Skocz do zawartości

Massey czy NH ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

korbanek liczą Euro do 4 miejsc po przecinku i to z dnia kiedy będziesz miał wystawianą fakturę (to euro to liczą tak jak byś chciał je kupić w banku czyli po kursie "sprzedaży"

Opublikowano

Euro jest liczone wg. kursu sprzedaży w NBP, a ten jest ustalany na podstawie ceny waluty z dnia poprzedniego. Tak więc, aby dobrze wybrać kurs trzeba mieć kasę w tym samym banku co korbanek, co umożliwi zaksięgowanie wpłaty w tym samym dniu. Warunkiem jest posiadanie gotówki na koncie :) Ja płaciłem właśnie w ten sposób, gdybym zrobił przelew z BGŻ, a nie BZ WBK jak to zrobiłem to byłbym 4000zł do tyłu, takie były wahania kursu walut :D

Opublikowano

@dawid2009 wytargowaliśmy 37 tys euro netto za masseya 5435, także jeszcze sporo możesz utargować, @bogdan mam pytanie do ciebie, jak kształtuje się spalanie(minimalne, średnie, maksymalne) w twoim masseyu?

Opublikowano

u mnie dzisiaj był facet z JD z 80KM z zapasem mocy do 87 przeliczał z euro na złotówki po 3,7. znakomity czas na kupno ciągnika wszystko idzie w dół

Opublikowano

wcale nie taki znakomity:)

w JD zawsze bedziesz mial 50gr, promocje przedluzą

a euro bedzie oscylowalo o pomiedzy 4-4,2

przelicz tez ile zaoszczedzisz na paliwie biorac MF robiac 5tys h zaoszczedzisz okolo 35 tys

Opublikowano

z tą oszczędnością to może być różnie, raczej radził bym porównać wyposażenie w tych ciągnikach, bo może się okazać że "wszystko mający" JD nie ma połowy tego co MF w standardzie :(

Opublikowano

przelicz tez ile zaoszczedzisz na paliwie biorac MF robiac 5tys h zaoszczedzisz okolo 35 tys

Tak a niby jak to wyliczyłeś? :( W orce niby spali 2 litry mniej bo to perpetum mobile ma zainstalowane :( Weź mnie nie rozwalaj, tylko zejdź na ziemię.

Jakbym inteligentów z Korbankowa słuchał :(

Opublikowano

w białymstoku u dilera JD na ulicy elewatorskiej powiedziano przy mnie dla potencjalnego klienta ze JD serii 5R spala przy ladowaczu 6l, nie wiem ile w tym prawdy ale na tym sie opieram

moj MF przy ladowaczu spala 4l, przy beczce 6, przy agregacie 9-10, a przy plugu 4 zagonowy 10-12, zalezy od gleby

u mnie chodzi tylko w ladowaczu bo do tego zostal kupiony. Robiac 5tys h zaoszczedzi sie 10tys l ON (biorac pod uwage ladowacz, nie wiem jak z reszta) ale przy cenie 3,5zł wychodzi 35tys

wiem RobertBara ze JD sa oszczedne, widac to we wszystkich testach na spalanie ;-)

prosilbym bez zgryzliwosci, bo wydaje mi sie ze nie o to chodzi na forum.

Przedstawilem moje spostrzezenia wiec czekam na riposte

Opublikowano

w moim przypadku z tym MF to sie zrobiła chora sytuacja. rozmawiałem z dwoma dealerami i ten co miał tańszą oferte dowiedział się o drugim i powiedział ze nie chce mu wchodzić w drogę. a na tym samym ciągniku jest różnica w cenie ok 13 tyś. (i jak to nazwać???)

więc z ojcem po krótkim namyśle lekko zdenerwowani dwoniliśmy do konkurencji. był deutz- fahr, kubota, itd. ale nam najbardziej spodobał sie John Deere.

zaoferował nam serię 5080 (80KM z zapasem mocy do 87) i wyszedł nam za 219 tyś z turem. ale ma przyjechać do nas z Żabina Karniewskiego, przez telefon mówił ze bedzie takie coś za ok 210 - kwestia dogadania się.

i teraz jesteśmy w kropce bo nie wiemy co robić. Chętnie posłucham waszych wypowiedzi.

