Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie jest sens rozsiać teraz rozsiać krede granulowaną na pszenice??,bo tak wyszło ze ph zbytnio nieuregulowne.

jakie ph? Jeżeli w granicach 5,5 to ja bym tak zostawił. Za pieniądze które wydasz na kredę zrobisz porządne wapnowanie po żniwach

Opublikowano

Morze ktoś wypowiedzieć się o co chodzi z tym testem po mrozie ktoś wcześniej pytał oto ale nie było odpowiedzi bo trochę niepokoją mnie niektóre pola są za zółkńięte i się zastanawiam czy nie przemarzły pszenice

Opublikowano

Tabela mów o zastosowaniu 4,5 tony CaO w przypadku gleby średniej czyli tego polcalcu trzeba by podać bagatela 9 ton. w przypadku gleby lekkiej wystarczy 5 ton. Ilości kosmiczne...  

Odp: Nie nie wystarczy, ale lepsze to niż nic...

Opublikowano

Witam Panowie :D czy stosował któryś z Was Polifoskę 21 jako dawkę "startową" na pszenicę ozimą? Jeśli tak to co o tym sądzicie. Pozdrawiam :)

dla naprawdę silnie rozwinietych pszenic można by ją stosować, lepiej nadaje się niż na rzepak.

Aczkolwiek dla mnie osobiście ciekawszy jest saletrosan

Opublikowano

Witam Panowie :D czy stosował któryś z Was Polifoskę 21 jako dawkę "startową" na pszenicę ozimą? Jeśli tak to co o tym sądzicie. Pozdrawiam :)

Ja już trzeci rok zastosuję ten nawóz ale tylko na bardzo dobrze rozkrzewionych pszenicach, wrażenia ok

Opublikowano

A nie lepiej zrobić najpierw analizę gleby i uzupełnić braki a nie sypać zgodnie z ideologią firm nawozowych że im więcej kg (i wyrwanych Waszych pieniędzy) tym lepiej ? Kto robił analizę gleby?  NPK i pH to 30 zł jedna próbka.

Opublikowano

Mam pytanie do ludzi z powiatu zamojskiego - czy ktoś już startował z azotem lub zamierza w najbliższym czasie go zastosować w pszenicy ozimej? 

Prawdopodobnie udałoby mi się w poniedziałek wjechać w pole, sól i kizeryt na pierwszy rzut, ale kusi mnie też rozrzucenie siarczanu amonu, po 100kg, z racji powolnej rozpuszczalności i formy amonowej, aby zbytnio nie rozhartować roślin, a potem z początkiem marca dać saletrę, w zależności od pogody. Teraz pszenica ładnie się regeneruje i troszke papu by się jej przydało ;)

Opublikowano

z tego co piszesz sam analizy gleby nie robisz, nie wiesz ile kosztuje i nie npk tylko P, K, Mg i pH kosztuje około 13zł a azot mineralny to juz okolo 60 zł. Od siebie zacznij zamiast innym doradzać chociaż rada dobra :D

ja jestem z zamojskiego i na razie czekam :)

Opublikowano

Witam stacja chem rol w Wesołej P,K,Mg, pH 13,12 PLN plus azot mineralny (2 próbki) 28,12 PLN, tyle płacę czyli 27,24 PLN za jedną próbkę z azotem (czyli ok 30 PLN). Polecam bo w miarę szybko robią. Dobrze że czekasz a azotem, gratuluję. 

Opublikowano

A nie lepiej zrobić najpierw analizę gleby i uzupełnić braki a nie sypać zgodnie z ideologią firm nawozowych że im więcej kg (i wyrwanych Waszych pieniędzy) tym lepiej ? Kto robił analizę gleby?  NPK i pH to 30 zł jedna próbka.

analiza na P,K,Mg i pH 17 zł z opracowaniem zaleceń

Mam pytanie do ludzi z powiatu zamojskiego - czy ktoś już startował z azotem lub zamierza w najbliższym czasie go zastosować w pszenicy ozimej? 

Prawdopodobnie udałoby mi się w poniedziałek wjechać w pole, sól i kizeryt na pierwszy rzut, ale kusi mnie też rozrzucenie siarczanu amonu, po 100kg, z racji powolnej rozpuszczalności i formy amonowej, aby zbytnio nie rozhartować roślin, a potem z początkiem marca dać saletrę, w zależności od pogody. Teraz pszenica ładnie się regeneruje i troszke papu by się jej przydało ;)

Jestem z powiatu tomaszowskiego i u mnie do azotu jeszcze trochę. Rzepak póki co nie ruszył, tak samo zboża. Zobaczymy co bedzie w tygodniu bo temperatury rosną. Póki co z azotem planuje ruszyć ok. 20-25 lutego

Opublikowano

no właśnie na jutro nadają jeszcze spokój z pogodą, później deszcze i obawiam się że już nie wjade w niektóre działki, szczególnie na rędzinach :D

a właśnie forma amonowa byłaby dostepna dla roślin przez dłuższy czas, siarka też byłaby już z głowy i ładnie by nawóz się rozpuścił.

Opublikowano

Ojj w tym tygodniu idzie Kizeryt o ile obędzie się bez deszczu. Koniec lutego początek marca N. Coś mi się wydaje ze to nic z tego nie wyjdzie bo w pogodach długoterminowych prognozują deszcze do końca lutego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v