Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, grzegorzw1971 napisał:

Dobra ok,widze ze "Agrest" wie wszystko ,,inaczej" wiec pomocy tutaj sie nie znajdzie

Mądry wyciągnie wnioski.

Ty jesteś zaszufladkowany w tym co sobie wymyśliłeś i innej opcji nawet nie rozważasz. Wyżej masz zdjęcie obrazujące  jak to u mnie wygląda.

Jak chcesz chemię zgodną z prawem to możesz chyba reglone dosuszyć. Nie koniecznie zdrowo ale jesteś prawem chroniony.

Opublikowano

mozna reglone dosuszyc gryke ? nie zaszkodzi to pszczołom, pytam bo kilometr od mojej gryki sa ule, teraz jest mnostwo psczól bo kwitnie mocno jesscze i nie wiem czy im nic nie zrobie, wiem ze zabieg napewno bedzie poznym wieczorem robiony po zachodzie no ale 

Opublikowano

na dzień dzisiejszy nie ma środka zarejestrowanego do desykacji gryki żaden glifosat ani dikwat też nie ma rejestracji, tak że legalnie tego zrobić nie można a że ludzie robią to jest inna sprawa, kiedyś dawniej jak miało być szybko to się robiło tak -2 litry glifosatu 360 + 1 litr reglone

Opublikowano
7 godzin temu, grzegorzw1971 napisał:

Dobra ok,widze ze "Agrest" wie wszystko ,,inaczej" wiec pomocy tutaj sie nie znajdzie

Uwierz Agrest wie dobrze, a nie jak twierdzisz "inaczej". Jeżeli uważasz, że gryka nie pobierze glifosatu to sobie ją opryskaj, a później Ty i cała Twoja rodzina zjedzcie kaszę z tej gryki. Co do chwastów to można je zniszczyć po zbiorze i właśnie do tego służy glifosat, a nie do dosuszania czegokolwiek. 

Opublikowano (edytowane)

w gryce nie ma żadnych środków zarejstrowanych. takze proszę nie pisać głupot o zdrowiu itd.( reglone musi byc super zdrowe, skoro wymaga dodatkowych pozwoleń na handel ze względu na toksyczność. ) także najlepiej prysnąć pokosówką.  ktoś tu pisał że małe kaszarnie robią badania na glifosat. wiesz ile kosztuje takie badanie ? powiem ci że  na tyle dużo że nie robią tego.  w tamtym roku miałem 40 ha, 80 % poszło pod pokosówkę, 10 % glifosat, 10 % reglone. no i dzwonię do największego skupu w okolicy i mówię jaka sytuacja. padło hasło : dawaj wszystko razem.  rok wczesniej to samo, przyjechał jakis handlarz z działoszyna  i zapakował wszystko jak leci.  

są już ceny u was ? 

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano
z cenami to wyskoczą pewnie za 2 tygodnie jak nie później ,badania na glifosat to robią ci co wożą za granicę przeważnie , ciekaw jestem jak u mnie pokosowka sobie poradzi z gryką na tej górze gdzie połowa ponad leży 😂
Opublikowano
23 godziny temu, iron napisał:

, ciekaw jestem jak u mnie pokosowka sobie poradzi z gryką na tej górze gdzie połowa ponad leży 😂

Zobacz na zdjęciu jak u mnie plackiem leżała. Gość pięknie całość podebrał. W poniedziałek jak złapię jakiś kombajn to będę chciał ją zmłócić

13 minut temu, kellyq napisał:

Na lubelszczyźnie jeszcze zboże stoi a pokosówki już wyjechały, nie ma na co  czekać

U mnie pierwsi już 10 dni temu grykę omłócili - te wcześnie siane i na słabych stanowiskach.

Opublikowano

badanie na zawartość glifosatu kosztuje od 250 do 500 zł w zależności jak dokładne ma być to badanie, dobre laboratoria robią do 0,010 mg/kg

ale poza samym glifosatem robi się jeszcze badania na zawartość AMPA  jest to substancja na którą rozkłada się glifosat i to określa jak dawno i w jakiej ilości był stosowany glifosat, AMPA potrafi wyjść nawet pa 5 latach od zastosowania glifosatu w zależności jak często był stosowany i w jakich dawkach oraz w zależności od jakości i stanu  gleby

Opublikowano (edytowane)

Ja kiedyś kosiłem z pnia taka mokrą. Ale nie dużo. Kilka hektarów. Fortschritt 514 jakoś dawał radę. Nawet z sieczkarną. Z

Zależy w jakim jest stadium. Czy już usycha sama z siebie czy jeszcze kwitnie. Zależy...

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano

ja kosze co roku 300-350 ha to chyba się da bez problemu ,jest początek sierpnia a co nie którym widzę że mocno już się spieszy ,

pójdzie nawet zielona i niedojrzała bezpośrednio kombajnem tylko jaki jest tego sens może poczekać aż dojrzeje  nie kombinować i nie robić sobie dodatkowych kosztów

Opublikowano
Dnia 6.08.2018 o 18:09, turtojs napisał:

a mozna gryke kosic Bizonem bez robienia jakiegokolwiek dosuszania ? mam pierwszy raz i nie wiem czy to dosuszac tymi randapami reglonami czy tak kosic

My kosiliśmy grykę z poplonu na ziarno w październiku bizonem bez dosuszania i dało radę bez problemu, ale wilgotność była 22 %.

Opublikowano
Dnia 6.08.2018 o 20:13, iron napisał:

moja już zaczyna brązowieć ale czekam do 20.08 przynajmniej z pokosowaniem bo za szybkie spokosowanie to tylko więcej szkód robi

Czego się obawiasz ?

Opublikowano

no tak.  zwierzyna też lubi się w pokos wpakować choć i stojącą nie pogardzi. no i jak długo leży na pokosie tak jak w zeszłym roku (u mnie ok 3 tygodnie, ze względu na deszcz) to ziarno opada i porasta 

Opublikowano

Kiedy gryke planujecie zbierac? U mnie juz niektorzy tydzien temu pojechali ja suszyc. A co do stosowania glifo w gryce, to podejrzewam że polowa przeciwnikow glifosatu nawet nie patrzy co kupuje w sklepie. łatwo się mówi, zbieraj dwuetapowo, ale jak nie masz pokosówki w promieniu 30 km zeby ja najac na usluge, a sam zakup za 20 tys zeby rocznie ciac 10ha to ekonomii w tym nie widzę. Po drugie gryka nie tylko na konsumpcje idzie

Opublikowano
13 godzin temu, bizonlukaszZ056 napisał:

zasuszaliście może grykę saletrą amonową?

ciekawa koncepcja...trzeba by wypróbować

2 godziny temu, Matey napisał:

Kiedy gryke planujecie zbierac? U mnie juz niektorzy tydzien temu pojechali ja suszyc. A co do stosowania glifo w gryce, to podejrzewam że polowa przeciwnikow glifosatu nawet nie patrzy co kupuje w sklepie. łatwo się mówi, zbieraj dwuetapowo, ale jak nie masz pokosówki w promieniu 30 km zeby ja najac na usluge, a sam zakup za 20 tys zeby rocznie ciac 10ha to ekonomii w tym nie widzę. Po drugie gryka nie tylko na konsumpcje idzie

ja jutro kładę na pokos....to kup pokosówke to bedziesz robić usługi....no tak jeszcze na poplon i na materace,  lecznicze, z glifosatem :)