Skocz do zawartości

zaczęliście już sezon ziemniaczany ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

naisał że bardzo drobne. No chyba że u niego bardzo drobne to ok 1kg :D

A w sumie to kto rozsądny jeszcze sadzi bryzę :blink: . No oprócz tych co sadzeniak z dziada pradziada ten sam i ciągle nazywany Bryzą

Opublikowano

Ósemką zasuwam paczki 2,5kg siatka a dwunastką 5 i 15kg bo mam do zaszywarki podpiętą.

jaki masz koszt konfekcjonowania poszczególnych wielkości opakowań 2,5kg, 5kg i 15kg? chodzi mi o całkowity koszt od pryzmy/skrzyni po samochód odbiorcy (ludzie + maszyny + materiały)

Opublikowano

jaki masz koszt konfekcjonowania poszczególnych wielkości opakowań 2,5kg, 5kg i 15kg? chodzi mi o całkowity koszt od pryzmy/skrzyni po samochód odbiorcy (ludzie + maszyny + materiały)

mikad kiedys wspominał że to jego tajemnica handlowa ;)

Opublikowano

już ją częściowo zdradził, wskazując na jakich maszynach pracuje i jaki ma przerób;] pozostaje kwestia materiałów i żywotności maszyn, u mnie cała linia + robocizna + worki to koszt rzędu 50-60zł/t przy workach 15kg (wiązanych ręcznie)

Opublikowano

Mogę powiedzieć tylko tyle że największym kosztem jest koszt materiałów czyli worków, siatek, etykiet itp.

Kopnąłem dzisiaj resztę z działki 6 ha. Zeszło 4 dni bo pole oddalone 10 km w jedną stronę, więcej stałem jak kopałem.

Opublikowano

zaczęliście już kopać na przechowalnie? ja kopałem jeden dzień w ubiegłym tygodniu, ruszyłem niecałe 70t a teraz pole wygląda jak przez ostatnie 3 miesiące czyli woda do połowy redliny, zastanawiam się teraz jak dosuszyć pryzmę, gdyż nie mam zakończonych kanałów wentylacyjnych i teraz muszę myrzeźbić jakieś zaślepki

Opublikowano (edytowane)

U mnie Lord dał 10ton jadalnego (kaliber +55) i 16 sadzeniaka (kontraktacja) także ponad 35 procent słabiej niż z vinety w poprzednich latach. Ale stanowisko słabsze no i ta pogoda :unsure:

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

jakieś 30 Procent wykopane - warunki straszne bo co chwila pada - na razie kopiemy na piachu i mimo że w nocy z piątku na sobote spadło pod 30 mm deszczu dało się kopać- gorzej z transportem :) , w sumie powinniśmy troszkę poczekać - ale jak pogoda się utrzyma to zastanie nas listopad... na razie wykopana lady clair - plon średni ok 42 ton - teraz kopiemy omege - plon wacha się od 40 -50 ton zależnie od miejsca na polu , koło środy wjeżdżamy jak pogoda się uspokoi w innowatora - niestety na cięższych ziemiach i może być problem z kopaniem jak warunki się utrzymają.....

Opublikowano

Od środy nie wjechałem w pole bo nie ma to najmniejszego sensu. Codziennie pada deszcz. Ale już mam w przechowalni 30ton bo zacząłem kopać na przechowanie przed deszczami. Co prawda mój areał nie jest tak duży jak Wasz, ale 4ha na przechowywanie sadzę. I tu jeszcze taka ciekawostka. Na dwóch kawałkach mam te ziemniaki. Oba na ciężkiej ziemii z tym, że jeden w płaskim położeniu, a drugi z dużym nachyleniem. Tam gdzie duże nachylenie plon ponad 45t/h, a tam gdzie teren płaski około 20t/h. Uprawa, zabiegi, przedplony itp identyczne.

Opublikowano

Do jakiej temperatury są w stanie wytrzymać ziemniaki w redlinach. U mnie zapowiadają -4,.a ziemniaki jeszcze nie wykopane ze względu na zasiewy zbóż. Codziennie lekki przymrozek ale czy wytzrzymia - 4. Nie ma dużo bo tylko 1,5 ha, może ognisko rozpalić?

Opublikowano

czy ktoś z Was magazynuje ziemniaki w BB? w tym sezonie będę pakował część produkcji na dłuższe przechowanie po przesortowaniu, gdyż chcę się zmieścić na mrozy do jednej przechowalni, zastanawiam się tylko nad procesem napełniania worków, otóż wstępnie opracowałem koncepcję wieszania worków (na wysokości około 2 metrów i napełniania ich zwykłym taśmociągiem) i stawiania ich na palecie (początkowo będzie ona uniesiona wózkiem na wysokość gwarantującą minimalne uszkodzenia), która w miarę napełniania się worka byłaby opuszczana (przez wózek) aż do wypełnienia, czy testowaliście już takie rozwiązanie? oraz czy BB można ustawiać na palecie w dwóch warstwach?

Opublikowano

jak wsypiesz wysuszone nieobite to poleżą - w ubiegłym roku nie zmieściłem do przechowalni jednej odmiany i zostało mi 10 bigbagów - wysypane w lutym wyglądały lepiej jak z pryzmy ...... ale musi być przewiew miedzy workami i dobry towar

Opublikowano

Jeśli posypiesz w big bagi przeznaczone do ziemniaków, to powinny przezimować znakomicie. Co prawda ustawienie na palecie w dwóch warstwach może być kłopotliwe, bo nie będą stały idealnie prosto, mogą się przechylać i te na dole mogą być lekko odciśnięte, ale w zeszłym roku też część mi się nie zmieściła na pryzmy i byłem mocno zdziwiony kondycją ziemniaków przechowywanych w big bagach, bo po prostu były w świetnej kondycji.