Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zawsze takie ruchy wykonują że niby z ukrainy będzie dużo, że chińska płynie już, że na litwie ekologicznej to ile chcesz tylko jakoś nikt nie przywozi bo na ukrainie cena wyższa niż u nas na razie, litewskiej ekologicznej nikt nie chce bo towar nie pewny w tamtym roku też tak zdołowali cenę na chwile a później eko była po 3tyś

Opublikowano

typowa zagrywka, co roku mowia o tej litewskiej ekologicznej tylko podobno w tamtym roku nakupili i kiepska kasza z niej wychodzila, wiekszosc nasion to dzika gryka ktora jak wiadomo nie chce sie wylupac i kaszy z niej nie ma.

W tym roku po gradach nie mam gryki, ale kto ma i nie pili go z hajsem niech przytrzyma do wiosny

Opublikowano

A mi się wydaje, że akurat w tym roku jest gryka. Sam nie siałem, ale to co było w okolicy wyglądało pięknie. Wielu mówi o plonach około 2 t z ha.

Mi wydaje się, że znowu nadszedł paro letni dołek cenowy. Drogie nawozy i tanie zboża, ziemia w rękach dwuzawodowców -  popychają wielu do siewu gryki z racji minimalizowania kosztów produkcji. A to dobrze nie wróży. No i oczywiście dopłaty do gryki  - jak się dopłaca to się nie opłaca!!!

Opublikowano

Panowie , sprawa wygląda tak - kupują grykę po 1100-1300 ale desykowaną. I kasza z tej gryki zostaje w Polsce bo nie ma szans na eksport do Niemiec bo tam robią badania i nikt tego syfu nie kupi. Moim zdaniem desykowana nie powinna być droższa niż 1000zł/tona bo kasza z tego to syf - równie dobrze można kanapki roundapem popijać. 

Gryka zbierana w tradycyjny sposób ma swoją cenę tylko trzeba zrozumieć jaki produkt się ma. Dzisiaj załadowałem 14 ton po 1780 netto.  I tylko dlatego w takiej cenie bo brał stały odbiorca.

Opublikowano

super cena. mi wczoraj to samo handlarz powiedział że dysykowana glifosatem nie przejdzie bo odbiorcy za granica robia badania. zresztą to było pierwsze o co zapytał. powiedział że reglone jeszcze przejdzie. ja prysnąłem kawałek gryki reglone bo mi się pokosówka zepsuła. dawka 3l/ha i słabo ją bierze, w tamtym roku pryskałem 2l/ha i po dwóch tygodniach uschła do połowy wysokości. ja chyba ostatni rok grykę sieję ze względu na leśne stworki

Opublikowano

Witam!Jestem dość nowa jeżeli chodzi o rolnictwo.Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych:

potrzebuję przewiać grykę.Jaką wialnię polecacie?Grawitacyjną czy z sitami?

Chodzi mi o coś nie drogiego,ponieważ w przyszłym roku planuję zakup czegoś konkretnego.Cena ok 700-800zł.Proszę o pomoc;)Podrawiam

Opublikowano

Witam!Jestem dość nowa jeżeli chodzi o rolnictwo.Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych:

potrzebuję przewiać grykę.Jaką wialnię polecacie?Grawitacyjną czy z sitami?

Chodzi mi o coś nie drogiego,ponieważ w przyszłym roku planuję zakup czegoś konkretnego.Cena ok 700-800zł.Proszę o pomoc;)Podrawiam

A jaką ilość masz do przewiania? Bo za te pieniądze to kupisz zdezelowany zwykły młynek i trochę się urobisz.

A prawda jest taka, że kasiarze kupują grykę po kombajnie, puszczają na petkusa i płacą Ci za wagę po odczyszczeniu. Śmieci odbierasz lub nie.  Przynajmniej tak jest u mnie.

Więc teraz zasadne jest pytanie czy warto szukać wialni.

Opublikowano

może sypie po 5 ton nawet ludzie mają fantazje nie wiem czy jest zmowa ale nikt nie chce się wychylać z wyższymi  cenami ale miałem wczoraj 3 telefony z pytaniami

czy już sprzedaje i jakie są moje oczekiwania cenowe