Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no został Ci tylko saletrzak he he jeszcze. 

Saletra i mocznik będą dobre, ale zależy od wilgoci. Każdy z nich w suszę nic nie da. Mocznik trzeba podać trochę wcześniej, bo dłużej zajmuje jego nitryfikacja do form przyswajalnych (czy jak to tam się nazywa) Saletra zadziała szybciej, ale krócej, ale na kłos nie wolno przesadzać z azotem i nie może działać zbyt długo. (negatywne skutki ma przeazotowanie w tym okresie) 

Ja osobiście mieszam Saletrę z Mocznikiem 2/1  ale mam na to czas, jakbym miał 200 ha to pewnie wybrałbym saletrę (większe granule, dobra rozpuszczalność, szybkie i optymalne działanie) 

Tylko wilgoć potrzebna, mały deszcz wskazany po zabiegu. 

Opublikowano

Wilgoci powinno wystarczyć bo padało we wtorek i środę , a nawet teraz pada lekki deszczyk. Zdecyduje  się jednak na saletrę, myślałem nad dawką 100 kg/ha.

Opublikowano

witam,panowie moja pszenica dostała w sumie 150 N czystego,była raz pryskana modusem na flagowy lisc bo wczesniej nie dało rady przez pogode,jak radzicie czy podac teraz z 100 kg saletry na kłos?czy odpuscic?bo boje sie ze moze nie ustac a wy co sądzicie?z gory dzieki za sugestie

Opublikowano

oczywiście, że ma, pszenica nadal rośnie, więc azot zwiększy masę zieloną, dlatego dał Moddusa. Tylko trochę za późno, więc ja bym nie sypał już na kłos więcej jak 30 kg czystego N.

Opublikowano

Mam ten sam dylemat czy sypać saletrę (100kg) przed kłoszeniem?
Inwestycja może nieduża ale czy zwróci się w plonie?? Czy lepiej jakąś odżywkę typu basfoliar?

Opublikowano

no nie porównuj nawóz dolistnych do saletry, dolistne to delikatne dokarmianie, śmieszne dawki i więcej marketingu niż pożytku, ale oczywiście zawsze coś pomogą w trudnych czasach. Za to 100kg saletry zrobi różnicę, nawet w jakości i MTZ. Na pewno opłaci się lepiej od doistnych.

Opublikowano

trzecia dawka azotu to dawka jakościowa czyli wpływa tylko na jakość ziarna a nie na plon. jej wielkość uzależniona jest od spodziewanego plonu i wielkości dawek wcześniejszych. najlepsze efekty daje stosowanie saletry amonowej w tej fazie wzrostu. mocznik tak ale w kukurydzę przedsiewnie.

Opublikowano

trzecia dawka azotu to dawka jakościowa czyli wpływa tylko na jakość ziarna a nie na plon. jej wielkość uzależniona jest od spodziewanego plonu i wielkości dawek wcześniejszych. najlepsze efekty daje stosowanie saletry amonowej w tej fazie wzrostu. mocznik tak ale w kukurydzę przedsiewnie.

Masz rację, 3 dawka jest dawką jakościową i wpływa między innymi na gęstość która przekłada się na MTZ a ta poniekąd na plon.

Opublikowano

Nie będę się chwalił wyglądem kłosów i wrzucał zdjęć, ale pszenica wygląda lepiej niż rok temu, kiedy miałem dość świetny plon i nie nawoziłem tak intensywnie azotem.  Więc trzecia dawka się nie zmarnowała a to jeszcze nie koniec jej działania, Zbliża się deszcz a kłosy wychodzą jak burza, więc deszcz potrzebny. Widzę, że  Moddus  trzyma pszenicę do kolan, czego nie mogłem powiedzieć ubiegłego roku, kiedy sięgała do "sutków" z mniejszym nawożeniem.

Moddus  ma jednak  właściwości parzące z fungicydami i dokarmianiem, kiedy nałoży się dwie dawki, lub jak się przesadzi. Widać to w miejscu gdzie musiałem się zatrzymać oczyścić rozpylacz i sekundę zajęło wyłączenie opryskiwacza oraz na poprzeczce gdzie kończyłem pryskać resztką cieczy (powtórzyłem zabieg z rozwodnieniem). Ale tam gdzie stosowany był właściwie, nic złego nie ma, po prostu trzeba uważać.

Najważniejsze, że pszenica jest niska i jakby wyhamowana, co zwiększa szansę dobrego zbioru. . 

Opublikowano

jeszcze zależy jak komu suty wiszą :P Pytanie czym skracałeś rok temu czy bez skracania była? Może nie koniecznie ma właściwości parzące  a skutkiem tego jest podwójna dawka. U mnie w miejscu składania opryskiwacza za ciągnikiem pszenica lekko wyżej kostki ale to tylko w jednym miejscu. 

Opublikowano

możesz, na pewno ze strobiluryną zadziała lepiej jak bez, ale  ja bym dorzucił chociaż 0,5 Acanto, czyli te chociaż 125g strobi. Chyba że masz bardzo czysto i bez presji chorób. Ja mimo tego dawałem po  100- 120g różnych substancji i też chorób nie było. 

Opublikowano

W tym roku testuję dokarmianie dolistne i do T3 poszedł siarczan (2kg zaledwie) plus potas i fosfor po jakieś 800g na hektar. Pszenica jeszcze buduje ziarno, więc myślę, że nie zaszkodzi. Cenowo wyszło dość tanio, bo akurat zostało mi nawozu, więc za miesiąc będę miał więcej pojęcia.

Opublikowano

Nic nie będziesz  wiedział bo kontroli nie masz i nie zważysz plonu

Opublikowano

przyszły mi wyniki prób gleby i wyszło ze mam bardzo niski poziom siarki na działce na której jesienią bede sial pszenicę i zastanawiam się jak to rozegrać. podać saletre na wiosnę potem saletrosan czy może samą saletre a dolistnie podać siarczan magnezu??

Opublikowano

zawsze dawałem na 1dawke 200-250kg saletry ale nigdy nie stosowalem saletrosanu, jaką dawkę podać bo będę sial po kuku wiec będzie trzeba dokrzewic

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v