Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się że chemicznym produktem hydrolizy mocznika z udziałem ureazy jest węglan amonowy. A tez z kolei jest źródłem kationu amonowego w glebie. Co więcej ulega on wszystkim specyficznym przemianom dla tej formy azotu, przypadku nitryfikacji ulega przemianie w amoniak. Tak więc w dodatku że nawóz jest wolniej działającym niesie ze sobą duże straty azotu w postaci nitrifikacji. Pewnie stąd też ten wynalazek NLock Dow Agro. 

Opublikowano

Mam do przesiania pszenicę ozimą i planuje w to miejsce wsiać pszenice jarą i tu pytanie czy jeśli pod pszenice ozimą na jesień dałem 300 kg polifoski 6 na hektar to czy teraz na wiosnę dać też 300 kg polifoski 6 pod tą pszenicę jarą czy wystarczy to co dałem na jesieni ?

Opublikowano

Wystarczy to co dałeś zależy  jeszcze po jakim przedplonie i zasobnośći gleby

Opublikowano

Plan był taki żeby dać po 100kg kizerytu. Koszt kizerytu 1290zł/t skład 21% Mg 30%S. Natomiast Wap-mag to Ca 28% Mg 16% S 10% cena około 450zł/t. W takim przypadku dając dwa razy więcej wap magu niż kizerytu nie dość że wychodzi nam 400zł taniej to mamy więcej magnezu i dodatkowo wapna. Ogólnie chcę dać: 100kg Kizerytu / 200kg wap mag, 120 kg Mocznika, 120kg Saletry żak, 100kg Saletrasonu 30. 

To jest całe nawozenie czy pierwsza dawka?

Mocznik dajesz wcześniej, aniżeli saletrę, gdyż ma on azot w formie amidowej, która potrzebuje w zależności od temperatury kilku dni, aby przejść w formę amonową / azotanową, dostępną dla roślin.

przy temperaturze 5 C hydroliza mocznika do formy amonowej trwa ok. 21 dni

Opublikowano (edytowane)

Plan był taki żeby dać po 100kg kizerytu. Koszt kizerytu 1290zł/t skład 21% Mg 30%S. Natomiast Wap-mag to Ca 28% Mg 16% S 10% cena około 450zł/t. W takim przypadku dając dwa razy więcej wap magu niż kizerytu nie dość że wychodzi nam 400zł taniej to mamy więcej magnezu i dodatkowo wapna. Ogólnie chcę dać: 100kg Kizerytu / 200kg wap mag, 120 kg Mocznika, 120kg Saletry żak, 100kg Saletrasonu 30. 

kizeryt ma 25% MgO całkowicie rozpuszczalne w wodzie w postaci tlenku magnezu i 50 % SO3

wap mag ma 16% MgO z czego większość magnezu nie jest w postaci siarczanu ale w postaci węglanowej , jak znam życie to może z tych 16 około 6% będzie rozpuszczalne w wodzie

tak więc porównanie składników bez porównania ich postaci nie do końca jest dobrym pomysłem

21 MgO i 30 S to ma siarczan magnezu z siarkopolu i kosztuje w granicach 700 zł/t

Edytowane przez piotr30piotr
Opublikowano (edytowane)

przy temperaturze 5 C hydroliza mocznika do formy amonowej trwa ok. 21 dni

Dla tego planuje wysiać mocznik pod koniec lutego jak da wejść w pole

Edytowane przez adrian
Opublikowano

na pierwszą dawkę chcę dać saletrę w ilości 250kg na ha, a na drugą 150kg mocznika, jaki zachować bezpieczny odstęp? Kiedy najkorzystniej zastosować ten mocznik?

Opublikowano (edytowane)

zakładam ze masz słabą pszenice skoro chcesz dać 250 kg saletry na start

Mocznik pasuje wysiać najpóźniej w fazie BBCH 30-31

Zakładając że z pierwszą dawką wejdziesz w pierwszych dniach marca i pogoda nie zrobi jakichś niespodzianek to 2 dawka wyjdzie za ok. 3 tygodnie

@Kondziu

to zależy od stanu plantacji.

W ubiegłym roku na wiekszości dzieliłem tak:

1 - 64 kg N

2 - 69 kg N

3 - ok. 45 kg N

Edytowane przez losktos
Opublikowano (edytowane)

Dziś widziałem jak siali azot na pszenice w rejonie Żnina

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

kizeryt jak najwcześniej

ogólnie całe Twoje nawozenie trzeba by poprzestawiać

1. Saletrosan

2. Mocznik

3. Saletra

No i dawki też przydałoby sie podciagnąć bo trochę za skromne

Opublikowano

Saletrosan ma za mało formy azotanowej żeby dobrze ruszyć późno siane plantacje,polecam dosypać saletry na pierwszy strzał,chyba że uda nam się zastosować saletrosan bardzo wcześnie.

Opublikowano

Ogólnie w polach sucho więc nie powinno być problemu z wczesnym wjazdem w pole. Co do dawki, z roku na rok są coraz wyższe, a na plon który wynosi około 5,5t nie mogę narzekać. Przeważnie zboże ozime jest siane po ziemniakach więc stanowisko jest dobre. Ogólnie myślałem żeby rozsiać kizeryt w połowie lutego, początek marca to saletrosan i saletra a po tyg. mocznik. Jest sens siać saletrosan skoro wcześniej będzie kizeryt który ma już siarkę??

Opublikowano

Saletrosan ma za mało formy azotanowej żeby dobrze ruszyć późno siane plantacje,polecam dosypać saletry na pierwszy strzał,chyba że uda nam się zastosować saletrosan bardzo wcześnie.

ale saletrosan 30 ma już wiecej formy azotanowej bo nie 7 a 12 %

Opublikowano (edytowane)

@demon17

Nie ma sensu skoro mówisz, ze dajesz Kiezeryt i że jest sucho, a jest bo widze to u siebie to przy braku opadow na poczatku marca saletrosan bedzie sobie leżał nawet z tydzień

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano (edytowane)

Badania były robione, aby nie mamy wyników z najnowszych badań... Tymi którymi dysponuję obecnie są z roku 2012. Mg w zakresie 5,5-7,6 PH ~6,2

Co do plantacji ogólnie wszystko jest ok problem jest aby z jęczmieniami które dość mocno dostały w kość. Zboża ładnie rozkrzewione na jesień dostały 200 kg tarnogranu PK

Edytowane przez demon17
Opublikowano

ponawiam pytanie

Mógłby mi ktoś doradzić odnośnie nawożenia pszenicy jarej? mam dwa pola:

1. powierzchnia 5,4 ha przedplon kukurydza na ziarno ph 6,7( na jesień znowu wapnowałem) Zawartość fosforu niska potasu b. niska Magnezu b. wysoka

2. powierzchnia 1,3 ha przedplon kukurydza na kiszonkę ph 7,2  Zawartość fosforu b.wysoka potasu  niska Magnezu b. wysoka

interesuje mnie nawożenie azotowe i NPK

Mam również pszenicą ozimą któa jest słabo rozkrzewiona i moje pytanie czy lepiej dac 250 kg saletrosanu czy może 200 kg saletry na pierwszą dawkę plus wcześniej 100 kg kizerytu? Z góry dziękuję za pomoc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v