposób czy po prostu kupić w pn część o prawidłowym oznaczeniu

Opublikowano

Ja też męcze się z zamiennikami bagnetów szukając pasujacego. Udało mi się kupić jeden ktory pasuje, ma napis FORGED. Pozostałe które widziałem maja inny kąt, tj po położeniu ich na stole w porównaniu z oryginalnym jest inaczej wyprofilowany co skutkuje zaciskaniem kosy.

Opublikowano

dokladnie tak jak pisze Lukas te z napisem FORGED ( czarne ) pasuja idealnie, kupowalem kilka sztuk bo oryginalne poszly na lezaku. Chcialbym tez odswiezyc swoje pytanie dotyczace oleju w przekladni. Moze ktos bedzie wiedzial i podzieli sie swoja wiedza. Z Mila checia porozmawaim rowniez na GG jak by ktos chcial sie podzielic swoimi uwagami dotyczacymi kombajnu i zechcial porozmawiac.

pozdrawaim :)

Opublikowano

witajcie :) mam do was posiadaczy classa pytanie : chodzi o silnik mercedesa z turbo ile tam jest kranikow do spuszczania plynu chlodniczego , bo namierzylem tylko jeden czyzby wiecej nie bylo ?

Opublikowano (edytowane)

bo to sa oleje wysokiej klasy

turdus mam zalany do kombajnu zjede po calym dniu z pola zgasze i czekam az zaswieci sie kontrolka od cisnienia ;)

a mam superol w c360 to jak sie rozgrzeje i zgasze to siekontrolka zapala jeszcze zanim zgasnie ciagnik :P

Edytowane przez kravter
Opublikowano

Ja u siebie od 5 lat wlewałem Venol Super Truck 15W 40, kombajn (Dominator 76) jak i ciągnik John Deere pracował bez żadnych problemów/

W tym roku zalełem wyjątkowo Turdusem, ale to tylko dlatego że Venolu nie mogłem znaleźć

Opublikowano (edytowane)

Mieliście w swoich Dominatorach 96 silnik Mercedes problemy z grzaniem się silnika i wyparowywaniem wody z chłodnicy?

Ja u siebie mam taki problem i nie wiem czy chłodnica zabita od zewnatrz kurzem i wilgocia czy zakamieniona w środku.

Edytowane przez Eryko
Opublikowano

u mnie wskazowka wchodzi na 1/4 skali niezaleznie czy klapy otwarte czy zamkniete , czy kosze czy jade, zalany plynem, Silnik mercedes turbo. prawdopodobnie od wody kamien sie zrobil i nie chlodzi nalezycie a i jak nie przedmuchiwales jej to i kurzu tez nabilo.

a czy moze ktos mi podpowie co do tego filtra oleju hydraulicznego ?