Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jak dobrze rozkrzewione to lepiej saletrosan - większy udział azotu amonowego

Saletrzak w pierwszej dawce (gdzie wody zwykle nie brakuje) zadziała bardzo podobnie do saletry a zwłaszcza że formy azotu i ich podział są identyczne w obu nawozach

Opublikowano

A dla mnie to samo co saletra nawet lepiej bo zawiera Mg i Ca. Może być jedynie problem z rozpuszczaniem jeśli jest sucha wiosna ale saletra z K....... też ma ten problem. 

Opublikowano

A co myślicie o takiej wersji n1 200kg saletry n2 200kg saletry i n3 100-150kg mocznika? podobno mocznik w ostatniej dawce podnosi zawartość białka w ziarnie. pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam. Zrobilem badanie gleby i na polu na którym chce siac pszenice wyszlo mi ze zawartośc skladnikow (P, K, Mg) jest srednia. Wyliczylem sobie z tabeli ze powinienem nasypac P= 45kg, K=65kg i Mg=20kg/ ha lecze niewiem jaka mam zawartśc azot na polu, nie mam tego w badaniu. Ile mam sypnac azotu na 6 t plonu???????? :)

podrzucilbys ta tabele do wyliczania ilosci nawozu?
Opublikowano

Azotu Ci nie podadzą .Azot musisz dostosować sam.W zależności jak wyglada na wiosnę zboże i w dalszych fazach rozwojowych pszenicy.

można zrobić oddzielną próbę na zawartość azotu

Opublikowano

Witam. Zrobilem badanie gleby i na polu na którym chce siac pszenice wyszlo mi ze zawartośc skladnikow (P, K, Mg) jest srednia. Wyliczylem sobie z tabeli  ze powinienem nasypac P= 45kg, K=65kg i Mg=20kg/ ha lecze niewiem jaka mam zawartśc azot na polu, nie mam tego w badaniu. Ile mam sypnac azotu na 6 t plonu???????? :)

podrzucilbys ta tabele do wyliczania ilosci nawozu?

Opublikowano

hej :) Stosował ktoś z was saletrosan w pierwszej dawce na pszenice ozimą? Dużo się mówi o udziale siarki ale czy pszenica potrzebuje siarkę z wiosny? zawsze stosowałem saletrę i  razem z odżywkami w kwietniu siarczan magnezu dolistnie 

Opublikowano

Saletrosan nie zaszkodzi, może jedynie polepszyć, działanie równie szybkie, tylko dawke zwiększasz, siarka jest wolniej przyswajana od azotu w saletrosanie, więc możesz śmiało dawać. To jeżeli chodzi o teorię :)

Opublikowano

przyłacze sie do pytania czy w pierwszej dawce stosowac saletrosan czy saletre

Z tego co piszą to saletrosan daje się na dobrze rozkrzewione zboże wiec jak masz słabo to możesz dać na N1 saletre a na N2 saletrosan

Opublikowano

Mam pytanie jak się ma RSM 32 do saletry czy 100L RSM32 to to samo co 100kg saletry? Jak jest z dawkowaniem RSM-u na 1ha?

100l RSM32% to 42,5kgN

Osobiście stosuję RSM 2x200l 32% wychodzi 170N/ha

Opublikowano

Dzięki koledzy za wskazówki zobaczymy jakie będą początki mojej przygody z RSM-em. A ciśnienie robocze przy wylewaniu RSM i przy oprysku jest takie samo zakładając że tego i tego chcę zużyć 200 l/ha jak ma się oprysk do RSM-u z punktu widzenia ciśnienia roboczego

Opublikowano

tabelki tabelkami,tylko wszelkie obliczenia wzgledem zainstalowanych dysz do RSM.Każdy producent ma swoje wytyczne.Do zwyklych polskich opryskiwaczy polecam Albuzy trzy otworowe wieksza tolerancja stosowania.pod wzdlędem pózniejszych faz rozwojowych względem ciezkości kropli i mozliwości poparzenia.Co do bardziej rozwiniętych technologicznie opryskiwaczy komputer,dawkowanie,GPS,polecam z doświadczenia Nozale.Co do porównania typu RSM i nawozy sypkie azotowe.podanie trzech form azotu jednocześnie daje ogromna przewage..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v