Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Tadeusz1212

MTZ 80 - problem z elektryka

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Tadeusz1212    2

Witam. Ostanio miałem problem z elektryka u MTZ 80 a mianowicie nie działało mi ładowanie i nie chciał odpalac. Ojciec cos pogrzebał w tym wyłaczniku prądu i było wszystko ok az do dzis. Dzisiaj nagle cała elektryka padała. Nie ma ładowania, nie działaja swiatała itd kompletnie nic. Prosze o pomoc co moze byc przyczyna i co nalezało by sprawdzic w tej sprawie. Z góry dziękuje. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Massey1993    15

skoro cos przy wlaczniku ojciec robil to moze go trzeba wymienic, mialem takie cos z wlacznikiem w masseyu bezpieczniki od halogenow mi palilo i wina byly wlaczniki


kupię przyczepę wywrotkę 4,5t, sprzedam ursus c330m 1991r, rozsiewacz KOS na podnośnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Sadek    542

Za zegarami powinien być bezpiecznik główny (taki szklany) i może on nawalił.


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pynczor    2

Może to być wyłacznik, ja tez w swoim MTZ'cie miałem wieczny problem z wyłacznikiem nie wyłaczał pradu albo wcale nie było aż wkoncu trafiłem na taki co działa już jakiś czas kiedyś znowu mi nie ładował to kupiłem nowy alternator (200zl) i ładuje na maks :) ostatnio nie palił mi na stacyjke to kabelek sie oderwał 5 min i zrobione musisz chwile posiedziec i popatrzeć popróbować bo wiele rzeczy jest podejżanych :)


mtz82, mtz82,mtz82,mtz80,wladymirec,pronar 1221A nie ma to jak miec cały wschód pod domem :)
21 November 09 rok wejście w AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trafik    0

Jeżeli jest to taka sama elektryka jak w pronarze 82a to zapewne spalił Ci się bezpiecznik (tzn. taki drucik) w klepaku, który łączy takie 2 śrubki :) jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś mogę porobić kilka fotek co gdzie i jak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolste    0

z ktorego roku masz tego mtz bo moze juz przewody trzeba wymienic ja miałem tak w swoim mtz i niemogłem doisc z elektrykom i cała wywalifem i wstawilem nowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

(tzn. taki drucik) w klepaku, który łączy takie 2 śrubki

Normalnie cytat dnia. Panowie nie piszcie jak jacyś gimnazjaliści. Co do problemu autora, to rzeczywiście może to być ten wyłącznik, jeżeli nie ma napięcia na stacyjce i nic nie działa. Ja bym zaczął właśnie od tego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tadeusz1212    2

Dzięki Panowie za pomoc... Tak jak pisaliście winny był ten bezpiecznik pod zegarami, ojciec go wymienił i problem zniknął. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grego    328

Witam może i ja się podepnę pod temat. Też mam problem z elektryką, nie gaśnie mi kontrolka ładowania akumulatora. Na zaciskach akumulatora niby ładuje bo jest napięcie podczas pracy 13,2 V trochę mało ale ładuje. Mtz jest bodaj z 89r. alternator jest z jakimś mostkiem z tyłu a koło kabiny są jakieś 2 przekaźniki. Niestety nie bardzo wiem jak taka instalacja działa. Może ktoś wie jak się za to wziąć, na polskich instalacjach się w miarę znam ale tu... ani schematu żadnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez WojtaS141095
      Cześć wszystkim. Słuchajcie posiadam jakiś czas koparko spycharkę JUMZ 6AM wersja budowlana. Mam ją jakoś miesiąc. Woda w chłodnicy co jakiś czas ubywala lekko, ale wczoraj kopiąc na swojej działce pod fundament zobaczyłem typowe przegotowanie się i brak wody w układzie. Jeszcze póki co olej był czarny. Dzisiaj zaczął rzygać mi przez korek wlewu oleju siwy olej. Rozumiem że 99% uszczelka pod głowicą. Macie jakieś doświadczenia z tym? Czy jest to w tych maszynach skomplikowany proces naprawy,kosztowny ? Co przy okazji powinno się wymienić ? Trzeba ustawiać zawory,cokolwiek przed montażem?

       


    • Przez the1mati1
      Witam. Otóż mam problem z rozrusznikiem przy Belarusie 820, rocznik 2011, rozrusznik jakiś szmelc białoruski siedzi tu od nowości. Otóż już drugi raz mi zblokowało bendiks. Ciągnik normalnie odpalany i gaszony, aż za którymś razem próbuję przekręcić kluczyk a tu słychać że tylko cewka wysunęła bendiks i żądnej reakcji. Wyciągnąłem rozrusznik a tu zblokowany bendiks, wysunięty i nie wrócił na swoje miejsce i nie da się go przekrecić. Z drugiej strony tam gdzie szczotkotrzymacz, rozsadziło całą obydowę i delikatnie przesuneło wirnik do tyłu. Jakieś dwa tygodnie temu podobna sytuacja, ale wymieniłem bendiks ( bo były delikatnie scięte frezy) , poskladałem to jakoś, też wysunłeo bendiks i go nie cofnęło i rozsadziło delikatnie obudowe, ale udało sie złożyć. W czym może być przyczyna że tak sie dzieję? Z cewką powinno byc raczej wszystko w porządku bo wymnieniana wiosną. GDzie szukać przyczyny?
    • Przez Rafaeloelo
      Witam potrzebuje pomocy okres orki pozyczyłem traktor od szefa, dzisiaj podnioslem pług zabezpieczylem żeby nie opadł i już nie chce podnosić jaka może być przyczyna? Poratujcie bo trzeba go oddać? Z gory dziękuję za zainteresowanie:)
    • Przez bbolas
      mam pewny problem bo mi cos swieca płomieniowa nie pobiera paliwa z zbiorniczka....z tego co słyszałem to swieca rozgrzewa sie i potem jest najprawdo podobniej elektro zaworek który puszcza paliwo do niej....ten gruby przewód elektryczny to najprawdopodobniej to jest od spirali która sie nagrzewa a jest jeszcze cieki przewodzik który dochodzi do swiecy...nie wiem czy to czasem nie jest od elektrozaworu który puszcza paliwo....jesli to ten cienki przewodzik jest od elektrozaworu to pod co jest podłaczony ?? pod stacyjke ??....
       
      prosze o jak najszybsza pomoc...
       
      z góry dzieki
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.