Skocz do zawartości

Tur na linkę i zdejmowanie bel z przyczepy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem tura na linkę do ładowania balotów słomy i pojawił się problem zdejmowania bel z przyczepy(igły są pionowo w góre) Czy tak sie da zdejmować czy kombinować drugą sekcję lub prostowody?

Opublikowano

Da się ściągać bo sąsiad jakoś rade daje.

Po prostu bela nie będzie równo nabita na widły i może się trudniej nabijać na nie, przez to że pójdzie po ukosie, ale najpierw spróbuj.

Opublikowano

Po prostu ustaw sobie widły tak, żeby dobrze wbijać w belę leżącą na ziemi i po kłopocie. Ja mam zwykłego Tura na c-360 i ładuje nim dwie warstwy na HW 80 i zdejmuję też bez problemu.

Opublikowano

nabijasz bele troche na widły troszeczke do góry troche do tyłu ruszysz i belka bendzie się ssuwała i ty wtedy traktorem do przodu i bela jest równo nadziana na widłach

Opublikowano

Ja ładuję 2 warstwy na przyczepę z Metaltechu i nie ma problemu.Kolega @Ursus na fotach ma 2 zęby ja mam wszystkie i nabijam ale nie za mocno bele poniżej środka tak, że jak unoszę belę do góry to ona przechyla siędo przodu(jest prawie w poziomie),ładuję na przyczepę,pociągam za linkę i jazda do tyłu.Niekiedy potrzebna jest pomoc żeby przytrzymać belę(można nawet widłami)jak za mocno nabijesz.Widłów nie przestawiałem.

Opublikowano

@lukasz345

Jakie masz kolce na widłach i ile sztuk? Jeśli masz standardowe walcowe pręty zaostrzone tylko na końcach to proponuje zamienić je na cztery kolce zwężające sie po całej długości, są mocniejsze, dużo łatwiej sie je wbija i wyjmuje. Krótsze czarne to ok. 35zł sztuka a dłuższe czerwone z przegięciem za gwintem ok. 65zł sztuka.

W małym ładowaczu widły ustawiłem tak że po opuszczeniu do ziemi kolce są poziomo, a przy zdejmowaniu beli z przyczepy zadzierają sie do góry, dlatego podczas nabijania jednocześnie podnoszę bele. Generalnie nie ma większych problemów.

Nie zgodze sie że tur na linke to kompletna porażka bo jeśli chodzi o załadunek bel z pola to sprawniej mi idzie prostym turem na linke, niż dużym trzysekcyjnym z chwytakiem do bel - mniej kombinacji :rolleyes: Także do czegoś sie nadaje :huh:

Opublikowano

Ja też mam zwykłego tura na linkę założonego do T-25 i trochę kombinowania było na początku, ale jak już wyczujesz co trzeba zrobić ile podnieść ile cofnąć(tak jak koledzy wyżej pisali) to robota nieźle nawet idzie :rolleyes: jeden znajomy założył do tura na 330 drugą sekcję i muszę przyznać że fajnie mu to chodzi

Opublikowano
@lukasz345

Jakie masz kolce na widłach i ile sztuk? Jeśli masz standardowe walcowe pręty zaostrzone tylko na końcach to proponuje zamienić je na cztery kolce zwężające sie po całej długości, są mocniejsze, dużo łatwiej sie je wbija i wyjmuje. Krótsze czarne to ok. 35zł sztuka a dłuższe czerwone z przegięciem za gwintem ok. 65zł sztuka.

W małym ładowaczu widły ustawiłem tak że po opuszczeniu do ziemi kolce są poziomo, a przy zdejmowaniu beli z przyczepy zadzierają sie do góry, dlatego podczas nabijania jednocześnie podnoszę bele. Generalnie nie ma większych problemów.

Nie zgodze sie że tur na linke to kompletna porażka bo jeśli chodzi o załadunek bel z pola to sprawniej mi idzie prostym turem na linke, niż dużym trzysekcyjnym z chwytakiem do bel - mniej kombinacji :rolleyes: Także do czegoś sie nadaje :huh:

2 sztuki takie jak o kolegi @Ursusc385 z tym że na fabryczne otwory. Założone są na nie redukcje z 1.5 cala na 1/2 cala i dokręcone.