Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki bardzo. Dzwoniłem do OSC-R miła pani wytłumaczyła mi wszystko koszt ok 40 zł badanie polega na dostarczeniu materiału z całego pola oko 200 roślin trzeba im zawieść oni to suszą i z suchej próbki dopiero mogą zbadać zawartość składników w roślinie niestety nie mogłem czekać na wyniki bo czas oczekiwania koła 2 tygodnie i poleciałem siarczan+mocznik+mikro z zabiegiem T2. Co do wcześniejszego pytania pole nie było wapnowane uprawiam pierwszy rok po żniwach na bank sypnę z 5-6 t wapna

Opublikowano

Witam mam taki problem czy mógłby mi ktoś doradzić otóż tak wydaje mi się że pszenica ozima jest dość słaba w poruwnaniu to co jest na innych polach na wiosnę na pierwszą dawkę dostała saletrzak potem była zasilana mocznikiem + nawóz dolistny i moje pytanie brzmi czy dobrze bym zrobił gdybym teraz na 3 dawkę dał saletrę czy już nie za póżno bo już mija połowa maja. z góry dzięki za doradzenie

Opublikowano (edytowane)

ok dzięki bo myślałem tez o moczniku + nawozie dolistnym tak właśnie robiłem w tamtym roku ale teraz zostało mi saletry i chcę wypróbować i myślę że saletra też pomoże bo trochę za mało nawozu w tym roku poszło

Edytowane przez kars3
Opublikowano

Witam. Chciałem zasiać po żniwach pszenicę ozimą i nie wiem jaki nawóz i odmianę dobrać aby w miarę plony mnie uszczęśliwiły (przynajmniej z 4t). A więc od początku, przedplonem jest jęczmień jary (pod który dałem ok. 100 N 30P 45 K, kat. agronomiczna ziemi: średnia, pH 5,94 lekko kwaśne, Fosfor 10,2mg- średnia zasobność Potas 10,6 niska Magnez 4,2 niska. Na ściernisko planuje wysiać wapno(ok. 2t) jeszcze nie wiem jakie. Pod korzeń Polifoska 6 250kg, podzielone na dwie dawki 150kg pod orkę 100kg pod agregat I z 200kg WAPMAGu. Na wiosne 1 dawka saletra 150kg+ 100kg kizerytu 2 dawka 100kg mocznika 3 dawka 100kg saletry w między czasie ze 2 opryski mocznik +siarczan magnezu + mikro oraz 2 zabiegi fungicydowe. W miarę ogarnięte nawożenie, coś zmienić? I jaką odmianę pszenicy dobrać(górny śląsk) ?Nie wiem jaka klasa ziemi, powie ktoś jak sie ją sprawdza ?

Opublikowano

polecam Bamberkę, Ludwiga, Bogatkę. Skoro masz małą zawartośc magnezu zastosowałbym wapno magnezowe na ściernisko. Nie dzieliłbym polifoski tylko wysiał wszystko pod agregat bo każdy zbędny przejazd to strata paliwa i ubijanie podeszwy płużnej.

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie myślałem że skoro na początku kiełkowania pobierane PK jest z tego co było rozsiane pod agregat (płycej) to żeby w późniejszych fazach rozwojowych czyli jak korzenie będą dłuższe również miały czym sie odżywiać. A jak liczyłem spalanie podczas rosiewu wyszło 2-2.5l paliwa więc to jest 10-15 zł a jak miało by pomóc i pszenica miała by lepeij plonować to chyba warto ?

Edytowane przez Qaskar
Opublikowano (edytowane)

I były jakieś lepsze efekty niż pod agregat ? Słyszałem że fosfor powinno się stosować pod orkę bo korzenie pobierające fosfor rosną chyba głębiej czy coś takeigo.

Edytowane przez Qaskar
Opublikowano

Też tak słyszałem ponadto głęłbiej podane P i K powodują, że roślina ma lepiej rozbudowany system korzeniowy co jest korzystne w czasie suszy itp. Zrobiliśmy tak pierwszy raz w tym roku jak narazie pszenica niczym się nie różni od tych w poprzednich latach zobaczymy jak będzie z plonem.

Opublikowano

Fosfor najlepiej jest pobierany z warstwy 10-40 cm. Tylko rośliny wieloletnie zaleca się nawozić pogłównie, wczesną wiosną.

Potas najlepiej jest umieścić również w glebie, w lekkich glebach ulega on dosyć szybkiemu przemieszczaniu się do głębszych warstw, gdzie mogą go pobrać rośliny o lepiej rozbudowanym systemie korzeniowym.

