Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, micgal39533 napisał:

Oczywiście że można ale proponuję poczekać z tydzień dwa żeby chwasty wyszły i wtedy dać stomp i roundap razem

Kurde nic się nie stanie dla czosnku jak np tydzień po posadzeniu dostanie roundap? Bo kurde trochę się boję 🙂 nigdy tego nie robiłem 

Opublikowano

czyli za płytko sadzony zdarzało się ze czosnek zaczynał wychodzić zimą z ziemi ale to jak ziemia zmarzła a potem przyszło ocieplenie i on przeszedł proces jaryzacji i wtedy zaczynał rosnąć miałem kiedyś hiszpana na zimę miał 10cm i po 3 piórka i nic mu się nie stało więc myśle że nasz polski da sobie radę

14 godzin temu, Kobrarj455 napisał:

Mam problem, bo ostatnio u nas bardzo wysokie temperatury nawet ponad 20 stopni i dużo wilgoci i dziś już widziałem jak czosnek zaczyna się przekuwać. Nie zaszkodzi mu jak przyjdzie mróz? 

obsypnik i obsypać jak ziemniaki tak mi wpadło do głowy

Opublikowano
4 godziny temu, Tomaszbyk napisał:

Witam. Co robicie z odpadami czosnku co zostają z sadzenia. Chodzi mi o te małe ząbki i środki. Gdzie to można sprzedać?

zazwyczaj te jak to u mnie na to mowią serduszka sprzedaje sie temu odbiorcy co zabiera dobry towar w tym roku po 3zł kg

hyba że ktoś skoczek temu skrzynke temu dwie a potem jak zostanie jakiś odpad to nikt nie chce 

5 godzin temu, asus921 napisał:

Sprzedam czosnek sloniowy.Tanio. Zabki od 1 do 2zl

ile tych ząbków masz daj foto

Opublikowano
9 godzin temu, grys napisał:

czyli za płytko sadzony zdarzało się ze czosnek zaczynał wychodzić zimą z ziemi ale to jak ziemia zmarzła a potem przyszło ocieplenie i on przeszedł proces jaryzacji i wtedy zaczynał rosnąć miałem kiedyś hiszpana na zimę miał 10cm i po 3 piórka i nic mu się nie stało więc myśle że nasz polski da sobie radę

obsypnik i obsypać jak ziemniaki tak mi wpadło do głowy

Sadziłem 10-11 października, sadzarką 3 rzędową na głębokość 4-5 cm. Po sadzeniu wałowanie.  Gleba bardzo dobrze spulchniona i uprawiona. Zastosowałem nawóz donasienny i może to problem razem z wysoką temperaturą. Jak dalej będzie ciepło i wyjdzie to zastanawiam się na ścieleniem słomy na zimę i może potem obsypać jeszcze ziemią. 

Opublikowano

ja sadzę na minimum 8 cm oczywiście mieżone od leżącego zombka czyli dół rdliczki minimum 10cm to też ze względu na to żby nie uszkadzać go pielnikiem też zawsze daję nawozy donasienne i nigdy nie było takich problemów 

Opublikowano
18 godzin temu, Tomaszbyk napisał:

Witam. Co robicie z odpadami czosnku co zostają z sadzenia. Chodzi mi o te małe ząbki i środki. Gdzie to można sprzedać?

Rozdaje po rodzinie po worku

Opublikowano

herbicydy doglebowe skuteczniejsze gdy grud nie... gdy równe pole po wałowaniu, (pendimetalina, Bandur itp)

martwocie się czy czosnek nie wymarznie jak powyłazi
My mamy cebulę ozimą sianą w połowie sierpnia i już ma ze cztery szczypiory, to jest dopiero ryzyko na wypadek mroźnej i bezśnieżnej zimy, z góry się zakłada że nie przezimuje statystycznie co trzecią zimę choć przez ostatnie co najmniej cztery jakoś przetrzymywała, no ale co to były za zimy?