Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Callisto 100 SC, Racer 250EC, mieszanka Racer 250EC+Afalon Dyspersyjny 450 SC+ Lentipur Flo 500 SC. Badania prowadził zespół pod kierownictwem prof. Kazimierza Adamczewskiego.

Racer i Afalon powinny być dostępne.

Jeszcze uwaga z wniosków - zimna i deszczowa wiosna może sprawić, że pojawią się uszkodzenia gryki po zastosowaniu tych herbicydów.

W sumie od tego roku dostępny do gryki jest Boxer, Trivko i Fusilade Forte. Trivko i Fusilade Forte załatwią chwasty jednoliścienne.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Callisto 100 SC, Racer 250EC, mieszanka Racer 250EC+Afalon Dyspersyjny 450 SC+ Lentipur Flo 500 SC. Badania prowadził zespół pod kierownictwem prof. Kazimierza Adamczewskiego.

Racer i Afalon powinny być dostępne.

Jeszcze uwaga z wniosków - zimna i deszczowa wiosna może sprawić, że pojawią się uszkodzenia gryki po zastosowaniu tych herbicydów.

W sumie od tego roku dostępny do gryki jest Boxer, Trivko i Fusilade Forte. Trivko i Fusilade Forte załatwią chwasty jednoliścienne.

przetestuje afalon, ale na kilku m kw

Gość a1fe26c2
Opublikowano

W badaniach dawka była 0,75 l/ha po siewie i 0,5 l/ha po wschodach. Najlepsze efekty dał Callisto.

Opublikowano

Witam

Już nie długo planuję posiać grykę na działce po ziemniakach i  gorczycy. Jakie dać nawożenie przed  siewem, kiedy oprysk od chwasta i ile kg na 1 ha siać ?? Ziemia 4-5 klasy. I jak ustawić siewnik pod grykę ?? Z góry dzieki za pomoc

Opublikowano

W badaniach dawka była 0,75 l/ha po siewie i 0,5 l/ha po wschodach. Najlepsze efekty dał Callisto.

0,75 afalonu po siewie to nie wiem czy zwalczy jakies chwasty.

Masz gdzies te badania chetnie zapoznałbym sie z nimi. Mógłbys mi podesłać na PW?

Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Odnośnik do badań nad kontrolą zachwaszczenia gryki. Strony ogólnodostępne. Jedna z nich należy do IHAR. Z tą instytucją powinien być zapoznany każdy rolnik. :)

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

myślicie koledzy że panujące temperatury wpłyną na wzrost i plonowanie gryki? Bo jak patrze na mój łubin który jak wyskoczył na przełomie marzec/kwiecień i się zatrzymał w miejscu to sie zastanawiam jak gryka to zniesie

Opublikowano

Zasiałeś już? Nadają teraz mocne oziębienie i nocne przymrozki :/ Nieciekawie to wygląda... Łubin wczoraj oglądałem to ma 2 pary liści właściwych.

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Siana w terminie agrotechnicznym powinna sobie poradzić, może trochę mniej zaplonuje.

Gość a1fe26c2
Opublikowano

W zeszłym roku siałem grykę na początku czerwca. Plony były przeciętne. Może to skutek zachwaszczonego pola.

Opublikowano

Czasem na 4 dzień potrafi a czasem na 7. Zależy od wilgotności, głebokości siewu, temperatury. Raczej nic jej nie będzie. Jak wyjdą to pojedyncze sztuki bo temperatura nie powala.

Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku, przy ciepłej czerwcowej pogodzie gryka wschodziła po ok. 6 dniach. Trzeba było grykę siać nie wcześniej niż 15 maja, albo tuż po majowym ochłodzeniu ( w tym roku nadeszło kilka dni wcześniej - pierwszy przymrozek 9 maja).

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Mam nadzieję, że grykę posieje chociaż koło 25 maja bo w wielu miejscach jeszcze woda stoi. Dobrze, że teraz mam ciągnik większy to idzie w błocie bo c330 to nie wiem czy w tym roku bym posiał cokolwiek. Tam gdzie zaorałem na zimę muszę roundup-em opryskać bo zaczyna robić się zielono na polu. Na takie małe chwasty to myślę, że dawka 2,5 do 3l wystarczy. Niech już się ociepli to chociaż pola trochę przeschną.

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Wprawdzie to nie temat o ciągnikach, ale zwrócę uwagę na to, że ciągniki z napędem na jedną oś mają inny rozkład masy niż ciągniki z napędem na dwie osie i dlatego właśnie C330/C360 bardziej się grzebie niż jakikolwiek ciągnik z fabrycznie montowanym napędem na przednią oś. Rozkład mas wynosi 20%-80% dla ciągników z napędem na tył. 40%-60% dla ciągników z dwoma napędzanymi osiami. Późny siew gryki to późny zbiór. Ja miałem kłopot z pogodą - gdy gryka dojrzała, to popadał deszcz i trzeba było czekać minimum tydzień. Na szczęście dało się ją zebrać i nie było konieczności dosuszania.

Opublikowano

W zeszłym roku siałem grykę na początku czerwca. Plony były przeciętne. Może to skutek zachwaszczonego pola.

zdradzisz plon? bo jeśli zdecyduję się na siew to presja chwastów będzie ogromna

Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Plon 0.85T/ha. W tym roku można legalnie stosować graminicydy w gryce, więc perz nie powinien stanowić problemu.

Edytowane przez a1fe26c2