Skocz do zawartości

Ograniczenie do 40km/h. Czemu tylko w rolnictwie?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na zachodzie Europy np: Francja jeszcze w latach 90 był przepis że ciągniki rolnicze mogły osiągać prędkość 30km/h przykładem są używane ciągniki np Fendt MF z tych lat które mają blokady do 30km/h oczywiście skrzynia jest przystosowana do 40km/h bo w niektórych regionach takie przepisy nie obowiązywały i jest możliwość odblokowania.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zauważcie, że w Niemczech np. Fendty 360 Vario(+10t) jeżdżą z Fieglami ASW 493(DMC 40t). Przyczepy są wtedy 5 osiowe, bo jest to tridem na wózku dwuosiowym. Jest to podparcie wartości które podałem wcześniej.

Opublikowano

Wożenie kombajnem do przyczep to strata czasu. ;) Przy tak dużych przyczepach to odbierałbym w czasie jazdy.

Często u nas jest tak że przyczepy stoją bez ciągnika na polu i kombajn dowozi, nie ma ciągnika bo powiózł jeden transport, a inne ciągniki albo przy kopaniu ziemniaków albo przy opryskach, lub przy podlewaniu ziemniaków i nieraz tak musi być. No na metaltechy DB14 można sypać w czasie jazdy, ale na te mniejsze przyczepy które są niższe to niebardzo, porozsypuje się za dużo i wogle, ale jak mam mocny ciągnik do dyspozycji to podjeżdżam mu pod kombajn, tak że on zawsze sypie gdy ma pełny zbiornik. Przy kopaniu ziemniaków nie da się sypać w czasie jazdy, ale on włącza koguta i podjeżdzam mu tam gdize ma pełne, można na tym zyskać nawet 1 ha dziennie dodatkowo.

No widziałem na filmikach takie zestawy z naczepami, ale po pierwsze nie stać na nas na ciągnik 300-350 koni, po drugie jest on za duży do naszego gospodarstwa. U nas jeden gość wozi zestawy nawet 40 ton netto fendtem 412 lub MF 150 koni, ale MF ma wolną skrzynię jak mówiliście coś 32 czy 34 wyciągnie na maxa, ale gościu powoli jeździ bo co mu za różnica 10 minut tędy czy tędy jak i tak w kolejce postoi kilka godzin. Sąsiad wozi też duże zestawy podobne do naszych, nh T7030 ale powoli jeździ 30-35, nie ciśnie tak jak my do końca.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Miałem na myśli młócenie zboża, a to chodzi o kopanie ziemniaków. huh.gif

Opublikowano

Nie porównujcie Niemców do naszego kraju. Choć podejrzewam że kryzys odczuli bardziej niż my. w moim regionie jest spółka rolnicza z byłego pgr i mają John Deera coś koło 150KM i ciągnie 2 meteltechy DB14. Ja chce do Fastraca 220KM uczepić mu dollego i naczepe więc w sumie 38ton i myśle że to będzie optymalna masa i spalanie niebędzie takie złe.

Opublikowano

Miałem na myśli młócenie zboża, a to chodzi o kopanie ziemniaków. huh.gif

Kukurydza 4-6 dni, zboża tydzień, rzepak tydzień a ziemniaki to kilka dobrych miesięcy bo jest ich ponad 200 ha, więc ciężko nieraz pogodzić żniwa z wykopkami, brakuje przyczep i ciągników czasem, dlatego mamy jak największe przyczepy. Trzeba mieć czym zboże odbierać od na przykład NH CX 8090 czyli tego największego klawiszowca, chociaż koszą też u nas inne kombajny, a qq gość wykosił za 300 zł, sam woził, i sam skupował odrazu.

Ale dobrze by było mieć ciągniki o prędkościach 60 kmh to na pusto wracając ze skupu dużo czasu by się zaoszczędziło.

Opublikowano

Jak czytam niektóry posty to stwierdzam ze sa bez sensu. Co z tego ze jest 30km/h? Kupie sobie fasttracka i będę latał z ładunkiem 60tonowym na max prędkości.... Przecież że ktoś sobie kupuje ciągnik ze skrzynia 60km/h to nikt mu nie każe jeździć z max prędkością. Jeżeli ma rozum to będzie jechał te 40km/h czy 30km/h. Jak kupujesz nowy samochód który ma 220km/h to też jeździsz te 200km/h ?? Wątpię.

Ps post kieruje głównie do przemal_1989

Opublikowano

Ale czy ja mówię że trzeba mieć ograniczenia. Kolego przeczytaj jeszcze raz mojego posta i zinterpretuj go jak należy. Bo chodziło mi o to żeby z konkretnym ładunkiem jeździć ostrożnie bo można sobie zrobić krzywde z braku jej.;)

Opublikowano

ODP do Yarecki12: Na przykład dlatego, że przytoczyłem Ciebie bez wcześniejszej twojej zgody. A jak szukasz dobrych przyczep/ naczep to polecam Inter Cars (Feber) użytkuje ich produkty od dłuższego czasu i muszę powiedzieć, że stosunek koszt-efekt wypada bardzo pozytywnie. Ostatnio z ojcem Feber Ziarnowóz(brak krótszej nazwy)tyle, że leasing trochę nam nie idzie z gotówką trochę cienko. Przyczepa DMC18t masa własna 4900kg i to dobrze wyposażona w pełni aluminiowa (nawet rama)

Co 40km/h, należy także wziąć pod uwagę wytrzymałość konstrukcyjną mostów, przekładni i skrzyń oraz trzeba zastosować opony o większym indeksie prędkości

Pozdrawiam

Opublikowano

Przyczepę mają jedną to fakt, ale tylni zaczep przecież nie trudno zamontować, a z homologację samego zaczepu nie będzie problemu jeśli przyczepa już ją posiada jako pojazd ciągniony.

Chodziło mi o ramę zabudowy (skrzyni) a nie o podwozie. sorry za duży skrót.

Pozdrawiam

Yarecki12 to ile ty masz pola? Jeśli można wiedzieć oczywiście.

Opublikowano

No i nie ta długość ta przyczepa ma zabudowe 6,6m i zaczep z 1,5m to daje 8,1m. Dwie takie to 16,2m + ciągnik 5m to już prawie 22 i gdzie takim czymś skręcić. A zaczepy zapewne by dorobili.

Opublikowano

A Metaltech DB20000 i DB14000 (bo to ich największy skład ) ma 9,7+7,2m= 16,9m, ja jeżdżę Valtra T182 +2X Autosan D-616 i też skład ma ponad 20m i jakoś się mieszczę. Wiadomo, ze na ciasnym podwórzu nie zawróci, ale jak komuś potrzeba taki skład to jaki ma wyjście?

Opublikowano

Nie patrzcie tak na długość. Zestawy ciągnik siodłowy z naczepa są krótsze od traktora z 2 długimi przyczepami. Ale zwróćcie uwagę ile punktów obrotu jest w tirze a ile w traktorze. W tirze jest tylko obrót na siodle, a w ciągniku z dwoma przyczepami jest zaczep w ciągniku, zaczep w przyczepie, i dwie obrotnice więc taki zestaw jest zwrotniejszy. Zobaczcie zestaw u mnie w galerii, bez problemu wszędzie nim wjeżdżamy nawet na ciasnym rondzie gdzie zestaw c. siodłowy z naczepą ledwo się wyrabia ja mam jeszcze luz.

Opublikowano

czemu tak się dzieje, że nowi użytkownicy wertują całe forum do samego dołu i zawsze odgrzewają stare kotlety?

też bym kliknął lubię to. :D