Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Racja to nie tylko matematyka ,klasa ziemi to  II,IIIa,IIIb .Ph 5,0 -6,0 .Badania gleby będę miał za dwa tygodnie to dowiem się coś więcej ,a stanowiska po strączkowych

Woda puki co to jest.

Opublikowano

Wielkie dzięki kupiłem  bo często słyszę o niej więc kupiłem,a dopiero bardziej się tym interesuje wiec to tak jak bym dał to będzie;

I-dawka 100 kg

II-dawka 250 kg

III-dawka 150kg

Do tego jakieś nawożenie dolistne i o skracaniu myślę ,chodzi mi też o jakoś plonu czy to wystarczy na 6 ton

azotu masz na ok. 7 ton - reszta (w dokładnie to czy będzie mniej czy więcej niż te 7) zależy od pozostałych czynników

Opublikowano

Witam wszystkich,

Ja pierwszy raz na tym forum.

Moja pszenica wygląda jak na zdjęciach powyżej (dodatkowo wrzucam zdjęcie ogółem) 22jpmx.jpg

Rozsiewam nawóz ręcznie ze względu na małą powierzchnię. Czy można już teraz rozsiać saletrę? Czy lepiej poczekać do marca na lepsze pogody? Z wcześniejszych postów nie potrafię wnioskować czy chodzi o sam mróz by nie uszkodził plonu czy po prostu by dało się na polu jeździć ciężkim sprzętem.

Pszenica jest dość słaba porównując do pola sąsiada. Postaram się zrobić bardziej szczegółowe zdjęcia.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam załączam mam nadzieję bardziej wyraźne zdjęcia. Rośliny są bardzo małe i dość rzadkie. Proszę o poradę czy można je jeszcze jakoś podratować by nadrobiły "zaległości" czy lepiej posiać pszenice jarą?

post-179394-0-48612700-1456607596_thumb.jpg

post-179394-0-74970500-1456607608_thumb.jpg

Opublikowano

Z tych zdjęć ciężko podjąć właściwą ocene,policz żywe sztuki na 1m kwadratowym , w kilku miejscach i podaj średnią aczkolwiek nie wygląda to ciekawie.

Opublikowano

Tam niema co ratować ,szkoda złudzeń ,chyba że celujesz na 2 tony z ha,to może

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za uświadomienie. Drugi rok uprawiam pole także uczę się jeszcze.

Czyli posieję pszenice lub pszenżyto jare. Proszę mi o porady jakie nawozy zastosować by dobrze wystartować z uprawą. 

Czy mogę sugerować się tym harmonogramem?

harmo-zboza-jare-blue_big.jpg

W sumie to zmieniamy teraz zagadnienie także chyba przeniosę się do innego tematu.

Edytowane przez PabloN
Opublikowano

Kizeryt juz jakis czas temu powinien byc rozsiany. Co do pszenic to wydaje mi sie ze najwiekszym optimista jest zaklad ubezpieczeniowy he he. U mnie w zeszlym tygodniu byl likwidator to powiedzial ze jezeli jest 36-38 na metrze kwadratowym nie roslin tylko zdzbel to szkody nie ma. No coz trzeba zaczac ubezpieczac w innej firmie.

Opublikowano

To co uważasz ze sypanie kizerytu teraz to już jest za późno?To kiedy miałem siać w styczniu? Przecież jeszcze wegetacja nie ruszyła.

Kizeryt to nie azot potrzebuję trochę więcej czasu na przedostanie się do strefy korzeniowej roślin dlatego sypie się go wcześniej. 

Kizeryt juz jakis czas temu powinien byc rozsiany. Co do pszenic to wydaje mi sie ze najwiekszym optimista jest zaklad ubezpieczeniowy he he. U mnie w zeszlym tygodniu byl likwidator to powiedzial ze jezeli jest 36-38 na metrze kwadratowym nie roslin tylko zdzbel to szkody nie ma. No coz trzeba zaczac ubezpieczac w innej firmie.

Jestem podobnego zdania tylko zwróć uwagę, że kolega z podlasia jest....

Opublikowano

ja w piatek rozsialem ok 200kg/ha saletry na najslabsze kawalki przenicy i przenzyta zeby rozkrzewic je. pierwszy raz taki zabieg byl robiony by rozkrzewic, zobaczymy co z tego wyjdzie... na pozostale kawalki przenicy ciezko bd wjechac bo w dolkach woda stoi

Opublikowano

Gdzie ubezpieczałeś ?

Opublikowano

Panowie czy już sypiecie kizeryt pod pszenice? Jestem z podlaskiego i codziennie mocno mrozi w nocy a i czasami mróz trzyma w dzień.

Wcale nie za późno. Koledzy są w błędzie. Jesteś z Podlaskiego a ja z Mazur. Na razie zimno i wegetacja ledwie rusza i nic pogody nie nadają więc spokojnie można siać. Przecież Kizeryt to głównie Siarka a że jest dobrze przyswajalna to spokojnie. Za miesiąc dopiero będzie w naszym regionie konkretnie potrzebna dla rzepaku więc spokojnie się przemieści do korzenia. Ja Prosan jutro zamawiam i za tydzień będę siał jak nie lepiej i też uważam że ok termin. Rzepak dobrze na Mazurach ruszy po 20tym. 

Opublikowano

Czyżby concordia była u ciebie

Opublikowano

Sypać już saletre na pszenice czy pożekać jeszcze z tydzień bo nadają jakieś przymrozki. W takich warunkach na plusie w dzień delkatnie na minusie w nocy, kiedy zacznie działać saletra? woj łódzkie

Opublikowano

Wstrzymaj się, ja posiałem na pszenżyto w sobotę, a tu całkowicie się prognozy zmieniły i wiosna to może w połowie kwietnia przyjść.

Przy znacznych opadach będą straty azotu.

Opublikowano

Tylko jak nie będzie przymrozków to szybko nie wiadę na pole bo za mokro, nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem było posypanie azotu w poprzednim tygodniu i niech sobie on leży i czeka na ciepło bo zboża niezbyt rozkrzewione 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v