Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pilne, jako że siew coraz bliżej

Mam do wydzierżawienia troszkę nieuprawianych gruntów. Popryskac, zaorać, bronować i siać

Czy może pryskanie przedsiewne zbędne, presją perzu, zaorać, zabronowac teraz i za dwa tygodnie i siać 

Opublikowano

Też mnie to ciekawi. Być może uda się wydzierżawić coś od państwa i tam jest właśnie ugór. I szczerze zastanawiam się co tam zasiać w maju. Jest w opcji gryka, proso lub kukurydza. Dzierżawa na 3lata więc nie wiem.

Opublikowano
Dnia 1.05.2023 o 08:01, grzegorzw1971 napisał:

Czy wyjdzie sianie gryki kilka lat po sobie? I np po żniwach poplon żyto,rzepak,w kwietniu orka i znowu gryka?

Może z poplonem coś byś tego wyszło ale zbyt duży nakład pracy do zysku.z obserwacji po sąsiednich polach widzę że gryka 3-4 rok na tym samym stanowisku marna jest a czasem potrafi przepaść w gorszym pogodowo roku.

Opublikowano

Podobno Bor gryka lubi, przed kwitnieniem trzeba podać. Ja nie stosuje nic. Opady, temperatura, zapylacze. To trzy najbardziej plonotworcze czynniki, niezależne od nas. Później jakość gleby i jej zasobność.  A odżywka może da z kilka % więcej. Podobnie jak w zbożu ale nikt nie jest tego w stanie zbadać. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.04.2023 o 22:31, bortys2001 napisał:

Pilne, jako że siew coraz bliżej

Mam do wydzierżawienia troszkę nieuprawianych gruntów. Popryskac, zaorać, bronować i siać

Czy może pryskanie przedsiewne zbędne, presją perzu, zaorać, zabronowac teraz i za dwa tygodnie i siać 

zaorać i natychmiast zasiać trochę gęsciej

Edytowane przez Jan34
  • Thanks 1
Opublikowano

Kiedy planujecie siew? U mnie w środę lub czwartek.. planuje około 6ha obsiać ale w 12 kawałkach :D 

Robicie eksperymenty z nawożeniem?

Kawałek na wapnie, kawałek na oborniku i np kawałek na nawozie? Albo niekorzy nic nie dają?? 

Dnia 3.05.2023 o 20:27, bortys2001 napisał:

Czy stosujecie w późniejszym czasie odżywki, mikroelementy. Może warto coś dodać gdy np jeżeli będzie taka potrzeba będę pryskał na jednoliscienne

Moim zdaniem odżywka w gryce to kiepski pomysł.. Jeśli pod pokosówkę to można by było spróbować ale na kombajn to ciekawe czy za długo by nie była zielona? 

Opublikowano
10 minut temu, kysiekb napisał:

Kiedy planujecie siew? U mnie w środę lub czwartek.. planuje około 6ha obsiać ale w 12 kawałkach :D

Robicie eksperymenty z nawożeniem?

Kawałek na wapnie, kawałek na oborniku i np kawałek na nawozie? Albo niekorzy nic nie dają?? 

Moim zdaniem odżywka w gryce to kiepski pomysł.. Jeśli pod pokosówkę to można by było spróbować ale na kombajn to ciekawe czy za długo by nie była zielona? 

Ale nie azotową, bardziej bor

Opublikowano

ja dałem w tym roku pod wiekszą część dałem krędę 500kg/ha. na 8 ha rozsiałem polidap w ilości 100kg. z nawożenia azotowego to zaraz po siewie daje 150l rsm 26+3. na początku kwitnienia może wjade z borem, ale jeszcze zobaczę. 

w tym roku bede miał różnorodne działki, bo jedne z pełnym nawożeniem, jedne tylko z azotem i kilka ha po ugorze na którym nie planuje nawożenia, wiec sam jestem ciekaw co ten sezon pokaże.

wszystko idzie pod pokosówke i zbierane podbierakiem.

Opublikowano
Przed chwilą, Matey napisał:

ja sie wyrwalem i w piatek zasiałem dwie działki

może i dobrze

2 minuty temu, Taurus83 napisał:

Heder płachtowy czy zwykły? 

w pokosówce heder zwykły. W okolicy znajomy miał płachtowy, zdania były podzielone