Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

yoł :] niedawno kupiłem 96 i mam pytanie do innych posiadaczy .

1. do czego służą zaznaczone kontrolki na obrazku bo nie działają a chciał bym je uruchomić --->

http://zapodaj.net/41b1290a6e1a.jpg.html

aa i ten obrotomierz to jest od prętkosci maszyny czy skrzyni biegów? bo tez nie działa

2 kotrolki od start ziarna w jaki prawidłowy sposob powinny działać bo umnie mrygaja w cały swiat od gory do dołu po właczeniu zapłonu :o ---> http://zapodaj.net/c306496402ab.jpg.html

3 do czego służą te dzwigienki ?? ---> http://zapodaj.net/388946a9dceb.jpg.html a posiada ktos z was schemat instalacji elektrycznej badz jakis katalog?? chetnie bym nabył kserówki. wiadomo nic za darmo :A

ps, jaki macie olej w hydro ?? boxsol sie nadaje ??

pzdro

Opublikowano (edytowane)

Kontrolki ze strzałkami są od poziomu ziarna w zbiorniku (zielona 2/3 czerwona pełny zbiornik)a trzecia wydaje mi się że sygnalizuje zapchany filtr powietrza (ale tego nie jestem pewien bo u mnie jeszcze nigdy się nie zaświeciła).Co do obrotomierza to pokazuje albo obroty młocarni albo prędkośc jazdy zależy jak przełączymy pstryczek pod kierownicą obok obrotomierza.Kontrolek stat ziarna nie mam . a dzwigienki służą do ustawiania kierunku strumienia powietrza na sita.

Edytowane przez nasil90
Cytowanie posta
Opublikowano

Panowie z wysp brytyjskich zakup Claasa to nie problem, w miarę tanio a co najważniejsze sprzet nie jeździ po krzakach jak u nas.

Problem jest z transportem- niestety nisko podwoziowa lora to wydatek rzędu 12 tys brutto tak wiec suma sumaru już tak dużo sie nie zaoszczędzi (lub zarobi). Największy deal robi sie na albo uszkodzonym albo wychechłanym.

Opublikowano

Witam fendos 512c mam takie pytanie do ciebie mam Dominatora 96 3 lata i te dwie kontrolki ( strzałki ) od napełniania zbiornika to się zgadza tylko jak u mnie to nie działa bo jak to działało to nie miałem sygnału sygnalizującego niskie ciśnienie oleju piszczy tuż po zapaleniu u ciebie też tak jest.

Jak działa poziom ziarna w zbiorniku to nie działa sygnalizacja ( piszczenie) od oleju i jak przełączę tą kostkę to odwrotnie.

Jak to u Ciebie jest.

A co do tego czujnika strat to sobie podaruj bo i tak to nic nie daje.

Jak gubisz ziarno to wyjdź i zobacz co się dzieje pod słomą lub w zbiorniku jak Ci czyści

Opublikowano

U Mnie działa normalnie tzn.jak odpale zimny kombajn to świeci ciśnienie oleju i brzęczyk który jest z prawej strony pod siedzeniem brzęczy 12 razy (jak kombajn rozgrzany to 2-3 razy i cisza)a kontrolki od poziomu ziarna też działają,jak przycisnę czujnik w zbiorniku (niższy) świeci zielone ,jak przycisne obydwa czujniki świecą obie kontrolki

Opublikowano

Ale Ty coś może wiesz jak tam z tymi kabelkami to jest.

Bo ja to uruchomiłem w ten sposób jak wcześniej pisałem czyli jak jest zimny silnik to tak jak u Ciebie brzęczy kilkanaście razy jak ciepły to 2 , 3 razy i spokój, kontrolki wszystkie w zegarze sprawne, czujniki w zbiorniku ziarna również, tylko że kabelki które idą do tej skrzynki pod kabiną schodzą się w 1kostkę i jak podłączę tę kostkę pod zegar to muszę wypiąć inna kostkę czyli brzęczyk od oleju.

Wiesz jak to jest u Ciebie w tej skrzynce pod kabiną.

Robiłeś tam coś , czy tak u Ciebie było od początku, bo ja z tymi kabelkami trochę się męczyłem bo jak kupiłem kombajn to nie chodziło prawie nic, taki był zasyfiony kurzem, plewami że dopiero jak wyczyściłem czujniki przeczyściłem styki to zaczęło to jakoś działać.

