Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

U mnie poplonem będzie gryka i gorczyca, bo miałem zanieczyszczony materiał siewny i mam grykę z gorczycą. Już po petkusie i przyznam, że mam więcej chętnych na gorczycę po 5zl na poplony jak na grykę. 

Moja gryka była dosuszana, stąd tylko pasza albo na siew. Młóciłem na pniu, tu zdjęciu widać komose ale na szczęście była tylko tutaj, ogólnie gryka była czysta. 

IMG_20220908_141648_copy_1040x780.jpg

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Ja tu widzę komosę a nie gorczycę czy grykę🤭

Była dosuszana więc tylko na paszę lub siew- jak to rozumieć?

Przecież gryka idzie właśnie na paszę lub siew. Kasza to też pasza dla ludzi😆

Ja jeśli suszona i doyebana temperatura to właśnie na siew się nie nadaje 

Opublikowano

Gryka to i tak się zawsze jakaś trochę wysypie,zostanie na polu,rozsiać może rozsiewaczem trochę rzepaku i talerzówką potraktować i do wiosny niech będzie? Wiosna znowu talerzówką i zaorać,nie wiem czy to dobry plan 

Opublikowano
27 minut temu, ravoj napisał:

Już po petkusie i przyznam, że mam więcej chętnych na gorczycę po 5zl na poplony jak na grykę. 

Bo gorczycy na poplon max 30 kg po 5 zł to jest 150 zł, chociaż u mnie na rynku po 7zł/kg, a gryki trzeba 80-100kg, po 4-5 zł/kg, więc rachunek jest prosty. 

Opublikowano
Dnia 11.09.2022 o 11:08, grzegorzw1971 napisał:

Gryka to i tak się zawsze jakaś trochę wysypie,zostanie na polu,rozsiać może rozsiewaczem trochę rzepaku i talerzówką potraktować i do wiosny niech będzie? Wiosna znowu talerzówką i zaorać,nie wiem czy to dobry plan 

Mam identyczny plan, poza rzepakiem. Zielone będzie do mrozów a na wiosnę orka i fasola. 

Z areału 1.4 ha sprzedałem 1250 kg gryki po 3zl i 750kg gorczycy po 5zl. Rekord zysku z tego pola. Teraz próbuje na lepszej ziemi, pół hektara na początek. 

Opublikowano
8 godzin temu, kellyq napisał:

Stanowisko po jęczmieniu, starczy jak na zimę potalerzuję a na wiosnę orka?

Na wiosnę kupiłem pole, rosła tam wcześniej pszenica i było tylko potalerzowane ściernisko na zimę, masa perzu. Przed siewem orka, bez wcześniejszego glifosatu. Nie chciałem pchać się w koszty bo w polu spora presją chwastnicy jednostronnej którą po wschodach gryki załatwił leopard 1l/ha. Także dla ograniczenia kosztów można w sumie takie uproszczone uprawy przed gryką robić jednak przy suchym okresie kwiecień- maj mogą być problemy ze wschodami.

Opublikowano

U nas przeważnie orają na zimę i potem jeszcze raz na wiosnę, ci co nie orają z wiosny to bardziej chwasty potem atakują. Także będę tak czy siak orał. Tylko to talerzowanie  zastanawia mnie. Było psikane ściernisko także ewentualny perz załatwiony. A ile przeważnie wysiewacie kg/ha czy tu też dotarła moda liczenia sztuk? Kiedyś u nas się dużo siało reczki to w siewniku było zawsze ustawiane na rozmiar szczeliny, na papierosa a dokładnie "popularne".

Opublikowano
Dnia 19.09.2022 o 09:12, Lukas3512 napisał:

Zależy jakie masz gleby, na piaszczystych z moich obserwacji wynika że ok 70-80kg jest optymalnie. Gryka szybko zajmie wolne przestrzenie bocznymi pędami i zdusi chwasty. 

Ja sieję co roku 100-110 kg jak jest bardzo sucho to i tak połowa nie zejdzie 

Co do jeszcze jednej orki wiosną to pierwsze słyszę u nas nikt tak nie robi 

Opublikowano

Witam panowie czy gryke mozna bez problemu wysuszyc w suszarni pedrotti przewoźnej? Pytam bo jak pytałem znajomego to coś mówił że zmieli czy cos takiego...