Skocz do zawartości

Massey czy NH ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jakoś ogólnie przy pokręcaniu nie chce mi się wierzyć w zmniejszenie spalania. Jak spalanie zostanie bez zmian to jeszcze jestem w stanie uwierzyć, ale spadek...

Opublikowano

godzinowe zużycie sie zwiększy bo mocy będzie więcej, ale jednostkowe powinno spaść

jaro liczę na twój raport bo też myśle o wezwaniu tego speca :(

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@jaro ja przestałem na jednostkowe spalanie patrzeć przy testach ciągnika liczy się ile on łyknie na godzinę.

Opublikowano

@statek powiedzmy, że nie twierdzę że JD pali najmniej ze wszystkich ciągników, to nie o to chodzi. Po prostu pali adekwatnie to wykonanej pracy. Zapinam do niego 2 przyczepy 12 tonowe i na twardym rżysku rusza bez namysłu, obornik ładuje na HL-ke 15 tonową wjeżdżam dzisiaj w pole gdzie stoi woda, kipuje i nie bata, musi wyjść. Pług 4 skibowy obrotowy 2 m orki i też laby nie ma. Niech spali mi ten 1 l więcej ale wiem że jest pod butem i waga pustego ciągnika bez obciążników 4900 kg także niezły ma uciąg. Z ładowaczem i pełnym bakiem 5700 kg.

Co do porównania Dyna 4 i AQP to nie widzę za dużej różnicy, ja mam półbiegi w joystiku zamiast w rewersie, czułość zmiany można ustawić za pomocą kodów.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak, ale dużo zależy od charakterystyki silnika i reakcji na obciążenie. Zresztą pomiar spalania odbywa się statecznie, a przecież dochodzi jeszcze kwestia utraty mocy na układzie przeniesienia, który jest różny dla różnych ciągników.

Opublikowano

nie no wierze Ci, po prostu spelnia Twoje oczekiwania, tak jak moj MF, jest kupiony do tego aby malo palil i dobrze sprawowal sie przy ladowaczu.

przyznasz przeciez ze w przypadku gdy masz prawa reke na ladowaczu to nie zmienisz polbiegu bez zdjecia tej reki, a w MF masz taka mozliwosc.

Nie podoba mi sie wlaczanie biegow glownych w AQP, jest przyciskiem ale dzwignie trzeba popchnac i "znalesc przelozenie abcd itd a w MF wciskasz i nie musisz szukac tylko masz albo plus albo minus.

Opublikowano

MFem jezdzilem (na jazdzie próbnej) i faktycznie przełączanie biegów to bajeczna sprawa.

na temat JD nie bardzo moge cos powiedziec bo tylko widziałem w katalogu u dealera, ze zwyczajnie wciska sie przycisk, a w tych wersjach mechanicznych to dodatkowo trzeba uzywać sprzegła.

i tu moim zdaniem 1:0 dla MF

Opublikowano

zgadzam sie jaro teraz z Toba, faktycznie istnieje taka mozliwosc gdy ma sie ladowacz JD

przyznasz jednak ze jesli chodzi o wlaczanie zakresow w JD a MF tez jest roznica, siedzac w 6430 liczylem na to ze automat polega na tym ze przelacza mi wszystkie biegi a okazalo sie ze tylko polbiegi, wiec jesli ruszam z D to aby przejsc na E musze uzyc sprzegkla i nie dzieje sie to automatycznie. Juz NH ma lepsze rozwiazania.

Opublikowano

Ale masz sprzęgło w przycisku na dźwigni. Na pewno jest to bardzo dobre rozwiązanie bo skrzynia Auto lub Power Quad Plus jest prawie niezniszczalna. W MF to różnie, kilka osób już miało problemy ze skrzyniami.

Także prostsze rozwiązanie często jest dużo mniej kłopotliwe w dalszym użytkowaniu :(

Opublikowano

Napisałem prawie z prostego względu. Bałem się, że ktoś zapyta a co będzie jak nie będą wymieniane filtry i oleje? No wtedy to już będzie zniszczalna.

@statek nie chodzi tylko o elektronikę, bardziej o sprzęgła odpowiedzialne za zmianę pod obciążeniem zakresów.

Opublikowano

3 tys to u mnie ciagnik ma po 4 latach jako jeden z 4szt w gospodarstwie wiec uwazam ze to troche zanizona wartosc, skrzynia jako calosc powinna bezawaryjnie przepracowac okolo 10tys h nie mowie o sprzegle ktore z reguly zuzywa sie szybciej

Opublikowano

Zauważyłem, że kiedy by nie padł szlagierowy temat (żywotność elektroniki) to zawsze padają te same argumenty. Ja tradycyjnie rzucę, że zarówno Vario, jak i Dyny (4,6,VT) bardzo łątwo zarżnąć zrzucając biegi, półbiegi, lub zakresy przy pelnym bucie. W mechaniku nie zawsze się to uda. Wystarczy tylko zerknąć na stare Vario - jak ktoś chce to i parenaście lat pojeździ bezawaryjnie.

Warto zauważyć najnowsze oceny. jak bardzo przydało się wchłonięcie MF'a do AGCO:

http://www.rpt.pl/in...php?content=813

http://www.youtube.c...f/1/vnjm_FA18HA

zgarnięcie ciągnika i kombajnu roku, to nie lada osiągnięcie.