Skocz do zawartości

Wymeldowanie jałówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem . Niedawno Byk nie wiem jakim cudem ale chyba kopnął jałówkę i niestety zdechła...Pójdzie na jedzenie ;) ale tu jest problem jak ja wymeldować ? słyszałem ze jest coś takiego jak zabicie na własne potrzeby, wiecie coś o tym ? Może macie jakieś inne sposoby ? Niestety nie mamy jałówki jeszcze bez paszportu ale może kupić ? Poradźcie coś :P

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli zdechła to są firmy odbierające padlinę i dają pokwitowanie dzięki temu bez problemu ją wyrejestrujesz bo chyba PADLINY nie będziesz jadł ???

Opublikowano

Dokładnie - ubój z konieczności i niech (w papierkach) dokona go ktoś kto ma o tym pojęcie i będzie grało.

Wiem o tym z lecznicy, czasem trochę powiatowy będzie trzeszczał ale to był wypadek.

A i nie wiem jak jest badaniem bo nie pytałem o to w lecznicy jak słyszałem o takim przypadku.

Opublikowano

Oficjalnie to nie wiem jak to jest bo bydła od jakiegoś czasu nie trzymamy (dłuższego czasu) ale wiem że da się to zrobić w sposób opisany powyżej tylko chyba łeb i tak trzeba do badania wysłać. Najlepiej podjechać do lekarza weterynarii i nakreślić całą sprawę.

PS: a to nie jest tak że do 6 miesięcy można ubijać bydło?

Opublikowano

Z tego co ja zrozumiałem to ubić można do wieku 6 miesięcy, a powyżej tylko w zakładzie. Badania nie są konieczne- to można wykonać jak się chce, przy uboju nie musi uczestniczyć weterynarz ale trzeba mu zgłosić że chcemy ubić zwierzę. W twoim przypadku to już po fakcie ;) , ale wszystko można załatwić :P

Opublikowano

Dziś tata pojedzie do weterynarza to zobaczymy. Żebyśmy mieli świeżo urodzona sztukę było by bez problemu a narazie się nie zapowiada

Opublikowano

Koledze , jałówka dopadła się do śruty, na drugi dzień ją wzdeło, weterynarz podpowiedział żeby zabili i mięso na własne potrzeby zabrali , bo nie było szans na odratowanie. Tu moje pytanie , czy jest coś takiego jak ubój konieczny , bo ten temat nic nie wyjaśnia , jeżeli tak to jakie papierki są potrzebne :)

O pomoc mnie kolega poprosił bo neta nie ma :)

Opublikowano

Szkoda zwierzęcia :) nie można było żołądka przebić?

Jest ubój z konieczności, ale powinien być przeprowadzony w ubojni, chyba że sytuacja jest szczególna, obowiązują wtedy jednak też szczególne wymogi

wg rozporządzenia:

3. Uboju z konieczności można dokonać również poza rzeźnią, w obecności lekarza weterynarii, jeżeli uzna on, że transport zwierzęcia do rzeźni jest niemożliwy lub spowoduje niepotrzebne cierpienie zwierzęcia.

4. Lekarz weterynarii w przypadku, o którym mowa w ust. 3, dokonuje badania przedubojowego oraz wydaje posiadaczowi zwierzęcia pisemne poświadczenie zawierające:

1) dane identyfikujące zwierzę;

2) informację o przyczynie poddania zwierzęcia ubojowi z konieczności poza rzeźnią;

3) wynik badania przedubojowego;

4) informację o stosowanych produktach leczniczych;

5) inne informacje istotne z uwagi na ocenę mięsa.

tu jest całe rozporządzenie

Dz.U.04.33.288 - Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego

Agencja jeżeli się nie mylę powinna chcieć tylko kopię tego dokumentu z ustępu 4

problem może być z powiatowym lekarzem ale wasz wet tu powinien stanąć i powiedzieć co i jak i zrobić dokumentację

z trudniejszych pytań to zawsze jest o to czy padlina została zutylizowana, bo nie wolno tak sobie zakopać, także jak zostało mięso wzięte to trzeba dobrze dogadać z zakładem utylizacji - im najbardziej o głowę chodzi ze względu na konieczność zbadania mózgu na gąbczastą encefalopatię(BSE) czyli na chorobę szalonych krów -- to z resztą po za warunkami sanitarnymi jest główny powód dla którego podmioty nie uprawnione (gospodarstwa) nie mogą robić uboju bydła dorosłego (więcej niż 6 miesięcy) u siebie obejmuje to teren całej UE

Generalnie trochę zabawy jest także jednak lepiej robić ubój z konieczności w ubojni... albo przedstawić że tak został zrobiony :), wiem że jak się z ludźmi dobrze pogada to dużo się da załatwić

Opublikowano

a jak wygląda ubój do 6 miesiąca . bierze się paszport kolczyki i śmiga do agencji pisze kwit iż na ubój własny ??? czy jak wygląda ta procedura ??