Opublikowano

ja mialem tak samo jak kolega:)

zadzwon do korbanka i powiedz o zaistanialej sytuacji i ze jestes gotowy zrezygnowac jesli nie dostaniesz ceny tego pierwszego dilera.

U mnie roznica byla w kwocie 20tys

Opublikowano

no i zadzwoniliśmy. ale dopiero jutro bedzie facet od tych spraw

Opublikowano

w białymstoku u dilera JD na ulicy elewatorskiej powiedziano przy mnie dla potencjalnego klienta ze JD serii 5R spala przy ladowaczu 6l, nie wiem ile w tym prawdy ale na tym sie opieram

wiem RobertBara ze JD sa oszczedne, widac to we wszystkich testach na spalanie ;-)

6 może 7 litrów pali mi dokładnie 100 konny JD w siewniku punktowym przy obrotach 1500 i prędkości około 8 km/h, także w ładowaczu bez najmniejszego problemu zamknie się w 5 litrach. No chyba że wjedziesz w super błoto, gaz do dechy to wiadomo.

Co do testów spalania to porównaj, w poście 614 jest link do zeskanowanego materiału z testu ciągników 120 koni

120 KM!!! Tylko z jakiej stajni? - Agrofoto.pl Forum - strona 31

Opublikowano

@Robertbara-możesz kol.Statkowi napisać że oczywiście to prawda jest z tą oszczędnością na paliwie-ale to co zaoszczędzi na paliwie w MF to wyda na naprawy-jak wiadomo MF-y słyną z bezawaryjności biggrin.gif a tematy na wszelakich forach rolniczych typu:

pomocy,help,Hilfe mój MF nie chce:jechać,podnosić etc (właściwe skreślić) to są tylko plotki,pomówienia złych ludzi biggrin.gif .

Statek-please uspokój się-żebym tak JD nie miał to może i uwierzyłbym-wiadomo też chciałbym żeby palił jeszcze mniej-ale jak na te osiemdziesiątparę koni myślę że nie jest źle (zresztą na wiosnę chyba pozbędę się TIER 2 biggrin.gif ).

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@jaro wymiana czy mały tuning?

Opublikowano

jeszcze nigdy nie spotkalem sie z opinia aby uzytkownik JD powiedzial ze pali malo. A naprawde uwierz ze jezdze w tej chwili i pytam sie uzytkownikow tej marki bo sam mam dylemat czy wziasc fendta 412 czy JD 6430 Premium.

zgadzam sie, w tym tescie JD nie wypadl jako paliwozerny ciagnik (zreszta istnieje duzo mitow, byc moze do nich zalicza sie spalanie JD)

Jestes pierwsza osoba ktora twierdzi ze malo pali, wiec masz odrebna opinie od wiekszosci, byc moze reszta nie potrafi ekonomicznie jezdzic co jest tez mozliwe.

ale kontynujac watek nawet jesli JD spali 5 a MF 4l to i tak oszczednosci wyniosa 17,5tys przy przepracowanych 5 tys h juz nie mowiac o wygodzie jazdy akurat w tym przypadku mamy do czynienia z dyna 4 vs powerquad plus

mam nadzieje ze jezdziles dyna-4 i wiesz o czym mowie gdyz ja ostatnio jechalem autoquadplus 24x24 i wydaje mi sie ze dyna-4 jest bardziej wygodna w uzytkowaniu

co do bezawaryjnosci to wiem ze seria 64** jest bardziej awaryjna od 54** no i czesci sa drogie;/ ale poki co nie mialem ze swoim zadnych problemow

ale skonczmy ten offtop, bo sprawa spalania byla nieraz poruszana

poza tym sam moze bede uzytkownikiem JD i sam sie przekonam ale rozwazajac go w zakupie spalanie ma dla mnie dosc duze znaczenie

Opublikowano

@jaro wymiana czy mały tuning?

Pan Pliszka pomoże mu wyzwolić się z okowów okrutnej normy biggrin.gif .

@Statek-może coś jest na rzeczy w tym co piszesz-bo i paliwożerny Zetor u mnie jest niepaliwożerny biggrin.gif

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@jaro to czekam na relacje czy Janek na sterydach, będzie miał jaja. :( Ile taki kox kosztuje? laugh.gif

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jaki przyrost można osiągnąć na tym silniku? Wiem, że ma, mam namyśli raczej to czy te 1800 będzie tego wartę. :(