Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@volvo Cultor/Mitas/Kabat Ta sama półka jakości więc nie wiem czy tu się szczycić,każdy zachwala swoje skoro ktoś ma opony 5 lat powiedzmy i nie miał żadnych problemów  a bieżnika ubyło mało to czemu ma nie pochwalić?

Opublikowano

Jak Cultor a mitas to samo,mitas produkowany w serbi lub cultor w czechach albo na odwrót.Cultor i Kabat sa za krótko na rynku żeby oceniać choć na Cultory i Kabaty nie było zwrotów więc przestań wyjedżać z opinią czego nie miałeś.... a nie jest do końca sprawdzone.

Opublikowano

mitas szału nie robi, było kilka przypadków że napędowe pękały bo fabryka dała ciała

mam na przodzie 18 i jedna się rozeszła na boku, w 16 też były takie przypadki, więc nie ma co iść w te gumy, szczególnie że cena za parę to przynajmniej +100zł na przód w porównaniu do kabata

Opublikowano

@Adi96 nie miałem cultora bo nie chciałem. wolę mitasa, kabata i kormorana. I wszystkie sobie chwalę. Albo sprzedajesz cultory i je ciągle reklamujesz albo kupiłeś je i teraz innym też wciskasz ten szajs. Każda duża firma ma różne linie produktów, najtańsze są budżetówkami, byle co byle tanie. Droższe linie są lepsze. Tak więc nie wyjeżdżaj mi że mitas i cultor to to samo. Patrz trelleborg i maximo.

Opublikowano

Od kiedy ja wciskałem komuś Cultory? Jak ktoś się pytał o opony mówiłem żeby Kabaty brał lub Taurusy,jeśli ktoś pytał mnie o Cultory to dawałem swoją opinię.Nie nie sprzedaje i nie reklamuje ja tylko mówię co zaobserwowałem u siebie.Skoro nie miałeś to po co takie rzeczy wypisujesz że szajs? No typowy polak Nie miałem nie posiadałem ale się wypowiem.Tak samo jeden kolega ma 10 lat BKT dawał foto jak wyglądają po 10 latach i został prawie że zjechany bo BKT dobrze wyglądała i jak to możliwe.Prawie to samo bo Cultor Grupa Mitas a Mitasy się trafiają z Serbi tylko mają inne oznaczenia na bieżniku ale model bieżnika ten sam.Jeśli Cultory przepracują mi 5 lat bez niespodzianek to będe mówił że to dobry zakup ten sezon pójdzie jako 4 

Opublikowano

@Adi96 jak nie wciskasz cultora? W każdym Twoim poście wymieniasz tą markę. Mają cultory w moich okolicach, widziałem i przez to nie kupuję takich. Masz 4 lata oponki i twierdzisz że są dobre? Moje kormorany mają 11 i mogę napisać że są super. A bkt bez komentarza, nawet mój znajomy wulkanizator mi je odradził bo ma pełno reklamacji.  Kupujmy POLSKIE produkty!!! Bo niedługo tylko g...o będzie nasze.

Opublikowano (edytowane)

Ty rozumiesz co napisałem że jak będą miały 5 lat to mogę powiedzieć że dobry zakup bo minimum trzeba 5 lat żeby powiedzieć o wytrzymałości opony.Jak masz 11 lat i nic się nie działo również bardzo dobry zakup.Doskonale wiesz o tym że nie produkują tak wytrzymałej gumy jak kiedyś z wyjątkiem z tych wysokich półek.Tylko przypominam ci że temat jest do opon do 60-tki tylko prawdziwy napaleniec kupi opony bo 2 tyś z hakiem za jedną 

Edytowane przez Adi96
Opublikowano

Przy dzisiejszych cenach paliwa kupowanie "tanich" opon diagonalnych to głupota. Jeżeli @Adi96 twoje opony nie mają zgodnie z tym co wymagasz 5 lat to po co je polecasz innym? Sam jak zwykle sobie zaprzeczasz. A druga sprawa jak kupisz opony za swoje a nie za tatowe dutki to wtedy się wypowiadaj.