Co by nie pisać to PK na glebach ubogich w te pierwiastki są pobierane przez 2- 3 lata. Ciężko jest coś powiedzieć po jednym roku stosowania.

Opublikowano

Wykonałem analizę gleby:

xze8t0.png

Chciałbym uprawiać pszenicę jarą. Przeliczyłem więc jakie mniej więcej nawozy zastosować. Oto propozycje:

1) Wapnowanie - pH w H2O mówi że gleba jest lekko kwaśna. Pasuje więc zastosować lekkie wapnowanie - aby nie przepłacać oraz aby nie zniszczyć w glebie pozytywnych mikroorganizmów i bakterii - 400 kg/ha wapna palonego

2) Fosfor - Gleba zawiera prawidłową ilość fosforu (mieści się w dolnych granicach, ilość fosforu raczej przeciętna). Aby "symbolicznie" nawieźć proponuje - 50 kg/ha fosforanu amonu - POLIDAP

3) Potas - Ilość potasu jest również prawidłowa - mieści się w dolnej granicy. Jednak powinno być go więcej - nawóz - 50kg/ha siarczanu potasu

4) Magnez - Ilość magnezu jest niska. Najtańszym rozwiązaniem jest zastosowanie niezakwaszającego - 50 kg/ha siarczanu magnezu

5) Siarka - nie badano. Jednak po zastosowaniu siarczanów, na pewno nie zaszkodzi to glebie - poziom siarki zwiększy się.

6) Azot - najważniejszy pierwiastek odpowiadający za ilość plonów. Zawartość azotu jest niska - do poziomu optymalnego (co najmniej 2-3 krotnie więcej) trzeba było by zastosować ok 600 kg nawozów. Niestety ceny dobijają więc proponuje - 200 kg/ha saletra amonowa + 50 kg/ha saletrzak

Podsumowując nawozy:

- 400 kg/ha Wapna Palonego

- 50 kg/ha Fosforanu Amonu - POLIDAP

- 50 kg/ha Siarczan Potasu

- 50 kg/ha Siarczan Magnezu

- 200 kg/ha Saletra Amonowa

- 50 kg/ha Saletrzak

Co sądzicie o zastosowaniu takiego nawożenia pod pszenice? Co można by było zmienić lub co warto by było dodać?

Opublikowano

powapnuj i rzuć nawóz npk w proporcjach dobranych do siebie a resztę już na roślinę a np. siarkę, bor, magnez mikro i makro elementy oraz aminokwasy jeżeli chcesz i masz dobry opryskiwacz to też azot dolistnie uważam że takie nawożenie więcej daje niż przedsiewnie

proponował bym ci mniej wymagające rośliny np pszenżyto bo w pszenicy trzeba zwracać uwage na grzyby a środki grzybobójcze też nie są tanie a po za tym jeszcze środek przeciw chwastom to następne 200 zł więc lepiej się nad tym zastanów

gdy u siebie liczyłem koszty niestety mam słabą ziemie to zmieściłem się w granicach 1000 zł/ha a też nie zastosował bym wszystkich zalecanych zabiegów i nie doliczyłem paliwa i kombajnu gdybym chciał wszystko zrobić to wyszłoby ok 2500/ha

Opublikowano

Właśnie nie mam zbytnio możliwości opryskiwać tego, dlatego lepiej by mi było podać nawozy doglebowo.

Jak oceniasz pod kątem praktycznym takie nawożenie (czy nie za dużo tego)?:

Polifoska 6 - 200 kg/ha

Siarczan Magnezu - 50 kg/ha

Saletra Amonowa - 200 kg/ha

Saletrzak - 50 kg/ha

Kreda nawozowa - 1 tona/ha

Opublikowano

Koledzy i koleżanki z AF dostałem dwa tygodnie temu 3 ha ziemi klasy 3a-b i 4a mój poprzednik miał tam żyto hybrydowe plon ok 6 ton zostawił słomę. Pierwsze co zrobiłem to roundup energy po 5 dniach rozdrobniłem słomę i dałem ok 8,5 tony pomiotu kurzego na ha czyli N 196 kg P2O5 181 kg  i K2O  153 kg orka i kreda nawozowa pylista w ilości 300kg ha celuje na 7 ton. Analize gleby będe miał dopiero za kilka dni. Moje pytanie jak zachować się z nawożeniem azotem na wiosne ile dać. Dziękuje

Opublikowano

Na tym forum osiągnąć 7 T z ha to wstyd. Na piachu spokojnie osiągają po 8 a na lepszych to spokojnie 10:) Jak kolega wyżej - azotu nie utrzymasz tak długo dlatego duże dawki na raz nie są zalecane - max w jednej dawce 70-80 kg N.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v