Nie wiem z tego co piszesz czy może to można spiąć razem??????

Jest szansa żebyś zrobił jakieś fotki jak to jest u Ciebie pod kabiną podłączone

Opublikowano

ok to bedzie chyba tak

1.nie mam pojecia

2.chyba przenosnik klosowy

3.przenosnik ziarnowy

4.przenosnik pochyly

5.chyba mlocarnia

6.chyba wytrzasacze

7.poziom ziarna w zbiorniku chyba 70%

8.poziom ziarna 90%

9.nie wiem moze wiatrak (ten co na sita wieje)

10.reczny

napewno zadna czerwona nie moze swiecic :) jezeli zle opisalem poprawcie

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze takie pytanie, jak cofnąc młocarnie w classie 96 w razie gdyby się zapchała, bo w bizonie to zakładało się klucz, kręciło i bez problemu, a tutaj patrzyłem i prawde mówiąc nie wiem jak.

I jeszcze jedno, jak włączyć sieczkarnie, tzn wiem ze muszę przerzucić pasek, tylko za bardzo nie wiem jak bo on jest dość mocno naciągnięty. Zrobiłem zdjęcia i może ktoś mi powiedzieć czy czegoś tam brakuje? Albo podpowiedzieć jak to się robi.

http://zapodaj.net/ae24cbc43867.jpg.html

http://zapodaj.net/f9b383daa643.jpg.html

Opublikowano (edytowane)

kolego kravter mylisz się nie trzeba popuszczać żadnych napinaczy. Po prostu chwytasz za i lekko pociągając by obrócić sieczkarnie popychasz pasek albo pociągasz do siebie w zależności na jakie kolo chcesz przerzucić.

A odnośnie tych kontrolek to;

1. czujnik awarii wytrząsaczy

2. elewatora kłosowego

3. elewatora ziarnowego

4. przenośnika pochylego gardzieli

5. sieczkarni

reszta chyba dobrze tylko 9 to chyba jest od zapchanego filtra powietrza u mnie jeszcze nigdy nie świeciła

Edytowane przez chomik111
Opublikowano

no tak elewator bo według fachowego słownictwa i instrukcji różnych kombajnów przenośnik (przenośnik pochyły)jest na gardzieli a kłosowy i ziarnowy to elewatory ale to o to samo nam chodzi.

Opublikowano

tylko w tym twoim opisie nie zgadza mi się jeszcze jedna rzecz a mianowicie kontrolka 6 jakoś nie mogę sobie uświadomić czy u mnie na zegarze taka występuje bo jakoś jej sobie nie przypominam ale jutro sprawdzę i napisze jeszcze co i jak..

Opublikowano (edytowane)

Kontrolka Nr 6 wg instrukcji jest "wolna" tak wiec nie posiada żadnej funkcji sygnalizowania. Na stronie instrukcja.pl jest instrukcja do Claas'a Dominatora 130, 140, 150. Są to Claas'y bardzo podobne w budowie do 86 czy 96, polecam.

Edytowane przez krist4321
Opublikowano

możesz mieć kolego sporo racji hehe bo jakby była do czegoś podłączona to na pewno bym zwracał uwagę na nią podczas pracy i zapamiętał gdyby coś się z nią działo.. a dominatory 130 140 150 to są odnowione wersje starszych modeli przeszły tylko lifting ale moc i powierzchnie sit itp są te same a nawet mniejsze hehe..

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj zajrzałem do kombajnu i jest ta kontrolka na zegarze i jest wolna tak jak mówisz bo nigdy się nie świeci nawet jeśli się włączy wszystkie czujniki.

I mam takie pytanie czy podczas pracy sprawdzaliście ręką temperaturę wałów na wytrząsaczach???? bo i mnie mają dość wysoką temp złapać się za nie można ale zbyt długo nie potrzyma się bo parzą. Z tego ci się orientuje np po temp rur centralnego ogrzewania to te wały mogą mieć koło 70 - 80 stopni.

Edytowane przez chomik111
Opublikowano

to wiem że są panewki hehe te panewki są ze sklejki i gotowane w oleju także jak pracują to ten olej smaruję wały. Wiem że będą ciepłe i swoją temp muszą złapać w pracy ale nie wiem czy nie są za gorące.. dlatego pytam jak to jest u was