Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Załapcie wreszcie że OSN obowiązuje teraz w całym kraju i radzę zapoznać się od kiedy do kiedy wolno stosować wszelakie nawozy bo są za to dosyć dotkliwe kary, a nie później biadolić na forum jak to kogoś niesłuszne upierdo*ili.   Zresztą pewnie i dobrze że jest wszędzie, bo może ostudzi gorące głowy co niektórym, bo pier**l*ć w styczniu o sianiu azotu to może tylko kretyn a nie rolnik.

Opublikowano

To trzeba durna żeby pier**lić o sianiu nawozu w styczniu czy w błoto, to jest chore człowieku.

Opublikowano

Właśnie przez takich "nowobogackich" a zwłaszcza przez ich pazerność i głupotę dostaje po tyłku cała reszta.

Opublikowano
1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Brakuje teraz wilgotności by się rozpuścił? Nie sądzę

Hah wilgoci nie brakuje ale na zamarzniętej glebie to Ja nie wiem czy Ci się nawóz wchłonie do gleby... Powodzenia.

Opublikowano

właśnie dzisiaj podałem I dawkę w pszenicy. 200kg/ha Saletry 34%. Siało się dobrze, zrobiłem całe 35ha pszenicy, jutro robię 13 jęczmienia i 30 rzepaku.

HaHa! Żartowałem. Jeszcze mnie nie posrało. Choć widzę po tym forum że wskoczył 2018 w kalendarzu to już nie jeden sraki dostaje. Dajcie sobie na wstrzymanie, odpocznijcie, wyjedźcie gdzieś z rodziną na wczasy. A nie tylko pole, robota i nic poza tym.

• Thanks 1
Opublikowano
koniu prawie się nabrałem, co za wariat Saletra w styczniu hehe
Opublikowano

U mnie pszenica siana na V klasie 8.11 po qq i 5 t wapna weglanowego pod plug i teraz ma 1 listek. Planuje dac na 1 dawke 250kg saletry 34 a na 2 200kg saletry 34. Jak myslicie pozwoli to jej sie dobrze rozkrzewic czy potrzebny bedzie oprysk na rozkrzewianie??

Opublikowano
5 godzin temu, Lesiu19911 napisał:

U mnie pszenica siana na V klasie 8.11 po qq i 5 t wapna weglanowego pod plug i teraz ma 1 listek. Planuje dac na 1 dawke 250kg saletry 34 a na 2 200kg saletry 34. Jak myslicie pozwoli to jej sie dobrze rozkrzewic czy potrzebny bedzie oprysk na rozkrzewianie??

w takiej sytuacji w zeszłym sezonie dałem 150 kg Luboplonu Mg i 200 kg Zaksanu i za 10 dni 150l RSM 32 a na II dawkę azotu 200l RSM 32 i jakoś to wyglądało tzn. obsada dość optymalna była lecz ważna temperatura wczesną wiosną ;)

Opublikowano

Pszenica Agil i Hondia. Agil średnio po 3 pędy, obsada ok.1200 pędów/m2, Hondia średnio po 4 pędy, obsada ok.1500 pędów/m2. Część po pszenicy, część po rzepaku. Czy pierwsza dawka 60N w postaci saletrosanu będzie odpowiednią dawką na start? Nie chciałbym jej dać za mało ani zrobić łąki na polu. Planowana całkowita ilość azotu ok.170N. 

Opublikowano

Drugą dawkę planujemy dać w postaci Saletry 34 ok.75N i trzecią dawkę ok.40N w postaci albo Saletry 34 lub mocznika ale wtedy wysiać mocznik wcześniej tak mniej wiecej na liść podflagowy. 

Opublikowano

Moim zdaniem pierwsza dawka to musi być konkret, u siebie praktykujemy 200kg saletry na pierwszą dawkę.

Na polagra pytałem Pana z Centrum Doradztwa Rolniczego o nowy program azotanowy który zastąpi OSN i będzie obowiązywał na terenie całego kraju. W odpowiedzi usłyszałem że program jeszcze nie został wprowadzony i dostałem broszurę z nowymi wymogami i szczerze to nie jest źle.

Opublikowano

220kg N to ja nie daje tyle na wszystkie dawki. Ale pewnie chodziło Ci o 220kg Saletry. Ja w tym roku jak wszystko pójdzie dobrze dam 250kg Saletry czyli około 85kg N na N1 i 85kg N2 i 30-50kg N  na N3. Pszenica Desamo obecnie jakieś 2-3rozkrzewienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v