Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak chcesz założycz jakieś cześci z zetora albo silnik to musisz coś pogrzebać w tylnim moście bo zetor jest szybszy od 60śatki i mogą ci sie zwalnice rozwalić albo coś pęknoć

Opublikowano

A niby po co? Przez różnice w przełożeniu 40 jest szybsza a nie przez silnik. Ew może paść skrzynia od zbyt mocnego silnika, ale ludzie co maja rozwiercone silniki jakoś nie narzekają na trwałość skrzyni biegów. W 4011 silnik wiele się nie różni od 60, jest 10 km słabszy więc nie widzę żadnych przeciwności aby zakładać zestaw naprawczy od 4011.

Opublikowano

Ja przegrzalem zetora 12145 to tuleja pekla i cylinder sie uszczerbil i przez to olel dostawal sie do plynu chlodzacego.A w 60 tez przegrzalem silnik jak robilem kulig chodzil az zgasl ale chodzi do tej pory

Opublikowano

zależy kiedy remont robiłeś (nie lat a mth :( ) bo jeśli sporo najechane to może po przegrzaniu jak spuchły tłoki tylko polepszył się ;)

Sam miałem remont w 7211 50 mth i kranik odkręcił się brat jeździł i zatarł ;[ aż silnik stanął, nowe tłoki 200 mth i dobrze chodzi

Dopytaj ojca bo jeśli stanął silnik to przy ciężkiej robocie jak będzie ok 90 C zacznie się grzać i spuchnie aż stanie, ale jeśli w czas wyłączył silnik to nic mu nie będzie.

Opublikowano

w czwartek jak bede w domu zto zrobie test przy orce to sie okarze co z tego wynikinie a remont był jakieś 1000 mth nie wiecej znajomy mi powiedział ze jak już silnik przegrzany to nawet po remoncie bedą z nim problemy to możliwe jak wszystko sie wymieni

Opublikowano

o panowie juz za późno ojciec juz poorał i chyba wychodzi na to ze silnik nie doznal wiekszego uszczerbku i oleju tez chyba nie bierze po świentach zdam wam relacje wtedy bede juz wszystko dokładnie wiedzał

dzienki za opinie i rady

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie bo jak mnie nie było to tata odpalił ciągnik (c4011) bez wody bo spuściłem na noc chodziła może 30-40min (on tak mówi) czy może się to odbić na mocy albo się mogła lekko przytrzeć.

Opublikowano

No ale jak chodziła:)? Na wolnych obrotach na postoju czy w pracy? Jak na wolnych to jest szansa że przeżyje. Są teraz jakieś objawy? Np: utrudnione uruchamianie, nadmierne kopcenie?

Sąsiad spuszczał wodę w mf255, przy pracującym silniku poszedł na chwilkę do domu i zapomniał o ciągniku. Wyszedł po kilku godz. silnik nadal pracował. Po zgaszeniu nie można było go ruszyć

Opublikowano

Moja c-360 też sie ostatnio przegrzała... ojciec siał i mu wąż pękł kapnął sie dopiero jak już ciągnik zgasł :D ja raz tez w 80 spuszczałem wode przy odpalonym i poszedłem gdzieś i zapomniałem o nim :) na szczęscie ojciec zauważył że długo chodzi to poszedł go zgasił ehh bo tak to bym miał po silniku

Opublikowano

Nic jej nie powinno być :D

W3p wodę zagotowałem x razy a silnik nadal pracował jak pracował - ale fakt faktem szybciej się zużył :)

W 80 ojciec pojechał bez wody na drugą wieś , przyjechał i nie ma zadnych sladów / skutków tego niedopatrzenia .

Nie masz się czym martwić , śpij spokojnie czterdziecha nie takie rzeczy wytrzyma :)

Opublikowano

Płynem lepiej i nie lepiej, bo płyn jest dużo bardziej rozszerzalny i większe ciśnienie będzie wytwarzał w układzie i musi być nowy korek żeby trzymał ciśnienie i popuszczał jak wzrośnie, bo bez tego płyn będzie odparowywał, raz mf-em ojciec ujechał 3km zanik kapnoł się że woda nie zalana i nic nie było, a ile razy pęknoł któryś wąż wodny to już inne historie, a co do 4011 to co sąsiad tym wyczyniał i jak robił orkę z pękniętym blokiem i o co obejście przy rzece wiadrem dolewał wody do chłodnicy z rzeki i chodziła :D

Opublikowano

skończyłem żniwa, nadszedł czas na podorywki, 2h pracy i woda w chłodnicy się gotuje, dlaczego tak się dzieje, jaka może być przyczyna? chłodnica rok temu była wymieniana, termostatu niema, wszystko było ok, aż do teraz, dodam że przed żniwami zmieniłem olej, no ale chyba olej niema nic do grzania się, poradżcie coś,

Opublikowano

dokładnie tak jak kolega wyżej napisał wyjmij filtr powietrza i jego mocowanie i myjka ciśnieniowa ja miałem to samo to z talerzówką nie mogłem jednego kawałka nawet zrobić a jak umyłem to wskazówka nawet na zielone pole nie chce wejść takie ma chłodzenie a i moja 60 jest płynem zalana