Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem w ST i QQ w monokulturze jest wręcz odwrotnie pod warunkiem siewu w tych samych rzędach Jednak w takim przypadku nieodzowne jest płytkie dwukrotne talerzowanie i oczywiście rtk .Niestety nie ma maszyny która bez talerzowania poradzi sobie z korzeniami QQ z poprzedniego roku  myślę oczywiście o siewie rząd w rząd  .Poza tym obsada po ST jest gorsza niż w tradycyjnym sposobie uprawy (odrzucamy anomalie pogodowe -suszę i ulewy) a przyczyną jest wilgotna gleba w której siewniki muszą pracować -oblepianie tarcz /redlic kółek itd. zawsze praca siewnika w przeschniętej glebie będzie dokładniejsza i tego raczej nikt nie przeskoczy

Opublikowano

Dlatego siejąc kukurydzę w ST jednym przejazdem większa część obszaru będzie obsiana w zbyt wilgotną glebę wyjątekiem będą działki które już nadmiernie wyschły w kwietniu gdy oczekiwały na siew ale to są pojedyncze przypadki V kl lub lepsze ale w trakcie ekstremalnej suszy wiosną. Dlatego ogólną możliwość siewu ST kukurydzy ja widzę tylko etapowo, uprawa oddzielnie, a siew oddzielnie gdy już gleba po przejeździe zęba spulchniająco nawożącego przeschnie z wierzchu.

Opublikowano

@RU68, nie mam doświadczenia w kukurydzy, ale buraki moim zdaniem gorzej rosną w rządkach ubitych przez traktor.

Opublikowano (edytowane)

dobra, to juz wiemy, ze w stripe najwazniejsze jest ph i wysoka zasobnosc gleby,pytane czy mozna tą zasobnosc podtrzymywac, dajcąc  nawóz w trakce siewu tylko co 75 cm? bo wychodzło by, ze strp tll trzeba sprzedawac z instrukcją obsługi i  moze niekoniecznie sie w niego pchac ,a nie jako perpetum mobile ...

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano (edytowane)

Tak można. Jak masz już wszystkiego na bogato to dajesz za ST zaczynając siać jednego roku od lewej następnego od prawej między. Rośliny to pompują do góry resztki rozkładają się i składniki bardzo powoli przemieszczają w dół.

I tu ciekawostka dla kukurydzy depozyt nawozów lepiej jak znajduje się po bokach niż centralnie pod rośliną.  Burak rzepak centralnie pod. Jeśli autor dr Hansgeorg Schönberger  zgodzi się lub opublikuje to dam znać.

Edytowane przez ansu
Opublikowano (edytowane)

Na kukurydzy się nie znam jak i na uprawie piachu, może coś nie tak zrozumiałem. Więc proszę się nie śmiać.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

A podpowiedz jaki producent coś takiego robi Ba nie widziałem siewnika który miał by dwie redlice nawozowe na rząd .A niedawno twierdził że nawóz przy rzędzie rozleniwia kukurydzę .A z lekka zwracam uwagę że niejednokrotnie ktoś kto ma odpowiedz na każde pytanie nie ma odpowiedzi na żadne .Poza tym niejednokrotnie jego wypowiedzi są źle tłumaczone . A jeżeli słuchamy uważnie jego wykładów na przestrzeni lat to on również zmienia koncepcje ja bym jego zaleceń nie brał zbytnio do siebie bo każdy jest profesorem na swoim jest tyle zmiennych że obcy nie jest w stanie tego ogarnąć  

Opublikowano (edytowane)

Wg mnie nawet mu nie chodzilo o redlice nawozowe a o dwa uprawione pasy obok tworzace duzy stozek odwrocony do gory nogami uprawionej gleby gdzie mogą  rozlozyc sie boczne korzenie kukurydzy.

W sumie jakos nie bylo jakiejs wielkiej fascynacji oh i ach ST czy ogolnie uprawa bezorkowa alr po krotce wady i zalety vs. orka ktora ma tez sporo zalet m.in. rownomierne rozmieszczenie materi organicznej  w profilu 30 cm gdzie gruberem zrobimy ok. na polowie tej glebokosci.

W sumie najciekawsza czesc wykladu byla o rsm i mieszaniu go z herbicydami jak i fungicydami oraz przykladowe dawki mikstury etc....jednym slowem bawic sie nie bac sie i uzywac zwyklych dysz do rsm.....

Edytowane przez Mikruss
Opublikowano
9 godzin temu, Mikruss napisał:

Wg mnie nawet mu nie chodzilo o redlice nawozowe a o dwa uprawione pasy obok tworzace duzy stozek odwrocony do gory nogami uprawionej gleby gdzie mogą  rozlozyc sie boczne korzenie kukurydzy.

W sumie jakos nie bylo jakiejs wielkiej fascynacji oh i ach ST czy ogolnie uprawa bezorkowa alr po krotce wady i zalety vs. orka ktora ma tez sporo zalet m.in. rownomierne rozmieszczenie materi organicznej  w profilu 30 cm gdzie gruberem zrobimy ok. na polowie tej glebokosci.

W sumie najciekawsza czesc wykladu byla o rsm i mieszaniu go z herbicydami jak i fungicydami oraz przykladowe dawki mikstury etc....jednym slowem bawic sie nie bac sie i uzywac zwyklych dysz do rsm.....

Do uzyskania szerokiego stożka wystarczy zastosować odpowiednio szeroką nakładkę na ząb . Moim celem w ST jest oszczędność wody QQ nawóz znajdzie sobie i wykorzysta go o ile jest w strefie korzeni a z tą wodą to praktyka pokaże .Profesorom płacą za wykłady które inni słuchają a nam płacą za umiejętne wykorzystywanie wiedzy .Na przestrzeni lat również zmieniają się zalecenia poglądy i maszyny .A my jeżeli  umiejętnie to zlepimy i wykorzystamy to uzyskamy efekty