Opublikowano (edytowane)

Za taką kasę to diagonalne mitasy lub alliance. A takie http://sklep.saami.pl/product/6386/opona-169-28-333-144a8141b-tl-alliance-42085-28-lesna.html ma mój sąsiad, są niezniszczalne. Ewentualnie trochę dołożyć i mieć super https://www.olx.pl/oferta/opona-rolnicza-taurus-16-9-r28-420-85r28-480-70r28-CID757-IDkWY9A.html#5076fa8593  albo najwyższa półka https://www.olx.pl/oferta/opona-rolnicza-kleber-16-9r28-420-85r28-CID757-IDfYErF.html#5076fa8593

Edytowane przez volvo
Opublikowano
30 minut temu, volvo napisał:

Przy dzisiejszych cenach paliwa kupowanie "tanich" opon diagonalnych to głupota. Jeżeli @Adi96 twoje opony nie mają zgodnie z tym co wymagasz 5 lat to po co je polecasz innym? Sam jak zwykle sobie zaprzeczasz. A druga sprawa jak kupisz opony za swoje a nie za tatowe dutki to wtedy się wypowiadaj.

hmm nie zgodzę się.
Mam 3 ciągniki. Z10145 i tam są radialki, Belarus 952.3 i tam też są radialki i następne będą radialki.
Mam też Ursus C330M i tam są radialki ale łyse, myślę wstawić diagnonalne bo ciągnik robi jako miotła na podwórku i czasem metry w lesie wyrobić. Jest sens zakładać radialne? Wg. mnie nie.

Opublikowano
28 minut temu, volvo napisał:

Jeżeli robisz w polu to tylko radialki. Dałem 2 propozycje radialek w swoim poprzednim poście.

Te pierwsze to tez radialne?

Te lesne?

Opublikowano (edytowane)

Już się uruchomił i znowu zaczyna się to samo.... Aż się po fatygowałem i cofnąłem się o kilkanaście stron tego tematu.Dwa razy zachwaliłem Cultory a w NIE W KAŻDYM poście jak ty to ująłeś.Jak tego nienawidzę jak ktoś mi wmawia czego nie było.Mało tego w 40 STRONIE tego tematu wyjaśniłem ci co mi nie pasuje w tych oponach i czemu nie wziąłem Radialek.Teraz mi powiedz fachuro jaki jest sens zakładania mi opon radialnych w moim przypadku przy areale  4 Ha ornego  do tego 2,5 ha łąk i robienia 100 motogodzin z hakiem w sezonie.Spalanie c-360 z pługiem 3 skibowym na hektar na moich ziemiach wynosi plus minus 13 litrów.Do opon radialnych musiałbym dołożyć 1200 zł,przy radialnych różnica w spalaniu była by może litr lub koło tego  mniej na hektar.Na zaoranie tych 4 ha wystarcza mi pełen zbiornik  włącznie z nawrotami.Czyli 4 litry  na  4 ha plus pracę uprawowe podobna ilość  czyli 10 litrów lub kilkanaście przez cały rok.Pomnóżmy  przez 5 lat czyli 50 litrów razy 4,50 zł za litr paliwa to jest 225 zł  przez 5 lat  10 klat 550 zł jest zaledwie połowa tego co musiałbym dołożyć do radialek.Pytanie następne brzmi jak będą wyglądały moje opony po 10 latach czy nie będę musiał zmienić a może będą 15 lat o ile jeszcze będe uprawiał tym ciągnikiem.Ktoś na tej właśnie 40 stronie wspomniał jeśli ciągnik nie robi za dużo to ta inwestycja nie opłaci się dlatego z tego prostych obliczeń uważam że diagonalne to nie jest stara pieniędzy tylko jak mówiłem każdy kupuje na swoje warunki.Dzisiaj jak bym miał kupować wziąłbym radialki na pewno jak mówiłem wcześniej ale podliczyć wszystko  diagonalne wystarczają.Do tego paliwa mam jeszcze zwrot  1 zł na litr wychodzi mi 3,5 zł za litr ON lub kupuje samemu Ruskiej po 3,5 zł wychodzi na to samo.Dam zdjęcie żeby ci rozjaśnić maksymalnie co mi nie pasowało że opona jest bardziej w kształcie litery V niż prostej lini nie jest zakryty w pełni rant felgi,przy zrywce drewna jak najeżdżałem na pieńki miałem korę pomiędzy felgą a oponą po jakimś czasie kora sama wyszła.Odkryty rant jest tak samo w kabatach.W radialnych jest zrobiona specjalnie pod to dodatkowa nalewka w Kelbergach ładnie to widać.Jak ktoś ma kupować diagonalne to pewnie że kabaty ,jak kogoś stać i ma przynajmniej  5 ha dobrej ziemi niech kupuje Radialki do 60-tki,w moim przypadku wystarcza co mam ja nie narzekam jeśli chodzi funkcjonalność tych opon.Dla osób które chcą kupić zawsze doradzam żeby wziął lepsze niż co ja mam bo np Taurusy sprawdzony towar2109829

