Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwsze wrażenie z jazdy zetorem proxima 90 power. Strasznie skacze przy większej prędkości no i spalanie w transporcie bez wielkiego obciążenia jest ogromne.

Upuści powietrze z kół i będzie lepiej.

Opublikowano

Skakanie proximy da się przeżyć, ale spalanie ma spore w transporcie proxima power 100 wzieła więcej paliwa od 6-cylindrowego pronara 1221 a ll obydwa ciągniki ciagały taką samą przyczepe ze zbożem około 8,5 tony zetor jest jeszcze na dotarciu może dlatego to spalanie wyszło tak duże ma dopiero 50 mtg, motogodzin nijak nieda się porównać zetor bije szybciej motogodziny obydwa ciągniki zrobiły po 12 kursów do pronara dolaliśmy 55 litrów a do zetora 57 tylko że zetor na pełno jeżdzil 3 biegiem niechciałem go przeciażac.poza tym dużym spalaniem ciągnik jest ok ,mam nadzieje że to spalanie spadnie troche po pełnym dotarciu?

Opublikowano (edytowane)

Przednie obciążnik 400kg. Oponki mam 480 70 34 tył a przód 380 70 24. Transport polegał na wożeniu drzewa przyczepą jednoosiową na odległość 7 km. Dałem za nią 135tyś netto w pełnym wyposażeniu brak jest tylko przedniego tuza.

Edytowane przez Pieter1224
Opublikowano

Pronar mógł owalić trochę mniej litrów ze względu na moc uciągową. Po prostu miał lżej :D A i ogólnie perkinsy są oszczędne :)

Co do spalania to nwm. Wszystkie mają tą samą pojemność silnika.

Opublikowano

Zwróćcie uwagę na różnice w konfiguracjach tych ciągników w Czechach i w Polsce,

wymienione elementy są stansardowym wyposzrzeniem w Czechach

- różna (większa) masa modeli (prawdopodobnie w standardzie mają dobrane obciążniki)

- fotel Grammer Maximo w standardzie

- różne rozmiary opon (większe w standardzie dla 110 i 120)

- wyjścia chydrauliki 6+1 w standardzie

- klimatyzacja

- regulacja kierownicy

dane z oficjalnych stron:

http://www.zetor.cz/zetor-proxima-power

http://www.zetor.pl/zetor-proxima-power

Może warto kupić zetora w Czechach?

Tylko czy da sie to pogodzic z dofinansowaniem?

Opublikowano

Witam,na głównej stronie zetora widziałem proxime power z nowa maska,licznik jest podświetlony inaczej,siedzenie pasażera ma pas,wie ktoś może coś więcej jakich zmian dokładnie dokonano ? czy już są w sprzedaży takie modele.pozdrawiam :)

Opublikowano

Pany macie może jakieś namiary gdzie kupić tylni okrągły halogen roboczy firmy Osram do Proximy rocznik 2012, szukam i nigdzie nie mogę znaleźć a chcę mieć do pary z tyłu na błotnikach :)

Opublikowano

Z tego co widzę,to nic oprócz wyglądu sie nie zmieniło...

Szczerze,wolałem te maski,co są u mnie na proximach...

Nie zrobili zdjęcia łuku itp... a szkoda,bo to najważniejsza zmiana

Design to rzecz gustu, ale funkcjonalność już nie do końca:

1. rozstaw reflektorów roboczych w masce oraz kąt ich rozwarcia jest większy co daje szersze pole oswietlenia,

2. zintegrowanie płatów bocznych osłony silnika w jednym elemencie umożliwia odsłonięcie całego silnika przez uniecsienie maski, ale ogranicza dostęp do górnych jego elementow umieszczonych przy kabinie (rozwiązanie takie jest tańsze w produkcji),

3. zewnętrzny wyłącznik napięcia został przeniesiony pod kabinę przez co jest lepiej zabezpieczony przed wilgocią,

4. sterowanie klimatyzacji, oraz panel mocowania radia unieszczono na boku podsufitki z uwagi na przesunięcie do przodu szyberdachu,

5. owalne otwory nawiewów zastąpiono kratkami (jak w Forterra hsx) dzieki czemu rozprowadzenie powietrza jest precyzyjniejsze,

6. zwiększono ilość kratek nawiewnych umieszczając dodatkowe dwie z tyłu podsufitki,

7. zmieniono mieszacz powietrza wentylacji i klimatyzacji dzięki czemy powietrze z klimatyzacji i ogrzewania jest doprowadzane do wszystkich kratej nawiewnych (dotychczas ogrzane powietrze było kierowane do czterech nawiewow umieszczonych przy szybie a powierze chlodzone wyłącznie do dwuch nawiewów unieszczonych na wprost głowy operatora montowanych tylko z klimatyzacją)

8. prawdopodobnie będą dostępne również na polskim rynku silniki 16V o nieco wiekszej mocy, momęcie i niższym spalaniu- za to z DPF-em

9. jak się dowiem to napiszę

Opublikowano

powiem ze dzisiaj byłem na targach i widziałem zetora majora i z wyglądu jest ok jak za ta cene ale kabine ma bardzo liche i te plastiki ochydne cena 108 tys zl dobre wrazenie zrobila na mnie proxima z nowa maska naprawdę ciągnik godny uwagi ze stara maska tez fajny

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowniwów powerek.

Mam takie pytanko, czy jak jezdzicie swoimi powerkami to używacie sprzęgła nożnego czy tylko tego przycisku czerwonego? Ja osobiście bardzo żadko uzywam sprzęgła nożnego bo w instrukcji jest napisane i w serwisie też mi tak powiedzieli żeby tylko używać tego sprzęgła podczas podjazdu pod maszyny a co np. jak przyjdze ruszyć z dwiema pełnymi przyczepami? Ruszyć się ruszy ale ciągnik strasznie odpowiada przy tym. Napiszcie jak wy jezdzicie.