Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie.

Mam siewnik poznaniak, jeszcze ten na kołach od syrenki. I w tym problem ze ten siewnik ma takie rurki z dziurką a przy szkrzyni jest taki bolec, i tą rurke sie wkłada na ten bolec i zatyczką sie zapina, niebyło by w tym żadnego problemu gdyby mozna było dostac w sklepie takie rurki. Pytałem w agromie i maja tylko takie rurki do siewników nowszych. Czy ma kto jakies dojcia do tego typu rurek????/

Opublikowano

Ja mam Poznaniaka z 90 Roku :)

Sieje min Rzepak I zboża

nie mogę na niego złego słowa powiedzieć ;)

Jest w nim 0 rdzy bo odnowiony jest na czerwono (jako nowe wychodzą) Po każdym sezonie jest wydmuchany (nie myty) i Stoi w garażu.

Opublikowano

Panowie podpowiedzcie czy dobrze myślę mam Poznaniaka wszystko ok tylko niekiedy resztki pożniwne i między tylnymi redlicami a przednimi jest tak mała przerwa że się zapychają i musisz zatrzymać się podnieść cofnąć mam taki plan aby ten z przodu rząd redlic skrócić o ok 5 centymetrów (utnę te płaskowniki i odetnę te 5 cm i pospawam ) i będzie większa przerwa co koledzy na to gorzej nie powinno być tylko lepiej

Opublikowano

Witam,

orientuje się ktoś gdzie można kupić płaskowniki, które są w sprężynach od redlic? Z dostaniem sprężyn nie mam problemu, natomiast jest kłopot ze znalezieniem płaskowników. Jest jakiś sklep www, który je oferuje, bądź normalny sklep wysyłkowo? Czy szlifierka i "mały majsterkowicz" :D

Opublikowano

Przeoczyłem temat mnie interesujący piszecie że przedłużacie drugi rząd redlic ,ja tak wstępnie teraz myślałem nad tematem i chciałem skrócić pierwszy rząd redlic byłoby szybciej i prościej ale lepiej się spytać tych co już przerobili

Opublikowano

Istnieje szansa założenia docisku redlic do poznaniaka? Obecnie jest na ciężarki, a myślę nad zrobieniem tak jak w nowszych modelach. Jak wgl taki docisk działa, mogę prosić jakieś zdjęcie :)

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może wie jak zamontować do Poznaniaka kółka do drobnych nasion? Czy razem z tymi kółkami trzeba montować te osłonki?

Prosił bym o szybką odpowiedź.

Opublikowano

Zastanawiam się nad wyremontowaniem i ulepszeniem poznaniaka 5 SO43. Problemy jakie mnie najbardziej denerwują to:

zapychanie - rozwiązanie: wydłużenie drugiego rzędu redlic

spulchniacze śladów - rozwiązanie: zeby od agregatu zamiast oryginalnych

zagarniacz - rozwiązanie: przecięcie na pół, wymiana palcy na nowy model

głebokość siewu, docisk redlic - brak pomysłu rozwiązania

taca do próby kręconej - brak pomysłu rozwiązania

ulepszenia jakie bym chciał zrobić:

poszerzenie na 3m

automatyczne ścieżki technologiczne

Pytanie czy w ogóle opłaca sie to robić? Siewnik będzie wysiewał zboża, rośliny strączkowe i rzepak (teraz siew rzepaku zlecam sąsiadowi)

Macie jakis pomysł na docisk redlic? W tej chwili jest na sprężynki ale działa to tragicznie. Wiekszość ziaren i tak leży na wierzchu mimo iż docisk jest skręcony na maksa. Może trzeba w ogóle wymienić oryginalne reglice na jakies inne lepsze żeby zagłębiały się w ziemi.

Drugi problem to taca do próby kręconej. teraz rozkładam plandeke pod siewnik, chciałbym montować tacę tak jak jest to w innych siewnikach, ale opuszczanie rurek jest tak tragicznie rozwiązane że bez modyfikacji nie da się tego zrobić.

Poszerzenie siewnika to raczej nie problem.

Ostatni problem to automatyczne wyłączanie kółek wysiewających do ścieżek technologicznych. Macie jakoś to rozwiązane?

Opublikowano

Kupilem wlasnie poznaniaka 3m z 90 r. na przekładni olejowej.

Jak obracam kołem to przekladnia mi tak lekko klekocze ( ja wolno obracam to widze lekkie skoki kola zebatego który wychodzi z przekładni i daje napęd na zostaw wysiewny. Nie chodzi równo i cos klekocze)

Nigdy nie rozbierałem takiej przekładni.

Co moze byc przyczyną?

Prosze o pomoc

Opublikowano (edytowane)

Samo klekotanie to nie jest powód do rozbierania przekładni . Będzie taka potrzeba jeśli przy obracaniu korbą od próby kręconej lub kołem "jezdnym" wałek wysiewający będzie się obracał skokowo ( z przerwami ) trzeba wówczas wymienić w skrzynce 3 łożyska igiełkowe jednokierunkowe . Jęśli to Poznaniak 6 to napęd na wałek wysiewający Masz poprzez tulejkę , zębatka napędza mieszadło . Samo rozebranie i złożenie skrzynki nie stanowi więkrzej trudności .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

Dokładnie tak - przy obracaniu kołem wałek wysiawający a co za tym idzie i zębatka porusza się skokowo.

To jest Poznaniak 6. Czyli też 3 łożyska igiełkowe? Jesli posiadasz moze katalog, podasz mi nr. z rysunku?

Pomimo wszystko dziękuje za odpowiedź.

A jak to jest z olejem. Co tam się leje?

Tak na szybko pamietam ze bagnet wskazujący jest od góry w skrzyni?

Opublikowano

OK. Dziekuje. Za tydzien - dwa biore sie za to cacko.

A jak wyglądają twoje przygody z wysiewem. Czy na tabeli mozna polegać, czy przed każdym wysiewem musze robić próbę kręconą?

Chodzi mi głównie o zboża

Opublikowano

Witam' mam takie pytanie czy moglby ktoś zzaprezentować w jaki sposób jest wykonany napęd mieszadła w poznaniaku na zębatki? Pytam bo u mnie jest zębatka i takie podłużne ucho na wałku od rolek a na mieszadle nie ma nic a zazwyczaj jest ucho na mieszadle i ramie mimosrodowe na wałku od rolek... w instrukcji też jest ten sposób i nigdzie nie mogę znaleźć jaka idzie zębatka ma mieszadło...