Edytowane przez Adi96
Opublikowano

Te pierwsze są diagonalne, @Adi96, nie obchodzi mnie co ty nim robisz i po ile kupujesz paliwo, jak coś komuś radzę  to ma być porządne a nie jakiś badziew.

Zachwalaj Polskie opony a nie ten szajs. Amen

Opublikowano (edytowane)

Aha czyli twoim tokiem rozumowania iść polecisz komuś ciągnik o mocy 150 km na powierzchnię 10 Ha bo to porządna maszyna a nie badziew... Napisałem różnica między diagonalnymi  a radialnymi.Poprałem to Argumentami a teraz mówisz że cie to nie obchodzi.To co mi zarzucasz że wziąłem diagonalne zamiast radialnych ty w ogóle nie liczysz się z czyimś zdaniem i jakie kto ma warunki to co ty chcesz polecać.Narzucasz jedno i to samo na wszystko....

P.S Z przodu mam kabaty mądralo.A 14.9 Weszły od 2016 roku

Edytowane przez Adi96
Opublikowano

Cultor kosztuje mniej więcej tyle co kabat. Porządne znaczy adekwatne do tego co robi i dobrej jakości. To ty nie wziąłeś tylko twój tatunio... Widzisz ile razy minąłeś się z prawdą?

ps. nie jestem wróżką by widzieć co twój tata kupił z przodu. 

Opublikowano (edytowane)

Ty no Kupowałem 2014 w roku,Do wyboru miałem Petlas BKT i allaince a one są z Indi wybrałem na rynku najlepsze jakościowo dostępnych opon.Nie ważne kto kupił ważne że są i nie wszystko ojciec kupuje bo cześci kombinowałem oryginały i kupowałem za swoje i po drugie co ty zaglądasz do portfela? .Skąd ta pewność że Kabat takie dobre? Mówię opony są od 2 lat rynku poza tym jak się sprawują się w polu nie możesz powiedzieć nic więcej.Na pewno nie minąłem się z prawdą nie więcej niż ty tu przez ostatnie 15 stron 

Edytowane przez Adi96
Opublikowano

Nic nie rozumiesz, kolega był na szkoleniu w Danii- był zaskoczony tym że Duńczycy kupują głownie swoje produkty. Kupujmy swoje, polskie. dajmy zarobić naszym firmom, 

niech te podatki zostaną w naszym kraju. Mam dwa ciągniki, 6 opon ma napis Made in Poland, moja corsa ma 8 polskich opon. Zawsze staram się kupować polskie produkty.

Nie mylić z firmami typu ursus czy hart które pod swoją nazwą sprzedają co podleci. A gdzie ja minąłem się z prawdą? Polecam zawsze to co dobre i nasze, Polskie.

Opublikowano
1 godzinę temu, volvo napisał:

Kupujmy swoje, polskie. dajmy zarobić naszym

popieram, większość myśli że jak giermańskie to cacy, a to że produkowane w P.R.C itd to nie ważne ;)