Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do tego momentu czyli tego sezonu,po to zeby wymieniac zdanie co do zasadnosci stosowania ST i czy u innych w kukurdzy tez szalu nie robi,niestety sie to potwierdzilo,a chcąc cos podpowiedziec w czym lezy problem,zostalem sprowadzony na ziemie,ze naruszam idee ST ,wiec w sumie faktycznie nie mam tu juz nic do dodania .

Opublikowano

Jak przedszkolak słoma w butach a zgrywasz księcia i znawcę tematu .Więc ci przypomnę  z  opisów które usunąłeś wynika że gruberujesz i podajesz gdzieś tam nawóz i przechwalałeś się że wszyscy w okolicy osiągają dużo niższe plony od ciebie ot samochwała w kącie stała 

Opublikowano
10 godzin temu, mirekcich napisał:

Tym wpisem pokazales poziom :) niestety mądry nie jestes, wiedze tez masz bezuzyteczną ,wiec nie ma z Tobą o czy dyskutowac :)

O nie łaskawco oświeć nas swym blaskiem i wiedzą .Cóż my niegodni zrobimy jeżeli ty nas opuścisz  i zaprzestaniesz dyskusji 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, RU68 napisał:

O nie łaskawco oświeć nas swym blaskiem i wiedzą .Cóż my niegodni zrobimy jeżeli ty nas opuścisz  i zaprzestaniesz dyskusji 

No cóż, dalej bedziesz kaleczył kukurydze typowym ST :))

Opublikowano

Kiedyś były inne łapy tylko zaczęło mi je wyginać i został dospawany płaskownik tak na sztuke bo  st był robiony po taniosci ze złomu praktycznie tylko tak aby zobaczyc i spróbować  jak wyjdzie bezorkowo.

Przechwytywanie.PNG

• Thanks 1
Opublikowano

@sumek666 nie wyrzuca ziemi na wierzch ani nie miesza jak np. grubery tylko przepycha na bok czyli ok

@ansu  może za mała masa maszyny i dlatego nie wchodzi chociaż jak już trochę wejdzie to powinno samo wciągać głębiej chyba że bardzo sucho i ziemia skała

• Thanks 1
Opublikowano

Witam forumowiczów. Miałbym pytanie o nawożenie kukurydzy w systemie pasowym. Mam już jeden rok za sobą takiej uprawy, i ogólnie było ok,  ale jednak kukurydza wyglądała jakby brakowało jej azotu. Jeździłem kilka razy dolistnie mocznikiem i jakoś się podratowała, jednak oczywiście mogło być lepiej. Siał u mnie zestaw z agregatem Czajkowski , z dwukomorowym zbiornikiem do nawozów. Miało iść na 1 ha. 300 kg. npk. i 200 kg mocznika. Jednak operator twierdził, że tyle mocznika w "łapę" może popalić rośliny, a poza tym ten mocznik mu nie specjalnie chciał lecieć. Mam więc pytanie do praktyków jak rozwiązujecie tą sprawę. Ile powinno się dać nawozów w podsiewacz i jaki ich rodzaj? Czy wysianie mocznika rozsiewaczem przed takim zestawem na nieuprawioną ziemię miałoby sens? Czy może zastosować inny rodzaj nawozu azotowego? Ogólnie cała idea i wygląd ziemi po takiej uprawie mi się podoba, i chciałbym jeszcze raz tak zasiać. Pytanie jak zrobić to dobrze. 

Opublikowano

Witam. Co sądzicie o strip-tillu w pszenicy? Praktykowaliście to u siebie? Jakie macie doświadczenia? Jak to się ma do uprawy konwencjonalnej jeżeli chodzi o stabilność plonu? Jakie macie porównanie uprawy strip-till pszenicy w latach suchych i mokrych? Zaczynam myśleć o całkowitym przejściu na uprawę pasową. Pytanie skierowane tylko i wyłącznie do praktyków tej metody uprawy. Pozdrawiam

Dnia 31.10.2020 o 17:18, mirekcich napisał:

Rob jak uwazasz, z tego co wiem Ci co stosują ST odchodzą od siewów jednoetapowych. Za wszelkie niepowodzenia będziesz Ty obwiniany.W kietrzu chyba tylko raz zasiali bocianem i podziękowali za tą technologie,ale tam mają wymagania,a nie aby wsiac

W Kietrzu byli bardzo zadowoleni, tam jest inna kwestia. Mają ok 12000ha i teraz ciężko było by im przejść od razu na strip-till. Logistycznie ciężko do ogarnięcia, druga sprawa to brak dobrych operatorów. Uwierz mi mam info z dobrego źródła, pozdrawiam!

Opublikowano
2 godziny temu, sQuash_544 napisał:

Witam. Co sądzicie o strip-tillu w pszenicy? Praktykowaliście to u siebie? Jakie macie doświadczenia? Jak to się ma do uprawy konwencjonalnej jeżeli chodzi o stabilność plonu? Jakie macie porównanie uprawy strip-till pszenicy w latach suchych i mokrych? Zaczynam myśleć o całkowitym przejściu na uprawę pasową. Pytanie skierowane tylko i wyłącznie do praktyków tej metody uprawy. Pozdrawiam

W Kietrzu byli bardzo zadowoleni, tam jest inna kwestia. Mają ok 12000ha i teraz ciężko było by im przejść od razu na strip-till. Logistycznie ciężko do ogarnięcia, druga sprawa to brak dobrych operatorów. Uwierz mi mam info z dobrego źródła, pozdrawiam!

Jak to ciezko przejsc na ST ???? Biorą usługe i sieją 😁 Jakos Ci ktorym zalezy na plonie kukurydzy z tego tematu mają odmienne zdanie o tej technologii i ja tez,bo praktykowalem i uwazam za kompletną ignorancje demontowanie łap przy kukurydzy,gdzie przy rzepaku jest ich dwa razy więcej! To moze najlepiej siac kuku w no till? I bedą wyzsze plony,przeciez klawiatura to przyjmie 😁 jednym z najwiekszych czynników plonotwurczych jest spolchnienie i nie zajezdzenie gleby,ot cała magia kina.

Opublikowano
11 godzin temu, sQuash_544 napisał:

Mimo wszystko uprawa ST jest wrażliwa na warunki pogodowe i wilgotność gleby (spier...każdy może ) natomiast  jesieną akutat w okolicach Kietrza nie ma zbyt wiele okienek pogodowych a pozatym TOP FARMS wnet będzie się zwijał więc po co ma inwestować w st